Cui aparțin restaurantele din Herăstrău și câți bani au câștigat Primăria Capitalei și cea a Sectorului 1 de pe urma lor

În Parcul Herăstrău, monument istoric, sunt peste 50 de cârciumi – terase și restaurante. Pe Șoseaua Nordului abia dacă mai vezi lacul din cauza pontoanelor uriașe construite pentru terase. Șapte construcții din parc au fost vândute de Primăria Sectorului 1 în baza unei legi din 2002 – iar terenul de sub ele și din jur a fost concesionat de Primăria Sectorului 1 fără acordul Primăriei Capitalei, deci fără respectarea legii, după cum se arată într-un răspuns transmis de instituție la solicitarea HotNews.ro.

Pentru restul, Administrația Lacuri Parcuri și Agrement, administratorul parcului, a încheiat 44 de contracte de închiriere și asociere în participațiune 1997-2019, cele mai lungi contracte expirând în 2039.

Chiria/redevența pe care o primește municipalitatea pornește de la 200 de euro/lună până la 3.000 de euro, sume modice față de profitul obținut de cârciumi. În timpul administrației Firea, în loc să scadă numărul acestora, în parc au apărut câteva construcții noi.


Primăria Sectorului 1 și Primăria Capitalei au vândut 10 spații comerciale din Parcul Herăstrău, însă, terenul de sub ele nu a fost vândut, ci a fost concesionat fără acordul Primăriei Capitalei, potrivit datelor comunicate de municipalitate, scrie HotNews.

Redevența pentru terenurile de sub cârciumi, câteva sute de metri, este cuprinsă între 600 și 1.500 euro/an.

Cele mai multe bucăți din parc au fost închiriate/ date în asociere în participațiune în cele două mandate ale fostului primar Sorin Oprescu – respectiv 26 de bucăți de parc. Printre acestea se numără și celebrele chioșcuri pagodă.

În timpul mandatului Gabrielei Firea au fost închiriate/ date în asociere în participațiune 9 bucăți de parc.

De asemenea, 9 bucăți de parc au fost închiriate/ date în asociere în participațiune în perioada 1997- 2006.

Chiriile pentru cele 21 de terenuri închiriate în parc varizază între 200 de euro/lună pentru 9 mp de parc și până la 3.000 de euro pentru 416 mp de parc. De exemplu, celebrul restaurant Casa di David plătește Primăriei Capitalei chirie pentru 980 mp terasa și 654 mp teren – 925 euro/luna, potrivit HotNews.

Mitică Dragomir este stăpân pe lacul Herăstrău și pe câteva insule pentru 2.500 dolari/trim + 1.026 euro/trim + 40% cota profit/an. O parte din contractele de închiriere/asociere expiră peste 2-3 ani, altele peste aproape 20 de ani. Printre proprietarii de cârciumi în Herestrău se numără firme controlate prin interpuși de Sebastian Ghiță, gruparea Cocoș-Bittner-Petrache, Mitică Dragomir, fosta soție a lui Cristi Borcea, și fostul comisar șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța, mai scriu jurnaliștii de la HotNews..

Primăria Sectorului 1 a încheiat 7 contracte pentru vânzarea unor construcții din parc, iar pentru terenul de sub ele, care atenție, niciodată nu a fost vândut, au fost închiriate contracte de concesiune.

”În anul 2002, conform prevederilor Legii nr. 550/2002 2002 privind vânzarea spațiilor comerciale proprietate privată a statului și a celor de prestări de servicii, aflate în administrarea consiliilor județene sau a consiliilor locale, precum și a celor aflate în patrimoniul regiilor autonome de interes local, primăriile de sector au fost împuternicite că, în numele Municipiului București, să vândă spațiile comerciale/de prestări servicii aflate în această situație. În baza Legii nr. 550/2002, au fost aprobate, prin Hotărârile Consiliului General al Municipiului București nr. 271/2002 și nr. 109/2003 cu modificările și completările ulterioare, listele cu spațiile care fac obiectul acestei legi. În anexele acestor hotărâri se regăsesc și spații comerciale și de prestări servicii situate în fostul Parc Herastru (actual Regele Mihai I). Având în vedere cele mai sus menționate, Primăria Sector 1 a încheiat contracte de vânzare cumpărare pentru spațiile comerciale și de prestări servicii înscrise în anexele hotărârilor C.G.M.B”, se arată în răspunsul transmis de Primăria Capitalei la solicitarea HotNews.ro.

Articolul complet poate fi citit pe HotNews.ro.

1 COMENTARIU

  1. „”În iunie 2000, Traian Băsescu a participat din partea PD la alegerile pentru Primăria Municipiului București, câștigând mandatul de primar general, pe care l-a deținut până în decembrie 2004!!!!””
    „”În anul 2002, consiliul general al capitalei…..
    uite cine a fost banditul numarul unu al tarii !!!…..am mai spus-o ,cat s-a furat in timpul acestui nenorocit incepand de la primaria capitalei 2000 plus 10 ani de prezidentiat ,n-au luat turcii in 400 de ani domnie !!!…
    acest infractor securist trebuia de mult pitit ..impreuna cu udrea,videanu,boc,flutur,blaga,hava,berceanu,

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here