Compensații în valoare de 2,5 miliarde de euro oferite crescătorilor danezi de nurci, după uciderea a 17 milioane de animale

Guvernul de la Copenhaga a anunțat, marți, că va sprijini cu 2,5 miliarde de euro crescătorii de nurci din Danemarca, după pierderile suferite din cauza măsurilor împotriva pandemiei de Covid-19, când 17 milioane de nurci au fost ucise printr-un ordin dat de autorități.

Măsura oferă crescătorilor și companiilor conexe o posibilitate bună de a merge înainte. Crescătorii de nurci au întreprins o sarcină majoră pentru sănătatea publică și binele comun”, a spus ministrul Agriculturii din Danemarca, potrivit Digi24.ro

În jur de 17 milioane de nurci au fost sacrificate în masă în Danemarca din luna noiembrie după ce a fost descoperită o mutație a coronavirusului care a dus la transmiterea către aceste animale a bolii. Ulterior, creșterea nurcilor a fost interzisă de guvernul danez până în 2022 pentru a evita alte situații de acest fel, pentru a opri răspândirea virusului dar și pentru a avea acoperire legală pentru uciderea în masă a animalelor despre care s-a constat ulterior că a fost ilegală. Ministrul agriculturii danez de la acea vreme a demisionat, ulterior.

Măsura anunțată marți prevede că o sumă cuprinsă între 10,9 şi 11,9 miliarde de coroane daneze (între 1,46 şi 1,6 miliarde de euro) va fi acordată sub formă de despăgubiri directe miilor de crescători de nurci, pe baza unei evaluări individuale. Alte 5 până la 8,2 miliarde de coroane vor fi alocate activităţilor conexe care au legătură cu creşterea nurcilor precum şi cu demolarea instalaţiilor.

Înainte de sacrificarea în masă a nurcilor de anul trecut, Danemarca era cel mai mare exportator mondial de piei de nurcă, controlând 29% din piaţă, în 2019 fiind produse 24,5 milioane de piei de nurcă în valoare de aproximativ 700 de milioane de euro. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here