Cioloș, eșec în negocierile cu Cîțu și Hunor. Cîțu: Responsabilitatea este a coaliției USR-AUR-PSD

Sursa foto: George Călin, INQUAM Photos

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a discutat, miercuri, la sediul PNL, aproximativ o oră cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian în vederea formării unei majorităţi parlamentare. Negocierile s-au încheiat fără a exista o înțelegerea pentru susținerea unui Guvern Cioloș.

Kelemen Hunor: Sper că fiecare mai lasă din orgolii. Nu putem schimba votul la moțiune și alăturarea de AUR a USR. Putem schimba viitorul

Am avut această discuție la solicitarea, la invitația domnului Dacian Cioloș, premier desemnat. Astăzi nu am ajuns la o concluzie și trebuie să vedem fiecare dintre părți ce va discuta când ajunge înapoi în forurile decizionale.    

Ce am constatat eu, dincolo de dorința de a reface această coaliție, lipsa de încredere. Fără încredere e greu să construiești ceva. Ținta noastră, și aici vorbesc de UDMR, este să găsim soluții într-o formulă sau alta de guvernare pentru toate problemele cu care ne confruntăm – valul patru, prețurile la energie și celelalte chestiuni de inflații și PNRR. Restul trebuie lăsate până anul viitor când trecem de această criză.

Eu sper că fiecare mai lasă din orgoliile prezentate și în dreapta și în stânga, ce am văzut și ce s-a întâmplat este în spatele nostru, nu putem schimba. Nu putem schimba nici votul de la moțiunea de cenzură, nu putem schimba nimic în ce privește alăturarea de AUR a celor de la USR. Dar sper că putem schimba viitorul, că putem schimba ziua de mâine. Asta ne interesează pe noi. Oricine dacă lipsește din această formulă de trei plus unu, PNL, USR, UDMR și minorități, coaliția din decembrie nu mai există, nu mai funcționează.

Domnul Dacian Cioloș are mandatul de a coagula o majoritate, astăzi nu a avut succes, dar mai sunt câteva zile până miercurea viitoare când expiră termenul de zece zile”, a spus liderul UDMR după încheierea întâlnirii cu premierul desemnat.

Florin Cîțu: Nu a fost nicio concluzie. Am spus și la această întâlnire că cei care au demis guvernul să găsească o soluție

Președintele PNL Florin Cîțu a declarat miercuri, după discuțiile cu premierul desemnat Dacian Cioloș, că au fost doar discuții fără „nicio concluzie”. Cîțu a spus că i-a transmis lui Dacian Cioloș că este responsabil pentru formarea unei majorități și că această majoritate ar trebui să fie formată din partidele cu care USR a dat jos guvernul.

Am acceptat această întâlnire din respect pentru români și pentru președintele Klaus Iohannis care a făcut această desemnare. Nu a fost nicio concluzie. Am spus și la această întâlnire că cei care au demis guvernul să găsească o soluție. Am primit mandatul domnului Cioloș că dorește să refacă coaliția și să mai discutăm. Nu s-a discutat nimic despre ministere, despre altceva”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele PNL a precizat că i-a transmis lui Dacian Cioloș că majoritatea cu care ar trebui să formeze guvernul este PSD-AUR.

Suntem astăzi aici să discutăm, dar am spus de câteva ori în discuția de astăzi. Atunci când USR l-a propus premier la Cotroceni pe domnul Cioloș înseamnă că avea și o majoritate în spate. De acea revin la această majoritate PSD-AUR-USR. În spatele deciziei de a fi propus ca premier a fost acest lucru. Responsabilitatea găsirii unei majorități este a lui Dacian Cioloș”, a declarat Cîțu.

Nu a fost o negociere a fost o discuție. Am convenit două lucruri: responsabilitatea este a domnului Cioloș, a doua responsabilitate este a coaliției AUR-PSD-USR din partea căreia domnul Cioloș e desemnat. Pentru alte discuții va trebui să merg în Partidul Național Liberal. Vom avea mâine o ședință de BEX”, a mai spus Cîțu.

Acesta a spus că „PNL va face o nominalizare de premier când va avea o majoritate.”

S-au încheiat negocierile fără nicio concluzie

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a plecat de la sediul PNL, după aproape o oră de discuții cu Florin Cîțu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian.

Nu s-a ajuns la nicio concluzie, nu s-a luat nicio decizie”, a spus Cioloș, grăbit să plece la sediul USR unde urma să susțină o declarație de presă.

Premierul desemnat Dacian Cioloș a făcut câteva declarații și când a ajuns la sediul PNL:

Ne găsim într-un moment excepțional, care cere soluții excepționale. Nu am venit să aflu ce pot să îmi ofere mie partenerii de coaliție, ci ce sunt ei dispuși să ofere României. Le ofer un parteneriat pentru a forma o majoritate în Parlament”, a declarat Dacian Cioloș, la sosirea la sediul PNL.

Înainte de întânirea cu Cioloș, președintele PNL Florin Cîțu nu a vrut să facă declarații de presă. Întrebat dacă ia în calcul refacerea coaliției, liderul minorităților naționale, Varujan Pambuccian, a declarat „nu iau în calcul nimic”.

Cioloș a spus, marți, că dacă nu va reuși refacerea coaliției cu PNL și UDMR, atunci există două variante – fie să meargă înainte la testul votului cu un guvern monocolor minoritar USR, fie să depună mandatul primit de la președintele Klaus Iohannis.

Liberalii au avut marţi seara o şedinţă online de Birou Permanent Naţional. Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a declarat că preşedintele liberalilor, Florin Cîţu, nu are un mandat din partea partidului pentru întâlnirea de miercuri, însă surse din partid spun că PNL nu va susține un guvern Cioloș în Parlament.

Sigur va merge preşedintele partidului (la discuţii – n.r.). Nu există un mandat, pentru că astăzi am avut o discuţie (cu liberali – n.r.) din toată ţara pentru a vedea şi opinia fiecăruia dintre ei. (…) Nu ştiu ce îi va spune Florin Cîţu mâine lui Dacian Cioloş. (…). Va fi o discuţie la sediul PNL. Domnul Cioloş a fost invitat, în urma unei discuţii, să se întâlnească mâine, pentru că îl tot suna pe Florin Cîţu. Au decis să se întâlnească. Eu aşa ştiu că se vor întâlni la sediul PNL. Posibil să vină şi Kelemen Hunor. Eu aşa ştiu”, a afirmat Vîlceanu.

Sursa: Digi 24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here