Cum a mers economia americană sub Donald Trump. O comparație cu situația pe plan internațional

Sursa: Facebook

Mai puțin de o lună îi desparte pe americani de votul în alegerile prezidențiale, într-un context excepțional, determinat de pandemia de Covid-19. Aceasta din urmă și-a pus amprenta nu doar asupra sectorului sanitar, ci și asupra celui economic. SUA nu au fost scutite nici ele de impactul economic al coronavirusului. Tocmai de aceea, The Economist analizează performanța economiei americane, sub primul mandat al lui Donald Trump, începând din 2017 și până la finalul lui 2019, altfel spus, până la debutul pandemiei de coronavirus.

„În noua sa carte, Casey Mulligan oferă o explicație interesantă de ce președintele Donald Trump face afirmații economice bizare. Domnul Mulligan, care a fost până de curând economistul șef al Council of Economic Advisers, de la Casa Albă, sugerează că domnul Trump este conștient că e hiperbolizant atunci când spune că sub mandatul său America s-a bucurat de „cea mai mare economie din istoria lumii”. Este o „strategie menită să facă presa să acopere un fapt nou, acela de al exagerării, astfel încât presa să se bucure că îl corectează, dar și, involuntar, să disemineze constatarea dorită”. Potrivit lui Mulligan, antipatia jurnaliștilor față de domnul Trump îi face orbi în fața multora dintre adevăratele succese economice ale administrației. Poate are dreptate.

Evaluarea istoricului economic al liderilor este dificilă. De obicei, președinții sunt creditați atunci când economia merge bine și culpabilizați atunci când merge prost, dar rezultatele economice pe termen scurt sunt de obicei mai influențate de băncile centrale, demografie și ceea ce se întâmplă în restul lumii, printre alți factori. Chiar și astăzi, politologii continuă să dezbată dacă economia din secolul XX a funcționat mai bine sub administrațiile democrate sau republicane. Toate acestea sunt de puțin folos pentru publicul american, al cărui vot pentru un președinte trebuie să se bazeze, parțial, pe o evaluare în timp real a competenței economice.

Domnul Trump a venit la putere cu promisiuni nerealiste, de a crea 25 de milioane de locuri de muncă și de a accelera creșterea economică, iar în acest scop a redus impozitele și a sporit cheltuielile, mărind deficitul fiscal. Economiștii vor continua să evalueze costurile și beneficiile specifice ale acestor politici. O evaluare adevărată va dura ceva timp. În prezent, totuși, este posibil să se evalueze dacă economia americană, în general, s-a descurcat mai bine sau mai rău sub domnul Trump. Aceasta implică o comparare a performanței economice americane reale, pe de o parte, cu ceea ce un spectator imparțial s-ar fi putut aștepta în mod rezonabil să vadă, pe de altă parte. În acest scop, The Economist a adunat o serie de date economice, de la investițiile din afaceri până la creșterea salariilor, comparând ori de câte ori este posibil performanța economică americană cu cea a altor țări bogate.

Cea mai mare parte a analizei acoperă perioada care începe cu 2017, când domnul Trump a preluat funcția, și până la sfârșitul anului 2019. Ne oprim în 2019, parțial pentru că unele date sunt publicate doar anual și parțial întrucât pandemia a dat peste cap economiile din întreaga lume. Concluzia noastră este că, în 2017-2019, economia americană a evoluat marginal mai bine decât se aștepta. (Această concluzie rămâne dacă urmăm practica unor economiști politici, care susțin că influența președinților asupra economiei poate fi reperată numai după un an de mandat și ne limitează analiza la perioada 2018-2019.)

Luați produsul intern brut (PIB), o măsură a producției, care este cel mai comun criteriu de performanță economică. Creșterea PIB a fost oarecum mai rapidă în 2017-2019 decât în ​​primul sau al doilea mandat al lui Barack Obama, potrivit datelor oficiale. De asemenea, America s-a descurcat bine față de alte țări. Economia mondială a atins apogeul în 2017. În 2018 a încetinit, dar America a accelerat. În 2019, America a încetinit și ea, dar a rămas înaintea altora.

O altă modalitate de a analiza această întrebare este de a evalua dacă America, în 2017-2019, a depășit sau a fost sub așteptările economiștilor. În octombrie 2012, FMI a prognozat că în următorii patru ani (cei din al doilea mandat al domnului Obama), economia americană va crește cu o medie anuală de 3%. De fapt, acest lucru s-a dovedit a fi prea optimist; în realitate, a crescut cu aproape 2% pe an. Dar FMI a fost prea pesimist în proiecțiile sale pentru 2017-2019, lansate cu puțin înainte de alegerile din 2016. În acei ani, America a depășit previziunile.

Dar dacă în unele privințe economia americană a mers mai bine decât se aștepta, în altele a dezamăgit. Luați sectorul corporativ, pe care dl Trump l-a ajutat cu impozite mai ușoare. Reducerile din impozitele pe profit au crescut câștigurile după impozitare, unul dintre motivele pentru care bursa americană s-a descurcat relativ bine de la venirea domnului Trump. America a devenit, de asemenea, o destinație mai favorabilă pentru investițiile străine directe. Dar există puține dovezi ale boom-ului promis întreprinderilor și investițiilor.

Performanțele pieței forței de muncă din America sunt nuanțate în mod similar. Deși domnului Trump îi place în mod deosebit să se laude cu cifrele lunare ale ocupării forței de muncă, este greu să susținem că în 2017-2019 mașinăria de produs locuri de muncă a zbârnâit. Creșterea locurilor de muncă a fost mai lentă decât în ​​timpul celui de-al doilea mandat al dlui Obama. În 2009-2016, rata șomajului în America a scăzut față de media pentru alte economii G7. Sub domnul Trump, șomajul a scăzut la cel mai jos nivel din anii 1960, dar acest lucru nu a fost ceva excepțional pe plan internațional. Îmbunătățirea situației Americii, la capitolul ocupări forței de muncă, în raport cu alte țări, s-a oprit, sub domnul Trump.

Cu toate acestea, mulți americani din clasa muncitoare și-a îmbunătățit situația în 2017-2019. Compararea veniturilor gospodăriilor între țări este dificilă, mai ales pentru ultimii ani. Dar, deși există unele dispute cu privire la fiabilitatea datelor pentru 2019, în care pandemia a făcut dificilă efectuarea de sondaje de către cercetători, există dovezi clare ale unei accelerări a creșterii venitului mediu al gospodăriilor americane începând cu 2017. O piață a muncii strânsă a contribuit, de asemenea, la creșterea majorării salariale a celor mai prost plătiți americani, față de ceilalți, într-un grad nevăzut de pe vremea lui Bill Clinton.

Și ce se întâmplă cu economia în 2020? Politica fiscală slabă a domnului Trump înainte de pandemie a lăsat America să intre în criză cu datorii mult mai mari. În plus față de această explozie, anul acesta America a implementat cel mai mare pachet fiscal din lume, cu cecuri de stimulare în valoare de până la 1.200 USD pe persoană și ridicând temporar plățile asigurărilor pentru șomaj la 600 USD pe săptămână. Este posibil, deși puțin probabil, ca în Congres să treacă un pachet și mai mare înainte de alegeri. Totuși, chiar și fără un alt pachet și chiar dacă va suporta o recesiune profundă, America va fi probabil cea mai performantă economie G7 în 2020 – poate cu o anumită marjă. Înainte de pandemie, economia americană arăta ușor mai puternică decât a altor țări bogate. În scurt timp, decalajul ar putea și fi mai impresionant.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here