Cum a rămas Liliana Mincă șefă de direcție în Ministerul Finanțelor deși și-a dat demisia

Liliana Mincă a revenit pe postul de secretar general adjunct la Ministerul Finanțelor, deși premierul Ludovic Orban a semnat decizia de eliberare din funcție.

Numirea Lilianei Mincă a fost una dintre ultimele decizii emise de fostul premier Viorica Dăncilă și a fost publicată în Monitorul Oficial în seara de 4 noiembrie, la câteva ore după ce Guvernul Orban obținuse votul Parlamentului. Postul pe care a fost numită Mincă avea caracter temporar.

Miercuri, pe 6 noiembrie, premierul Ludovic Orban a anunțat că Liliana Mincă urma să plece joi. De altfel, conform deciziei de eliberare din funcție semnată de Orban și publicată în Monitorul Oficial, Mincă și-a depus demisia joi.

Cu toate acestea, Liliana Mincă nu poate fi dată afară, fiind angajată prin concurs, înainte de numire, director în cadrul Direcției de analiză și eficientizare a cheltuielilor publice.

Potrivit unor surse oficiale, citate de HotNews, concursul pentru postul de director al Direcției de analiză și eficientizare a cheltuielilor publice ar fi fost organizat de Ministerul Finanțelor pentru Liliana Mincă, în pragul plecării acesteia de la Autoritatea Natională pentru Protectia Consumatorilor.

Pe site-ul Ministerului Finanțelor, la rubrica de concursuri, numele Lilianei Mincă a fost ascuns sub codul: 1820ML01, într-un anunț afişat pe 21 octombrie 2019, care spune că a fost angajată director.

Aceleași surse spun că aducerea ei în instituție a fost susținută de Florina Claudia Prisecaru, secretar general adjunct în Ministerul Finanţelor Publice care, potrivit Curții de Apel București, a fost colaboratoare a securității, hotărârea fiind dată pe 6 noiembrie.

Jurnaliștii de la Newsweek au scris că, pe baza probelor din dosarele aflate în arhiva instituției, cei 11 membri ai Colegiului CNSAS au constatat că Prisecaru a fost colaboratoare a poliției politice comuniste, în sensul în care prin informațiile pe care le-a furnizat a afectat drepturile și libertățile fundamentale ale unor persoane. Cu alte cuvinte, cei turnați au avut de suferit.

Sursele precizează că Prisecaru este o apropiată a fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Ea lucrează în Ministerul Finanțelor din 1993, unde a început ca referent până în 1998, apoi tot în aceeași instituție, a devenit expert la Administrare imobile; derulare contracte utilitatii, servicii, lucrari. În perioada 2000 – 2014 a fost șef serviciu, după care până în 2017 a fost director pe zona “Administrare imobile; derulare contracte utilității, servicii, lucrări; coordonarea si organizarea patrimoniului MFP”. Din martie 2018 ocupă poziția de secretar general adjunct.

Cine este Liliana Mincă

Liliana Mincă, fosta șefă de la Loteria Română între 2006 și 2009, este unul din traseiștii de marcă ai politicii românești schimbând nu mai puțin de șase partide în șase ani. Mincă a fost în Partidul Conservator până în 2011, în PPDD până în 2014, a trecut apoi la PND unde a stat doar până în august 2015, a schimbat macazul pentru UNPR-ul lui Oprea, apoi a ajuns la PSD până în 2016 când a trecut la ALDE și a devenit sefa filialei din Botoșani a partidului lui Tăriceanu.

În prima parte a anului 2017, premierul Sorin Grindeanu a numit-o în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here