Conspirațiile, pe cale de a submina imunizarea de turmă promisă de vaccinul anti-Covid

Sursa: Pexels

Vaccinurile provoacă autism? Politicienii sunt alarmiști în legătură cu Covid-19 pentru a crește profiturile firmelor de medicamente? Bill Gates va folosi injecții pentru vă implanta copiii cu microcipuri?

Răspunsul la cele trei întrebări este nu, cu toată că, odată, oamenii de știință au dezbătut problema. În 1998, revista mdicală, Lancet, a publicat un studiu care arăta o legătură între împunsătură și tulburările de dezvoltare. A fost însă retras după ce o investigație a constatat că Andrew Wakefield, autorul principal, fusese plătit de oameni care dăduseră în judecată producătorii de vaccinuri. Medicul britanic a fost scos pe tușă, iar studiile mari nu i-au confirmat rezultatele.

Cu toate acestea, înșelăciunea domnului Wakefield a transformat sentimentul „anti-vaxx” într-o credință de masă. Centrul pentru Combaterea Urii Digitale, un ONG, consideră că 58 de milioane de oameni urmăresc conturi de social media în limba engleză ce răspândesc astfel de dezinformări – inclusiv teorii ale conspirației despre covid-19, big pharma și domnul Gates.

Sondaje făcute în 2018 de Wellcome Trust relevă că această idee este mai contagioasă în țările bogate, unde de abia 70% dintre locuitori consideră că vaccinurile sunt în siguranță. Încrederea a scăzut în Franța și Japonia, după ce oamenii s-au întors împotriva schemelor guvernamentale de vaccinare pentru gripa porcină și papilomavirus. Încrederea este, de asemenea, scăzută în fostele state sovietice, unde vaccinurile erau obligatorii și sfaturile de sănătate erau considerate de încredere. În schimb, 85% dintre vest-africani și 95% dintre sud-asiatici consideră că vaccinurile sunt sigure.

Acest lucru nu se datorează faptului că oamenii din țările bogate au renunțat la cercetarea medicală. De fapt, ei au mai multă încredere în medici și știință decât oamenii din țările sărace. Din păcate, mulți i-au confundat pe domnul Wakefield și pe colegii săi cu niște experți credibili. Oamenii din țările în curs de dezvoltare au auzit mai puțin de astfel de situații și au fost mai mult martorii problemelor cauzate de boli mortale, dar care pot fi prevenite.

Neîncrederea Occidentului față de vaccinuri a fost deja costisitoare.
Rujeola a fost aproape eradicată după ce a început inocularea în masă, în anii 1960, dar a revenit. În 2019, Organizația Mondială a Sănătății a revocat statutul „fără rujeolă” din Albania, Marea Britanie, Cehia și Grecia. America a raportat cele mai multe cazuri din 1992.

Pe măsură ce Covid-19 s-a răspândit, YouGov i-a întrebat pe americani despre vaccinuri. În ciuda propagandei anti-vaxx a domnului Wakefield – el trăiește acum în Statele Unite – cel puțin 85% dintre republicani și democrați consideră că vaccinurile anti-rujeolă sunt sigure pentru copii. Dar decalajul partizan se lărgește când vine vorba de vaccinarea obligatorie și este încă mai larg în cazul Covid-19. Doar 37% dintre republicani spun că s-ar vaccina împotriva virusului, comparativ cu 61% dintre democrați. Cifra abia se apropie de 30% pentru persoanele de vârstă mijlocie și mai puțin educate, de la dreapta spectrului politic. Chiar și după ajustare, descoperim că republicanii sprijină mai puțin vaccinaea decât democrații.

Aceasta este o veste proastă pentru guvernele care speră să alunge Covid-19. Sondajele realizate de Wellcome arată că în multe țări încredere în vaccinuri este mai mică decât în ​​America. În asemenea zone, ponderea celor care doresc să-și facă vaccinul anti-Covid poate fi sub 50%. Dacă astfel se va ajunge la imunitatea de turmă, nu este clar, deoarece majoritatea estimărilor vorbesc de un prag care variază între 40-70%. Indiferent, sondajele arată că convingerea oamenilor de a se vaccina poate fi la fel de dificilă ca producerea vacinului.

1 COMENTARIU

  1. Doamne, cati dobitoci pot fi in lumea asta, ramai cu gura cascata! Auzi, anti-vaccin, pai cu asemenea cretini nici n-ar trebui sa mai cheltuiasca statul cu vaccinarea lor de poliomielita, de exemplu, ca sa moara dracului, si sa scape lumea de prosti!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here