Cine este Olaf Scholz și ce fel de Germanie ar putea conduce? Un candidat serios la înlocuirea lui Merkel

Sursa: Pixabay

„Dacă germanii ar vota direct pentru cancelarul lor, Olaf Scholz ar fi favorit să-i succeadă Angelei Merkel după alegerile din 26 septembrie”, notează The Economist.

<< Candidatul Partidului Social Democrat de centru-stânga (SPD) este de peste două ori mai popular decât unul dintre principalii săi rivali, Armin Laschet, de la Uniunea Creștin Democrată (CDU), formațiunea conservatoare a doamnei Merkel, decât aliatul bavarez al acesteia, Uniunea Socială Creștină (CSU), și decât Annalena Baerbock, de la Verzi. Din păcate pentru domnul Scholz, nu așa își alege Germania liderul. Dar șansele sale de a intra în cancelarie cresc. Pe 24 august, Forsa, un alt insitut de sondaje, a plasat SPD chiar în fața conservatorilor și a verzilor, pentru prima dată în 15 ani. Este o creștere impresionantă pentru domnul Scholz, care la începutul anilor 2000 era supranumit „Scholz-o-mat” pentru comportamentul său robotizat. Cine este Olaf Scholz și ce fel de Germanie vrea să conducă?

Pe lângă faptul că este candidatul SPD, dl Scholz este ministrul de Finanțe al Germaniei, funcție pe care o ocupă din 2018. (Partidul său este în coaliție cu conservatorii doamnei Merkel). Până la pandemia de covid-19 avusese o reputație de prudență fiscală, dar el a jucat un rol esențial în promovarea planului de recuperare al UE de 750 miliarde EUR (886 miliarde USD) și a unui pachet de stimulare la domiciliu, în valoare de 130 miliarde EUR. Dar larghețea lui are limite. Este mai puțin înclinat spre stânga decât mulți membri ai partidului său și dorește ca Germania să revină la „frâna datoriilor”, în 2023, care impune limite stricte cheltuielilor guvernului federal și de landuri.

Înainte de a ține frâiele poșetei naționale, a fost primarul Hamburgului, orașul hanseatic în care crescuse. Trăsăturile domnului Scholz sunt cele asociate în mod obișnuit cu ale burghezilor din orașul său natal: pragmatic, simplu („Sunt liberal, dar nu prost”, spunea el odată, legat de lege și ordine) și protestant (nu s-a servit alcool la petrecerea de adio de la  Primăria orașului Hamburg, fiind într-o zi de lucru). Previzibil, el nu lasă sondajele spumoase să i se urce la cap. Când a apărut la Berlin, pe 16 august, în cadrul campaniei sale, Zukunftsgespräch („viitoare discuții”), a insistat că se va decide pe 26 septembrie și nu înainte.

Ce vrea pentru Germania? A promis că va construi mai multe case „pentru a opri creșterea excesivă a chiriilor”, o îngrijorare persistentă. Promite, de asemenea, o protecție climatică mai solidă și că va transforma Germania într-un important exportator de tehnologie de energie verde. Totuși, cea mai mare prioritate a sa ar fi creșterea salariului minim de la 9,60 euro pe oră la 12 euro. Domnul Scholz se mândrește cu faptul că Germania datorează introducerea unui salariu minim legal, la nivel național, în 2015, prezenței SPD în guvern. CDU/CSU, la rândul lor, insistă ca negocierile salariale să fie lăsate în sarcina angajaților și a șefilor lor.

S-ar putea ca domnul Scholz să participe la vot, dar electoratul fragmentat al Germaniei face ca rezultatul alegerilor să fie dificil de prezis. După opt ani împreună, în două parlamente, nici CDU/CSU și nici (în special) SPD nu sunt dornici să-și reînvie actuala „mare coaliție”. Mai probabil este ca unul dintre ei să li se alăture Verzilor și liberalilor de la Democrații liberi pentru a guverna. Cu câteva săptămâni în urmă, părea probabil că SPD-ul domnului Scholz va fi trimis înapoi în opoziție. Acum, jocul este mult mai strâns. >>

„Frecvența unor astfel de evenimente este fără precedent”. Ce înseamnă, pentru miliarde de oameni, că a plouat pe cel mai înalt punct al Groenlandei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here