Consiliera unui primar din Gorj a lucrat și a fost plătită, primind inclusiv majorări salariale, timp de trei ani după ce i s-a desființat postul

Un control al ANAF a scos la iveală o situație fără precedent într-o comună din Gorj: consiliera personală a fostului primar din Stănești a continuat să vină la serviciu timp de trei ani după ce i s-a desființat postul și în toată această perioadă a primit salariu, beneficiind inclusiv de majorări salariale.

Inspectorii ANAF au stabilit că salarizarea femeii după desființarea postului a fost ilegală și au dispus returnarea banilor încasați în tot acest timp. Primarul de la acea vreme s-a ales cu dosar penal pentru abuz și delapidare.

În schimb, femeia implicată a precizat pentru Digi24 că n-a fost anunțată că i s-a desființat postul și că trebuie să plătească cine este vinovat pentru această încurcătură.

Comuna Stănești, din județul Gorj, este situată într-o zonă turistică aflată la 15 minute de mers cu mașina de Târgu Jiu.

Maria Spînu, consiliera personală a fostului primar din Stănești a rămas fără funcție în 2017, când s-a modificat organigrama primăriei, dar a continuat să semneze condica, să încaseze salariu, să beneficieze de concediu și chiar să primească majorări salariale.

Constantin Bicheru, actualul primar din Stănești: „În 2017, Consiliul Local a aprobat organigrama în care a fost scos postul de consilier personal. Șters!

Liviu Blideanu, fost primar în Stănești, se apără spunând că femeia nu ar fi trebuit să mai vină la lucru după ce a intrat în vigoare noua organigramă în care postul ei fusese deființat. „Trebuia să nu mai lucreze (…) Ar fi trebuit, cumva, să-i dăm alte însărcinări. Sau să scoatem, cumva, la concurs noile posturi. Dar s-a amânat, a trecut ceva timp și doamna a rămas pe postul vechi, după vechea organigramă”, a declarat fostul primar la Digi24.

În schimb, actualul primar, Constantin Bicheru, spune că femeia trebuia să fie informată în scris cu privire la schimbarea apărută în organigramă. „Trebuiau s-o informeze, să-i dea hârtie scrisă, întrucât Consiliul Local a aprobat noua organigramă, postul de consilier a fost scos din noua formă de organizare. Vă aducem la cunoștință că contractul de muncă a încetat”, a spus Bicheru.

După trei ani, cazul a intrat în atenția polițiștilor și inspectorilor ANAF, care au stabilit că, după ce i s-a desființat postul, în 2017, fosta consilieră a primarului a încasat salariile ilegal. La rându-i, primarul de la acea vreme a fost acuzat de abuz și delapidare.

A venit poliția, au venit cei de la Finanțe și a trebuit să-i desfac contractul de muncă. ANAF-ul a zis că e prejudiciu. Au calculat un prejudiciu, care l-am plătit eu! Păi, în total, vreo 75.000 de lei! Am avut banii lui taică-meu, pensionar, care strânsese bani”, a spus Liviu Blideanu, fostul primar din Stănești.

Întrebată cum a fost posibil ca o persoană rămasă fără postul din organigrama să încaseze încă trei ani salariu, contabila primăriei a spus că nu este în măsură să ”dea relații” și că, în prezent, povestea se tranșează în instanță.

Eu zic că nu sunt persoana în măsură să dau relații! Nu înțeleg, sincer! Litigiul este la instanță, din câte știu. Este un dosar penal”, a declarat Floarea Pârvulescu, contabila Primăriei Stănești, la Digi24.

Referindu-se la ștatul de plată pe care apărea fosta consilieră rămasă fărăr funcție, contabila a spus: ”Probabil în spatele acelui document au stat sau nu au stat documentele care trebuie. Probabil nu au ajuns la contabilitate documentele care trebuiau.”

Maria Spînu, fostă consilieră a fostului primar din Stănești spune, însă, că nu este vinovată pentru această situație. „N-am băgat mâna în buzunar la nimeni. Doamna contabilă mi-a virat banii pe card. Nu altcineva. Pe unele dispoziții sunt consilier juridic al primăriei, pe alte dispoziții sunt consilier personal al primarului. N-am emis eu dispozițiile! Cei vinovați să plătească!”, susține fosta consilieră.

Considerând că a fost concediată pe nedrept, Maria Spînu s-a adresat tribunalului din Târgu Jiu, iar judecătorii i-au dat dreptate. Decizia instanței ignoră sentința inspectorilor ANAF și îl scoate, practic, nevinovat și pe fostul primar, care vrea acum despăgubiri de la primăria pe care a condus-o, potrivit Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here