Inquam Photos / Octav Ganea

După ce noul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că la nivel naţional situația este mai bună și că sunt peste 240 de paturi libere, iar în Capitală 55, Ministerul Sănătății a comunicat pentru Digi 24 o situație diferită. În realitate, în toată ţara sunt doar 86 de paturi libere pentru acești pacienți.

Într-adevăr, situaţia este mai bună decât în săptămânile trecute. În momentul acesta, avem la nivel naţional 247 de paturi de Terapie intensivă neocupate, conform raportărilor verificate ieri (duminică – n.r.), la ora 17.00. (…) La nivel naţional, 247 de paturi libere pentru adulţi, 32 paturi libere pentru copii.

La nivelul Bucureştiului, 55 de paturi libere pentru adulţi şi 10 paturi libere pentru copii„, a spus Ioana Mihăilă, luni.

Ea a afirmat că numărul de infectări cu SARS-CoV-2 raportat zilnic „respectă realitatea” și este verificat din mai multe surse: „De exemplu, pentru numărul de paturi am solicitat informaţiile ieri pentru ora 17,00 şi ele au fost concordante. Cele două surse de informaţii au fost Centrul de comandă de la Ministerul Sănătăţii şi Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei care ajută la transferul pacienţilor între unităţile sanitare”.

Numărul de paturi comunicat de ministrul Sănătății nu corespunde însă cu cel din realitate. De fapt, nici managerii de spitale nu susțin că au paturi libere în ATI pentru pacienții cu coronavirus.

Dacă aceste 240 de paturi ar fi fost libere duminică, la ora 17.00, așa cum a comunicat Ioana Mihăilă, ar fi însemnat ca în secțiile de primiri urgențe să nu mai fie pacienți care să aibă nevoie de terapie intensivă și care să aștepte un transfer într-o astfel de secție.

Concret, în țară sunt 86 de paturi libere, iar în București s-au ocupat și cele două care mai erau libere în cursul dimineții.

Totodată, în secțiile de primiri urgențe sunt 397 de pacienți care au nevoie de un transfer într-un spital Covid și 37 au nevoie de terapie intensivă.

Aceste date arată, astfel, că în sistemul de raportare al MS, cifrele prezentate nu corespund realității din spitale.

La întrebările Digi24 în legătură cu această situație și la solicitarea privind numărul defalcat al paturilor libere, la nivelul MS s-a ajuns la concluzia că datele prezentate de Ioana Mihăilă nu au fost corecte și că sunt doar 86 de paturi libere în secțiile ATI din țară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here