Cum a ajuns să doneze plasmă o pacientă vindecată de coronavirus

O femeie care s-a vindecat de coronavirus a povestit cum a decis să devină donator de plasmă, după ce a văzut efectul benefic al acestui tratament, administrat unei paciente cu o formă agresivă a bolii internată în același salon cu ea.

În cei 42 de ani ai mei nu îmi aduc aminte să fi avut 2 răceli care să-mi creeze probleme. Pot spune că mă consideram o persoană extrem de rezistentă din punct de vedere al imunității, fiind un om activ (făceam sport de 2-3 ori / săptămână, constant, de cel puțin 6 ani), cu o alimentație sănătoasă, cu o viață, nu lipsită de stres, dar echilibrată, dar iată că mi s-a întâmplat!„, asa își începe poveste Liliana, care a ales să doneze plasmă, pentru că a văzut în spital efectul pozitiv și crede că donarea de plasmă este mai mult decât un gest umanitar, este un gest de responsabilitate socială, potrivit HotNews.

Am dezvoltat o formă moderată, cu simptome mai degrabă neurologice, decât pulmonare. A debutat cu febra 38, frisoane puternice, dureri musculare și articulare, cefalee puternice, lipsă apetit. Am stat internată 8 zile în spitalul Victor Babes, timp în care am pierdut 5 kg. Perioada de recuperare a fost una relativ îndelungată, de aproximativ o lună, în care am resimțit o oboseală cronică, mai ales la efort fizic.

În spital, în perioada internării, colegei mele de salon, medic de profesie, care a avut o forma foarte agresivă a bolii, i s-a administrat transfuzia de plasmă. Am văzut atunci efectul pozitiv pe care l-a avut asupra ei și am înțeles cât de mult ajută la îmbunătățirea stării bolnavului și chiar poate fi salvatoare de vieți. Atunci am decis să donez, fără nicio reținere!

Am donat plasmă la aproximativ 50 de zile de la negativare

Am programat ziua și ora la Centrul de Transfuzii București în urma unui scurt interviu telefonic cu operatorul lor, în care mi s-a comunicat că în seara precedentă donării să nu mănânc gras, iar înaintea recoltării să consum multe lichide (pentru calitatea plasmei).

Documentele necesare la prezentare sunt cele care fac dovada bolii, bilet externare spital, dar și a negativării ulterioare.

În ziua recoltării m-am prezentat la sediul lor, nu am așteptat deloc în recepție, donatorii de plasmă aveau prioritate. Am intrat într-un cabinet micuț în care foarte rapid mi s- a determinat grupa și rh ul sanguine, apoi a urmat o discuție cu medicul specialist, care a înregistrat toate informațiile legate de debutul, evoluția (simptome, tratament) și negativarea bolii. Ulterior, am fost condusă într-un cabinet în care alte 3 persoane urmau procedura de recoltare, procedură extrem de simplă, similară unei recoltări clasice pentru analize, doar că durează aproximativ 40 minute, timp în care mi-au servit ceai cu calciu și 2 pahare de apa plată. Personalul implicat a fost destul de amabil.”

Sursa: HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here