Cristian Diaconescu, despre expulzarea diplomatului rus: „E o decizie care nu se motivează, se transmite pur și simplu”

Foto: INQUAM/George Călin

Autorităţile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a adjunctului ataşatului militar în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, Alexey Grishaev, având în vedere că „activităţile şi acţiunile sale contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961”.

Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, spune că nu este o situație foarte des întâlnită în practica diplomatică, dar se întâmplă. Convenția de la Viena din 1961 în materie de drept diplomatic și consular prevede că diplomații beneficiază de imunități și privilegii în posturile diplomatice pe care le ocupă în țările în care sunt acreditați, iar dacă depășesc niște limite, dacă activitatea lor se înscrie uneori chiar într-o zonă infracțională, statul în care sunt acreditați nu poate reacționa cu sistemul judiciar și atunci, singura măsură care se poate lua este declararea diplomatului ca persona non grata.

„O astfel de decizie luată de statul în care își desfășoară activitatea acești diplomați nu se motivează, se transmite pur și simplu, se comunică printr-o notă verbală, iar statul trimițător este obligat să-și retragă diplomatul de la post”, a explicat Cristian Diaconescu, luni seara, la Digi24.

„Nu pe baza unui consens politic se iau aceste măsuri. Este vorba despre acte și fapte punctuale”

Fostul șef al diplomației spune că e puțin probabil ca expulzarea diplomatului rus de către România să fie un răspuns la solicitarea Cehiei, care ceruse partenerilor din UE și aliaților din NATO să răspundă cu aceeași monedă, după ce Praga a expulzat 18 diplomați ruși, iar Moscova a reacționat expulzând 20 de diplomați cehi.

„Din câte am înțeles din sublinierile publice ale Ministerului Afacerilor Externe, la baza deciziei României a stat Convenția de la Viena din 1961, deci este vorba de acte sau fapte în afara mandatului diplomatic, în relația cu România, în ceea ce privește exercițiul mandatului diplomatic. Din această perspectivă, nu există în practica internațională măsuri care se iau în plan național ca argument politic. Nu pe baza unui consens politic se iau aceste măsuri. Este vorba despre acte și fapte punctuale, care în mod normal ar trebui să fie sancționate de justiție, dar datorită privilegiilor de care se bucură orice diplomat, oriunde în lume, aceasta este măsura de retorsiune, măsura care se aplică în astfel de situații”, a arătat Cristian Diaconescu.

De regulă, diplomatul vizat de expulzare trebuie să plece în 48 de ore și este o regulă care se respectă. „Nu știu să vă dau exemple când nu s-a întâmplat acest lucru”, a spus Cristian Diaconescu.

Precizările premierului

Decizia privind expulzarea din România a adjunctului ataşatului militar din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti nu are legătură cu ceea ce se întâmplă în alte ţări din Uniunea Europeană, nu face parte dintr-o campanie, a declarat, luni, premierul Florin Cîţu.

„Referitor la comunicatul de astăzi, eu nu aş lega-o (decizia expulzării adjunctului ataşatului militar rus – n.r.) pe seama unei campanii sau unei reacţii solidare cu ceea ce se întâmplă în alte ţări. În România a fost o decizie luată, asumată şi am mers mai departe. A fost o decizie pe care o luăm şi nu are nicio legătură cu ce se întâmplă în alte ţări din UE”, a afirmat Cîţu, la TVR 1, întrebat dacă România s-a alăturat statelor care au reacţii la acţiunile Rusiei şi dacă vor continua astfel de măsuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here