Ciucu, primarul Sectorului 6: „Voi reduce personalul. Sunt angajate familii întregi, sunt clanuri”

sursa: Ciprian Ciucu / Facebook

Primăria Sectorului 6 are un buget de investiții de doar 100 milioane lei, și cam 200 milioane lei se duc pe salariile celor peste 3.000 de angajați, a declarat Ciprian Ciucu, noul primar al Sectorului 6, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Acesta spune că doar Direcția de Asistență Socială are un aparat uriaș, de circa 1.200 de oameni, fără asistenții maternali. Edilul spune că va face evaluarea personalului și va reduce serios numărul angajaților, pentru a face rost de bani pentru investiții.

În ceea ce privește investițiile, programul de reabilitare termică va continua, dar analizează ca partea proprietarilor, 20%, să nu mai fie plătită peste 5 ani, ci începând de acum, și vor fi atrase fonduri europene pentru program. Primul proiect important care va începe este amenajarea promenadei de la Lacul Morii, în vară. Alte proiecte prioritare sunt, extinderea parcului Drumul Taberei, Amenajarea unui parc pe strada Liniei, extinderea bd. Timișoara până în Șoseaua de Centură și conectarea străzii Valea Cascadelor cu cartierul Ghencea prin strada Valea Largă.

În ceea ce privește serviciul de salubrizare, caietul de sarcini pentru licitația în curs va fi refăcut. Noutatea este că acolo va fi prevăzută desființarea ghenelor de gunoi de la bloc până în 2023 și amenajarea unor insule de colectare între blocuri, inclusiv colectare selectivă.

Reporter: Sunteți de aproape o lună primarul Sectorului 6. Ce nereguli ați găsit în Primărie?

Ciprian Ciucu: Am găsit o primărie care nu și-a pus niciodată problema eficientizării fondurilor de care dispune. Dacă ne uităm acum pe buget, avem mai multe subordonate, Administrația Piețelor, Străzilor, Școlilor, DGASPC, bugetul nostru de investiții este undeva la 100 de milioane lei, este foarte-foarte mic. Raportat la un buget de aproape 1 miliard lei, cât este bugetul Sectorului 6. Am găsit o primărie în care directorii din Direcție nu știu ce se întâmplă la subordonatele care țin de acele Direcții. De exemplu, se fac investiții la școli, la ADP, la DGASPC, dar nu a existat o gândire unitară, un master-plan de investiții care să fie supervizat la nivelul Direcției de Investiții din Primărie.
Mai mult, nu am văzut nicio preocupare pentru cheltuirea banului public. Fiecare Direcție, subordonată are contracte pe diferitele servicii de care are nevoie, fără să fie o abordare unitară, cu prețuri diferite. De exemplu, am contracte la Administrația Străzilor, la ADP, la DGASPC. Și aici se putea face o achiziție centralizată. Mai mult, Poliția Locală are 400 de angajați, cea mai mare Poliție Locală din București. Voi publica toate aceste contracte.

La angajări a fost o veselie nemaipomenită prin instituție până acum fără preocupare pentru banul public.

Reporter: Aveți în vedere reducerea personalului?Ciprian Ciucu: Da, nu mă feresc să o zic. Am venit de la Oradea, am avut de unde să învăț. Și eu sunt dator să redirecționez acești bani către calitatea vieții oamenilor din Sectorul 6, deci am nevoie de investiții. Trebuie să continui programul de reabilitare termică, trebuie să construiesc cel puțin 8 școli și alte creșe și grădinițe, vreau să fac o bază sportivă, vreau să amenajez Insula Lacului Morii.

Reporter: Câți angajați are Primăria Sectorului 6, cu tot cu instituțiile din subordine și cât la sută veți concedia?

Ciprian Ciucu: Primăria are undeva la 250 de angajați, dar eu mă refer la toate subordonatele și mergem undeva la peste 3.000 de angajați. Numai polițiști locali am 400, numai la DGASPC am 1.200 fără asistenți maternali care sunt încă 800.

Reporter: Este impresionant. Dar ce fac toți acei oameni la DGASPC?

Ciprian Ciucu: Ce fac? O să vă arăt pe organigramă ce fac. Acum se agită sindicatele, aia fac. Eu sunt lupul ăla rău care vrea să termine cu viața bună la stat. Sunt angajate familii întregi, sunt clanuri. Nu o să mă uit, nu o să mă intereseze, fac analiză funcțională și cu asta basta. O să facem o analiză și vom vedea cu cât reducem.

Reporter: Câți bani se duc pe salarii?

Ciprian Ciucu: Sunt salarii mari și nu doar pentru lucrători. În total cam 200 milioane lei/an. O să vină Ciucu, total nepopular să întrebe, măi, fraților, câți șoferi aveți? 18. Eu am fost la Oradea și primarul Florin Birta nu avea șofer, conducea el mașina. Iar la DGASPC au 18 șoferi cu 18 mașini. Atunci trebuie să fiu mai nepopular și să fac rost de bani pentru investiții. Nu trebuie să beneficieze de acești bani doar unii care au fost angajați pe pile la stat, la Primărie.

Noi avem bugetul ca în secolul XIX. Am avut surpriza să văd că nimeni nu a putut să-mi spună ce este în spatele unei linii bugetare. Spun cheltuieli materiale. Bun, dar ce înseamnă asta? Și în spate ai contracte. De exemplu, ADP în loc să aibă capacități proprii, închiriază. Nu are cisterne și închiriază. Dar luau 3 cisterne de acești bani, de când închiriază.

Principala mea preocupare în aceste zile este să creez spațiu pentru investiții, să elimin corupția fiindcă eu nu iau șpagă, dar nu este suficient, trebuie să elimini și paraziții și ineficiența. Și mai studiez lista de investiții lăsată, ca să aleg pe ce mergem.

Interviul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here