Criză de paturi ATI la începutul valului 3. Doar 30 de locuri pentru pacienții COVID rămase libere în toată țara și niciun loc în București

Doar 30 de locuri în secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID-19 mai sunt libere în acest moment în toată țara și niciun loc în București, au declarat pentru HotNews.ro surse medicale. Situația este cu atât mai disperată cu cât România se află abia la începutul celui de-al treilea val al pandemiei, iar numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 continuă să crească în fiecare zi.

La Ministerul Sănătății a avut loc, în această dimineață, o ședință pe această temă cu spitalele din București și județul Ilfov, iar la ora 11:00 a început o nouă ședință cu spitalele din țară, în încercarea de a crește numărul de locuri ATI.

1.232 de pacienți COVID-19 sunt internați în acest moment în secțiile de Terapie Intensivă din țară. Numărul îmbolnăvirilor a reînceput să crească accelerat în ultimele zile, după o perioadă de acalmie de aproximativ două luni. Specialiștii avertizează că ne aflăm la începutul celui de-al treilea val al pandemiei, iar numărul de cazuri va continua să crească în perioada următoare.

Situația amintește de cea din toamna trecută, din timpul celui de-al doilea val al pandemiei, când locurile ATI COVID din multe spitale, inclusiv din București, erau deja ocupate, iar numărul de cazuri continua să crească în fiecare zi, în unele zile trecând de pragul de 10.000 de îmbolnăviri. În acea perioadă, cea mai mare temere era că pentru o parte dintre pacienții COVID care aveau nevoie să fie tratați într-o secție ATI va fi imposibil de găsit un loc.

În plus, țara noastră stă foarte prost și la numărul de medici de Terapie Intensivă, nu doar la numărul de paturi.

Într-un interviu acordat HotNews.ro în iulie anul trecut, Dorel Săndesc, medic ATI, președintele Comisiei de Anestezie-Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății și vicepreședintele Societății Române de ATI, avertiza în legătură cu deficitul de personal din secțiile ATI, unde există doar circa 1.000 de medici și în jur de 800 de rezidenți. Acest lucru se poate transforma într-o „problemă majoră”, avertiza atunci medicul Dorel Săndesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here