Cum a apărut grădina aristocratică dintr-un sat de lângă Deva

Un om de afaceri italian pasionat de plante a amenajat la Banpotoc, un sat situat în apropiere de Deva, o grădină impresionantă a cărei eleganță amintește de reședințele aristocratice din Toscana. 

Ramona Morar, administratorul acestei grădini, a relatat la Digi24 cum a luat naștere acest proiect.

Giovanni Salvatelli a venit în România cu afaceri. În 2001, a deschis la Hunedoara o fabrică de încălțăminte. A cumpărat o căsuță și o bucată de teren la Banpotoc, iar în timpul liber, ca să se relaxeze, a început să lucreze în grădină după-amiaza și în weekend. Încet-încet, a prins un contur o grădină pe care, în timp, a tot extins-o, pe măsură ce reușea să cumpere noi parcele de teren. A fost pasionat dintotdeauna de plante și a amenajat grădini și în Italia, la casa părintească și la proprietatea pe care o are acolo.

Acum, suprafața amenajată la Banpotoc se întinde pe 3,5 hectare, dar per total, proprietatea are mai mult, pentru că omul de afaceri intenționează să extindă grădinile din România.

95 la sută dintre plante sunt aclimatizate la condițiile de mediu din România. Cea mai mare parte, sunt produse chiar în țara noastră. Cam 20 la sută din plante sunt aduse din Ungaria și Italia. În ciuda suprafeței mari a grădinii, în funcție de necesități, sezon, lucrări necesare, proprietatea este îngrijită și întreținută de 4 până la 8 persoane.

„I giardini di Zoe”, așa cum a fost denumită, seamănă foarte mult cu grădinile aristocrate ale Europei: copaci decorativi, garduri vii atent îngrijite care mărginesc alei pavate cu piatră, covoare moi de gazon perfect și fântâni arteziene elegante care umplu aerul de prospeţime şi stropi argintii.

Între timp, s-a dus vestea „grădinii lui Zoe” și au început să vină tot mai mulți turiști. Biletul costă 10 lei și astfel se strâng fonduri noi pentru continuarea proiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here