Cine i-a cerut lui Tăriceanu să se sinucidă politic

Dan Ioan Popescu face declaratii de presa la iesirea din sediul DIICOT, miercuri, 22 iunie 2016. Inquam Photos / Liviu Florin Albei

Întrebarea momentului este: ce l-a determinat pe Călin Popescu Tăriceanu să renunțe la funcția de președinte al Senatului, să renunțe la candidatura la prezidențiale pe care și-o dorea cu atâta ardoare și să-și scoată partidul de la guvernare? Mai concret, de ce s-a îmbarcat într-o aventură politică din care are mari șanse să iasă înfrânt și care să-l scoată definitiv din politică?

Un posibil răspuns ar putea veni de la legăura comună și foarte strânsă, atât a sa, cât și a lui Victor Ponta cu unul dintre cei mai bogați foști politicieni din România: Dan Ioan Popescu. El și implicit toată rețeaua de oameni de afaceri și foști securiști din care face parte.

Potrivit unor surse politice, nu doar retragerea lui Tăriceanu, dar și nominalizarea lui Mircea Diaconu drept candidat la prezidențiale au fost decise tot de Dan Ioan Popescu. Aceleași surse susțin că mișcările politice din ultima vreme reflectă în primul rând o luptă între diverse facțiuni din gărzile vechi din serviciile secrete.

Scenariul privind triunghiul Tăriceanu – Dan Ioan Popescu – Ponta este plauzibil având în vedere că relația dintre Tăriceanu și Ponta s-a cimentat prin mai multe afaceri comune și penale din zona Energiei.

În urmă cu patru ani, scriam:

Casa de avocatură a lui Dan Șova a încasat nu mai puțin de 27 de milioane de lei doar din contracte cu companii de stat și doar în perioada 2006 – 2009. Printre contracte: CET Govora – 6,4 milioane de lei, MFA Mizil – 3,6 milioane lei, Electrica SA – 2,9 milioane lei, Electrica Serv 1,8 milioane lei, Romfilatelia – 1,6 milioane lei, Banc Post – 1,1 milioane lei. Dezvăluirea fost făcută de Digi 24, mai precis de Biro Attila, care citează un raport ANAF făcut în 2011.

Ca să punem lucrurile în perspectiva corectă, e important de observat că din cei patru ani verificați de ANAF, în trei, 2006-2008, PSD se afla, formal, în opoziție! (Imaginați-vă la ce venituri din contracte cu companiile de stat a ajuns cabinetul de avocatură al lui Dan Șova din 2009 până azi! Și în special în anii de glorie ai USL.)

Observația privind perioada 2006-2008 este relevantă și din alt punct de vedere. Atunci, PSD era în opoziție dar de fapt beneficia pe deplin de avantajele parteneriatului politic cu PNL. Pesediștii au primit contracte grele, în anii aceia, în schimbul susținerii lui Tăriceanu ca premier, după ruperea alianței DA. Și nu este deloc întâmplător că multe dintre contractele lui Șova din perioada ”de opoziție” au fost cu companii din energie, întocmai ca și cele pentru care este azi anchetat alături de Victor Ponta.

Dan Ioan Popescu, succesorul lui Tăriceanu la conducerea Ministerului Economiei, a preluat din mers relația cu VA Tech și cu Buzăianu.

Tandemul Tăriceanu – PSD s-a mai făcut simțit în afacerile dubioase din zona energiei. Să nu uităm că Tăriceanu este autorul afacerii dubioase cu retehnologizarea hidrocentralei Porțile de Fier I, pe care a încredințat-o firmei elvețiene VA Tech. Se întâmpla în 1997, când Tăriceanu era ministru al Economiei și a fost o afacere în spatele căreia s-a aflat cel mai celebru ”băiat deștept” din energie, Bogdan Buzăianu. A costat statul român peste 200 de milioane de dolari!

După revenirea PSD la putere, în 2000, afacerea Portile de Fier I – VA Tech – Tăriceanu a fost controlată la sânge, iar PSD a acuzat numeroase nereguli. În loc să le reclame la parchet, însă, Dan Ioan Popescu, succesorul lui Tăriceanu la conducerea Ministerului Economiei, a preluat din mers relația cu VA Tech și cu Buzăianu. Astfel încât, în 2001, Ministerul a încheiat cu VA Tech încă un contract, pentru modernizarea hidrocentralei Porțile de Fier II. La fel ca și Tăriceanu, DIP a dat contractul tot fără licitație. Și pentru un preț cu 20% mai mare decât ceruse inițial VA Tech – 122 milioane euro.

Contractele au fost atât de oneroase încât până la urmă tot cineva din PSD le-a reclamat la parchet. Cine a fost persoana? Ioan Talpeș. În 2003, când acesta era consilierul lui Iliescu pe probleme de siguranță națională, Talpeș a făcut sesizare la Parchetul General atât împotriva lui Dan Ioan Popescu cât și a lui Tăriceanu. Evident, dosarul a primit rapid NUP. Și nu s-a soluționat nici până azi cu vreo condamnare, deși s-a încercat repunerea lui pe tapet de către Traian Băsescu, în 2007. De ce? Mister. Ce este sigur, însă, este că oamenii din spatele afacerii VA Tech – Porțile de Fier au copt, printr-o altă firmă, Energy Holding și afacerea ”curent ieftin pentru Alro”.

Tandemul Tăriceanu – PSD continuă să facă afaceri profitabile în zona energiei. În multe numiri la conducerea companiilor de stat din acest domeniu se simte atât mâna lui Tăriceanu, cât și cea a (nu atât de discretului) Bogdan Olteanu, vicegurnator al BNR și partener de nădejde al președintelui Senatului.

Din păcate pentru Tăriceanu, pasiunea sa pentru afaceri în energie s-ar putea să îi aducă o condamnare și ieșirea din politică. Pentru că arestarea lui Gheorghe Boeru, (reprezentant al SC Romair Consulting SRL, firmă care a derulat afaceri cu SC Hidro Prahova SA), în dosarul în care sunt anchetați și cumnatul și prietenul cel mai bun al lui Victor Ponta, duce direct la președintele Senatului, după cum spun procurorii. Motivul? Gheorghe Boeru era trimisul special al lui Călin Popescu Tăriceanu, acesta fiind prieten cu Adrian Semcu, cu ajutorul căruia firma omului de afaceri a câştigat proiectul din judeţul Prahova.

Nu doar rețeaua ”Comarnic” poartă amprenta vechilor filiere de excavat bani din companiile de stat din energie, ci și rețeaua ”Romelectro – ISPE”, devoalată de curând de Hotnews. Cele două firme care au câștigat contracte de sute de milioane de euro în mandatele de ministru ale lui Dan Ioan Popescu prosperă și azi, sub Victor Ponta:

”Unul din oamenii cheie din aceste firme este Dan Ioan Gheorghiu, numit in 2012 consilier onorific al premierului Ponta pe domeniul energiei. Intamplator sau nu, Gheorghiu a devenit si mai apropiat de premierul Victor Ponta: vecin de apartament. Acesta n-a raspuns solicitarilor HotNews.ro. Potrivit datelor de pe SEAP, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) a obtinut nu mai putin de 29 de contracte in doar trei ani, 2012-2015.” (Articolul integral din Hotnews, aici)

După cum remarcă și Hotnews, Laurențiu Ciurel, șeful CE Oltenia, care a dat, din 2012 încoace, contracte pe bandă rulantă rețelei ”Romelectro – ISPE”, este și cel ce a acordat, începând cu 2007, contractele de asistență juridică lui Șova,din care a fost plătit și Ponta. De cinci ani durează această relație lucrativă, începută într-o perioadă în care Tăriceanu era premier.

Astăzi, triunghiul Tăriceanu-Ponta-Șova continuă să reziste și să acționeze ca o echipă, împărțind frățește afaceri și apărându-se reciproc în fața oamenilor legii. Dedesubtul ei, însă, se mai află o adevărată piramidă invizibilă, formată din sute, poate chiar mii de oameni care îi susțin de teama că își vor pierde nu doar milioanele de euro furate din banul public ci și libertatea…”

Articolul precedentViorica Dăncilă, baie de mulțime la Țebea
Articolul următorReacția talibanilor la decizia lui Trump de a anula negocierile
Dan Turturică este redactorul-șef al publicației online www.universul.net. Cu o experiență de trei decenii în presa scrisă și audiovizuală, a debutat în 1990 la săptămânalul „Expres”. A condus timp de aproape opt ani redacția cotidianului „România liberă”, iar între anii 2000-2004 a fost redactor-șef al ziarului „Evenimentul zilei”. Tot din poziția de redactor-șef a condus și redacția săptămânalului „Prezent”. În perioada 1995-1997, Dan Turturică a fost corespondent special al ziarului „Ziua” din SUA. În acest timp a urmat și Masterul în Comunicare de Masă al Universității din California. Experiența în presa scrisă este completată de cea în audiovizual și online. A fost producător și prezentator al emisiunii „Reporter incognito” (Prima TV) și a moderat talk-show-urile „Prim Plan” (TVR) și „Arena Media” (Realitatea TV). În perioada 2015-2019 a fost redactor-șef al site-ului www.digi24.ro. Facebook - https://www.facebook.com/dan.turturica?ref=br_rs, https://www.facebook.com/DCTurturica/; Twitter - https://twitter.com/danturturica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here