Colonelul Dogaru salută anticipat venirea PNL la putere. Încep protestele în Piața Victoriei

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, al cărui președinte este istoricul militar Mircea Dogaru, om de casă al lui Dan Voiculescu, a anunțat că va organiza vineri, 25 octombrie, de Ziua Armatei, un miting de protest în Piața Victoriei din București. Un „salut” anticipat la schimbarea de putere de pe scena politică, justificat prin nemulțumirile legate de discriminările din Legea salarizării unitare şi Legea pensiilor.

Am hotărât (…) să organizăm un miting de protest în Piaţa Victoriei, de Ziua Armatei, 25 Octombrie (…) SCMD i-a chemat pe toţi aliaţii, rezervişti şi civili din cadrul CNSC, nemultumiţi de minciunile şi discriminările existente în Legea salarizării unitare şi legislaţia la pensii. Vom vorbi, aşadar, în numele a mai mult de 1.500.000 de voturi, cât reprezintă militarii şi poliţiştii în activitate, în rezervă şi în retragere, cu familiile lor”, precizează sindicaliştii într-un apel transmis premierului demis, Viorica Dăncilă, conform agerpres.ro.

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) subliniază că vor prezenta premierului demis „soluţia practică de revenire la textul promulgat al Legii reparatorii nr.223/2015 (n.r. – privind pensiile militare de stat n.r)”. În același timp roagă premierul să-și asume înscrierea ca iniţiativă legislativă în Parlament şi să dea avizul Guvernului în regim de urgenţă.

„Textul în cauză a fost prezentat şi este acceptat, nu numai de foarte mulţi parlamentari PSD, dar şi de lideri ai PNL, USR, Pro Romania şi PMP. Vă vom prezenta, de asemenea, şi revendicările pe care le vor depune reprezentanţii structurilor sindicale socio-profesionale aliate. Am convenit cu Secretariatul General al Guvernului ca o delegaţie a manifestanţilor să vă înmâneze documentul în cadrul mitingului, vineri, la orele 12:30”, se mai arată în apel.

Sindicatul lui Dogaru a depus la Primăria București o cerere de organizare a mitingului de protest, pentru data de 25 octombrie, care menționa prezența a 20.000 de persoane.

„Protestele vizează discriminările la care au fost supuşi rezerviştii, militarii şi poliţiştii activi, aliaţii noştri civili din CNSC (Consiliul Naţional al Societăţii Civile, n.red.) prin Legea salarizării unitare, legislaţia la pensii şi îndeosebi prin anularea, practic, a prevederilor Legii pensiilor militare de stat de către OUG-urile emise de guverne, neconstituţional, din decembrie 2015 şi până astăzi”, preciza SCMD într-un comunicat remis presei după depunerea cererii.

În cererea trimisă Primăriei Capitalei, colonelul Mircea Dogaru spune că scopul protestului este „strict social, vizând exprimarea nemulţumirilor legate de discriminările produse de Legea salarizării unitare şi legislaţia la pensii, îndeosebi de modificările produse Legii pensiilor militare de stat prin ordonanţe de urgenţă”.

mircea dogaru
Mircea Dogaru participa la un miting de protest faţă de prevederile proiectului Legii-Cadru de salarizare a personalului plătit din fonduri publice, in Bucuresti, 30 mai 2017. Inquam Photos / Octav Ganea

Cine este colonelul Mircea Dogaru – fost activist de partid, adus în armată de fratele lui Ceaușescu și „specialist în manipularea maselor”

Colonelul Mircea Dogaru este istoric și scriitor. S-a născut în data de 30 ianuarie 1955 în Târgu Mureș și a absolvit Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității București.

Inițial a lucrat ca profesor, scrie HotNews, la Liceul Nr. 13 din Capitală. În același an, 1979, renunță la profesorat și se dedică cercetării. Ajunge la Institutul de Istorie și Teorie Militară, unde lucrează ca cercetător-știiințific pe specializarea „Istorie militară antică, medievală și arheologie” din 1979 până în 1999. S-a specializat în istorie UE la Institutul Francez (1997) și în politici de apărare NATO în Canada (1998).

În anul 1994 obține distincția de doctor în istorie militară. În anul 2002 devine profesor-asociat la Facultatea de Istorie, Geografie, Filosofie a Universității Craiova, cum se arată aici.

Lăsând la o parte biografia de PR, liderul SCMD este descris într-un material EVZ cu titlul „Fostul propagandist Dogaru manipulează rezerviștii” așa: „până în 1982 a lucrat ca istoric militar la Centrul de Studii și Cercetări. Până în 1988, a fost istoric la Consiliul Politic Superior. Timp de doi ani a lucrat și la Aeroportul Otopeni. După Revoluție a lucrat, o perioada, în structurile de contrainformații militare. Până în 2004, a mai lucrat că cercetător științific, la Editura Militară și în cadrul Direcției Siguranță Militară. Între 2004 și 2009, a fost consilier în Parlamentul României. Ce nu reiese, însă din CV-ul sau este faptul că el a fost ginerele fostului general Vasile Petruț, comandantul grănicerilor, desconspirat că lucra pentru ruși. Tată socru a fost tras pe linie moartă sub comandă lui Ilie Ceaușescu, la Departamentul Propagandă. Acolo l-a adus și pe ginerele sau, Mircea Dogaru, care și-a început, astfel, carieră militară”.

Adjunctul lui Dogaru la SCMD este Valeriu Pricină. EVZ scria că „cei doi au făcut parte, până în 1989, din Consiliul Politic al Armatei, instrument de propagandă al elitei comuniste. Ulterior, colonelul Dogaru a făcut parte din structurile de contrainformații militare, fiind ‘specialist în manipularea maselor’, după cum spune unul dintre membrii organizației. Așa cum reiese din documentele SCMDRR, Dogaru este ‘istoric non-conformist’. Pricină, la rândul lui, este ‘specialist în propagandă media’”. 

„Sindicatul rezerviștilor a luat ființă pe 18 august 2009, că o organizație apolitică non-profit a cadrelor militare în rezervă și în retragere din sistemul național de apărare. Are 83 de filiale din care fac parte membri și simpatizanți din ministerele apărării și internelor, SRI, SPP și STS. Numărul membrilor este estimat de Dogaru la peste 20 de mii de oameni. Cifra este considerată, de mulți, exagerată”, mai scria publicația citată.

Secretarul de stat în MApN Viorel Oancea spunea în ianuarie 2011, citat de Mediafax, pe fondul unui scandal al pensiilor militare de la acea vreme, că toate controversele sunt provocate de Mircea Dogaru, „un fost activist de partid adus de Ilie Ceaușescu în armată”. Acesta are stagiul militar incomplet și ar fi fost afectat direct de noul calcul la legea pensiilor militare, introdus în 2011: „Dogaru (Mircea Dogaru, președintele SCMD – n.r.), cel cu sindicatul, a fost activist de partid. A fost adus de Ilie Ceaușescu în armată. A stat șase-șapte sau zece ani în armată ca ofițer și bineînțeles că el va avea de pierdut. (…) De aia zic că e politic”.

Dogaru, în centrul mai multor proteste împotriva guvernului Boc și a președinților Traian Băsescu și Klaus Iohannis

Mircea Dogaru și sindicatul pe care îl conduce au început să se remarce la sfârșit de an 2010, început de an 2011. Asta prin mai multe proteste la adresa Guvernului Boc și a președintelui de atunci, Traian Băsescu. Acestea vizau, cum aminteam și mai sus, măsura de recalculare a pensiilor militarilor. Pe tot parcursul lui 2011, SCMD a organizat mai multe proteste în București și țară.

De altfel, după un miting organizat în ianuarie 2012 în Capitală și finalizat cu un marș spre TVR la care au participat aproape 3.000 de persoane, cei mai mulți membrii de sindicat, Traian Băsescu l-a menționat într-un discurs public. 

„Știți ce mă șochează cel mai tare? Că mesajul lui Ion Iliescu, a lui Victor Ponta, a lui Crin Antonescu, a așa-numitului lider al societății civile, fostul colonel Dogaru, sunt similare cu ale fostului președinte al Republicii Moldova, actual șef al fracțiunii partidului comunist din Republica Moldova, Vladimir Voronin”, spunea atunci Băsescu, citat de HotNews.

„Domnul Băsescu continuă să fie dezinformat. Declarațiile domniei sale denotă frică. A pierdut controlul și se teme. El să știe că noi vom fi în continuare în stradă și vom protesta”, îi dădea repica Dogaru.

La unul dintre mitingurile împotriva lui Boc și Băsescu s-a scuipat pe însemnele statului și s-a scandat pentru prima dată „Ieși afară/Javră ordinară!”.

Om de casă al lui Dan Voiculescu și mereu invitat la emisiunile postului de televiziune Antena 3, Mircea Dogaru s-a remarcat și la protestele organizate împotriva lui Klaus Iohannis, ca răspuns la mișcarea #Rezist din Piața Victoriei.

După mitingurile spontane a sute de mii de români din orașele mari ale țării împotriva ordonanțelor Guvernului Grindeanu de salvare a politicienilor corupți (n.r. OUG 13), la început timid, apoi din ce în ce mai agresiv, PSD a organizat mai multe mitinguri. Unul dintre ele este cel zilnic din fața Palatului Cotroceni. Ultimul, cel organizat sâmbătă la Pitești, a fost cel mai mare. Peste 6.000 de oameni au fost aduși în oraș cu autocarele pentru a scanda împotriva președintelui Iohannis”, scria, în 2017, România Liberă.

Imediat după mitingul din Pitești, Mircea Dogaru anunța, în direct la România TV, continuarea protestelor de susținere a PSD.

„Anunțul a fost făcut pe postul de televiziune al fugarului Sebastian Ghiță, inculpat pentru corupție împreună cu Victor Ponta. Anunțul era un comentariu la imaginile cu mitingul de la Pitești, de sâmbătă, organizat de PSD, la care s-au adăugat imagini cu un alt miting-marș, unde s-a intonat imnul funerar. Între imaginile cu cele două mitinguri a fost inserată o melodie populară, în care unul dintre versuri putea fi interpretat ca o amenințare cu moartea”, se mai menționa în articolul de pe site-ul România Liberă.

3 COMENTARII

  1. Mircea Dogaru, protejatul Varanului, sare in apararea celor cu pensii nesimtite. Programat sa sara in strada in strada cand bunii romanii au nevoie de un protest.

  2. Sapati mai bine si o sa vedeti ca acest DROGARU este ofiter acoperit GRU, actual agent FSB ( serviciul secret sovietic al lui putin ) !!! Elactioneaza NUMAI LA COMANDA SOVIETICA FSB !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here