Cine sunt favoriții la posturile-cheie din Administrația Biden – The Economist

Sursa: Facebook

Cu peste două luni rămase până la învestirea sa în funcția de președinte al Statelor Unite, Joe Biden a intrat în etapa a doua: formarea viitorului său cabinet. The Economist a cartografiat așa-numitul Bidenworld, identificând primele nume cu șase mari de a ajunge la Pentagon, Departamentul de Stat sau ca șef al staff-ului la Casa Albă.

„Fie din teama de a nu jigni ori de a părea încrezuți, candidații prezidențiali americani evită să-și dezvăluie public cabinetele din umbră, înainte de alegeri. Însă politicienii ambițioși trebuie să se împungă discret unul pe altul în lungile cozi care se formează pentru cele mai bune dintre viitoarele posturi. Acum, după ce Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale, după o cursă strânsă, toate acestea se vor revărsa în public, așa cum se întâmplă întotdeauna.

Totuși, de data asta există o semnificație suplimentară, legat de noul cabinet. Domnul Biden este mai puțin liderul unei mișcări (dincolo de faptul că este antitrumpist) cât unul de tranziție – un om de stat mai în vârstă care va marca Partidul Democrat mai mult prin faptul că va unge următoarea generație de lideri.

Există mulți pretendenți, de diferite specii. Există un mare rezervor de adepți, format de-a lungul carierei de jumătate de secol a domnului Biden în politica națională, începând cu alegerea sa ca senator în Delaware, în 1972. Mulți din Obamaland și Clintonland (atât Bill, cât și Hillary) așteaptă să iasă din nou la căldură. Apoi, există candidații învinși în alegerile primare – cum ar fi Kamala Harris, a cărei poziție de vicepreședinte fusese stabilită în prealabil. Coaliția neobișnuit de largă a lui Biden, de democrați, socialiști și republicani excomunicați, formată în timpul campaniei prezidențiale reprezintă, de asemenea, o gură de hrănit. Mulți vor trebui să facă foamea.

Propriul trib al domnului Biden – establishment-ul Democrat – are șase să se descurce cel mai bine. Ronald Klain, care a lucrat în cele două administrații democrate anterioare și a gestionat campania anti-Ebola a lui Barack Obama, este șef de pluton pentru funcția de șef al staff-ului de la Casa Albă. Este, cu scuze față de doamna Harris, al doilea cel mai important loc de muncă din Casa Albă. Favorită pentru postul de secretar al apărării este Michèle Flournoy, fost subsecretar al apărării sub domnul Obama, fost membru într-un think-tank, în prezent consultant în afaceri. Concurența este mai rigidă pentru rolul de secretar de stat. În cazul în care noul Senat o va accepta, Susan Rice, fost consilier de securitate națională al dlui Obama, se zvonește a fi prima alegere a președintelui ales. Alte slujbe mari ar putea fi distribuite intern: să ne așteptăm ca Jared Bernstein, economistul șef al domnului Biden pe când era vicepreședinte, să devină consilier economic; iar Tony Blinken, care a obținut primul său loc de muncă la Casa Albă în 1994, să fie următorul consilier de securitate națională.

În schimb, progresiștii ar putea fi împiedicați. Elizabeth Warren, o înfocată senatoare de Massachusetts, cu o minte strălucită pentru birocrație, pare să fie favorită la funcția de secretar al trezoreriei. Cu toate acestea, se spune că domnul Biden are în vedere o interdicție informală de a numi senatori în funcție în cabinetul său, căci un astfel de lucru ar duce la declanșarea de alegeri speciale. Democrații vor trebui probabil să câștige două alegeri în Georgia în ianuarie pentru a asigura o egalitate la Senat (pe care Kamala Harris, vicepreședintele, ar rupe-o). Chiar și în cel mai bun scenariu pentru ei, nu va exista niciun loc de cruțat.

Acest raționament este deosebit de puternic în cazul doamnei Warren, deoarece înlocuitorul său interimar ar fi numit de guvernatorul republican din Massachusetts. Aceeași logică l-ar exclude, poate în mod convenabil, pe Bernie Sanders, senatorul socialist din Vermont, dintr-un post de, să zicem, secretar al muncii. În schimb, cel care are cele mai mari șanse dea deveni secretarul trezoreriei este Lael Brainard (nu tocmai un fan Warren). Brainard a trecut pe la McKinsey, Administrația Clinton, Brookings, a fost economist pentru Obama, iar în prezent este guvernator la Rezerva Federală. Premiul progresist de top ar putea veni în schimb într-un post de cabinet de nivel mai inferior, cum ar fi secretar pentru sănătate și servicii umane, care poate merge la Pramila Jayapal, o campioană a „Medicare pentru toți” în Camera Reprezentanților.

În afară de doamna Harris, candidatul democrat din alegerile primare s-ar putea descurca cel mai bine este Pete Buttigieg, care a organizat o campanie puternică din poziția modestă de primar în South Bend, Indiana. La fel ca doamna Harris, el provine mai mult din aripa moderată a partidului. Încă în vârstă de doar 38 de ani, are un viitor lung în viața publică. După ce a abandonat el însuși cursa, a devenit un puternic surogat al domnului Biden, cu un entuziasm aparent nelimitat în a-i lua apărarea pe teritoriul neprietenos al Fox News, un canal de știri conservator. Susținătorii ambițiosului domn Buttigieg speră că merită un premiu semnificativ: ambasadorul ONU, poate, sau în departamentul pentru problemele veteranilor. Rolul de secretar de presă la Casa Albă s-ar putea plia mai natural pe talentele domnului Buttigieg, cu excepția faptului că postul nu reprezintă de obicei o trambulină un birou superior.

Miza în lupta pentru ocuparea posturilor de top este mai mult decât stabilirea pozițiilor de plecare pentru succesul domnului Biden la conducerea Partidului Democrat. O mare parte din părțile banale, rareori demne de știri ale guvernării, au fost grav neglijate în timpul administrației Trump. Cei numiți politic au fost disprețuitori cu funcționarii publici și au fost înlocuiți frecvent, pe măsură ce ieșeau din grațiile domnului Trump. Redresarea va necesita o muncă serioasă. Domnul Biden va dori să formeze cel mai divers cabinet din istorie, reflectând demografia partidului său. Dar va dori și să aleagă oamenii care rămân.”

1 COMENTARIU

  1. Probabil , noua administratie Biden va fi obligata sa aduca in fata cetatenilor persoane – personaje politice ce ar asigura viitorul partidului Democrat in alegerile din 2024 . Asa cum imi zicea, mai daunazi, un nepot , ancorat de-a binelea in cunosterea politicii americane , ar fi mai bine ca in Georgia (probabilitatea este foarte mare ) democratii sa piarda cele doua locuri si republicanii sa controleze mai departe -senatul . Un echilibru in toate nu este de neglijat . In Georgia avansul republicanilor este consistent si doar o minune poate oferi , cele doua mandate puse in joc , democratilor , minune ce s-ar putea numi modificarea brusca a intelegerii electoratului ce acum are in clar imaginea a ceea ce a reprezentat , in alegerile prezidentiale , votul pentru inca actualul presedinte .Iesirile la rampa si vizibila neacceptare a alegerii populare cu peste 4,5 mil de voturi , oferite lui Biden , a administratiei ruse , ce inca nu a oferit felicitari presedintelui nou ales , ne duce cu gindul la o posibila modificare a intelegerii populare si la oferirea votului catre democrati ce deja au exprimat foarte clar : O America fara state rosii sau albastre , o America a tuturor cetatenilor ei .Biden – IMPACIUITORUL- va cere intregii natiuni sprijinul in fata multiplelor provocari, imediat, viitoare si va arata cum se pozitioneaza doua mari puteri fata de decizia data prin vot de cetatenii americani . Iata ce ne zice ? „Am avut ocazia în trecut să studiez temeinic experiența votului prin poștă în Statele Unite. Pentru mine, concluzia este clară: este un anacronism care în varianta sa americană deschide spații imense pentru posibile fraudări”, a declarat Ella Pamfilova pentru agenția de presă de stat rusă TASS. Ce mai poate crede acum poporul american ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here