Cum acționează „noul Comintern” chinez. Partidul Comunist țese o plasă deasă în Europa și Africa, pentru a-și exporta modelul politic

Sursa: Xinhua

În ciuda discursului oficial de la Beijing, Partidul Comunist Chinez se află într-o vizibilă ofensivă de „vânzare” a modelului său de stat, scrie The Economist, care prezintă activitatea tot mai bogat a ceea ce un expert european numește drept „noul Comintern”.

<< La începutul lunii decembrie, liderul chinez Xi Jinping, a declarat că Partidul Comunist a respectat un termen-limită autoimpus: China a eradicat sărăcia extremă (definită ca traiul cu puțin mai mult de 1 dolar pe zi). Firește, partidul dorește să le expună și altora succesul său în lupta împotriva penuriei. În octombrie, a găzduit un seminar virtual de două zile pe această temă, pentru aproape 400 de persoane din peste 100 de țări. Participanții citați de mass-media oficială au lăudat progresele Chinei. Dar adunarea nu a fost doar despre ridicarea celor nevoiași, ci a avut drept scop prezentarea modelului politic al Chinei.

În Occident, perspectiva de dată recentă asupra diplomației Chinei a fost dominată de discuțiile despre cât de agresivă a devenit aceasta. Unii dintre diplomații săi au fost numiți „luptători lupi” datorită obiceiului lor de a mârâi la criticii străini (eticheta se referă la titlul unui film chinez propagandistic). Pentru publicul non-occidental, în schimb, oficialii chinezi vorbesc mai domol. Ei predică virtuțile unei forme de guvernare despre care cred că face China bogată și poate ajuta și alte țări. Unii salută acest mesaj, chiar și în democrațiile multipartite. La forumul de reducere a sărăciei, secretarul general al Partidului Jubileu din Kenya, Raphael Tuju, a fost citat spunând că Partidul Comunist din China ar trebui să fie un exemplu.

În 2017, domnul Xi a făcut furori în Occident sugerând că modelul de dezvoltare al Chinei oferă „o nouă opțiune” pentru alte țări și că o „abordare chineză” ar putea ajuta la rezolvarea problemelor umanității. Deși au insistat mai târziu că țara sa nu intenționa să exporte un „model chinez”, oficialii țării au făcut, de fapt, exact asta. Unii dintre cei implicați în acest efort aparțin ministerului de externe. Dar mulți, precum cei care au organizat recentul seminar despre sărăcie, lucrează pentru o ramură a Partidului Comunist numită Departamentul Internațional. Sarcina sa este de a câștiga sprijin pentru China printre partidele politice străine.

Departamentul este potrivit pentru această sarcină, deoarece nu reprezintă direct statul chinez, nu are nici un rol de jucat în lupta verbală. Dar, ca un braț al partidului, are o autoritate considerabilă. Lucrează îndeaproape cu Ministerul de Externe și face schimb de personal cu acesta.

La sfârșitul anului 2017, a organizat o convenție la Beijing, la care au participat lideri și alți membri ai partidelor politice din 120 de țări. Unii delegați provin din democrații bogate, precum Japonia, Noua Zeelandă și America. (Au participat atât republicani, cât și democrați.) Dl Xi a ținut discursul principal. Mulți participanți au semnat o declarație, „Inițiativa de la Beijing”, lăudând Partidul Comunist și pe dl Xi. Departamentul are puține îngrijorări cu privire la tipul de partide politice cu care interacționează. „Se vor ocupa de partide de dreapta și se vor ocupa de partide de stânga și de toți cei din jur”, spune David Shambaugh, de la Universitatea George Washington.

Sub domnul Xi, una dintre principalele activități ale departamentului a fost organizarea de sesiuni de instruire pentru partidele politice străine, în special pentru cele din țările în curs de dezvoltare. Nu spune direct că autoritarismul este bun. Dar misiunea sa este în mod clar de a promova virtuțile unei conduceri puternic centralizate. În noiembrie, Song Tao, șeful departamentului, a susținut într-un briefing online adresat liderilor de partide din 36 de țări din Africa subsahariană, că realizările partidului în dezvoltare au dovedit înțelepciunea planurilor cincinale. „Sistemul chinezesc”, a spus el, ar putea „servi drept referință”, adăugând că „doar prin susținerea conducerii partidului” astfel de planuri ar putea „rămâne pe drumul cel bun”.

În timpul pandemiei, o mare parte din instruirile operate de departament au fost efectuate online, concentrându-se adesea pe realizările Chinei în ceea ce privește zdrobirea covid-19 (o lecție: măsurile dure funcționează). Expozițiile dedicate volumului în trei părți al domnului Xi, „Guvernarea Chinei”, au fost, de asemenea, o caracteristică comună. În ultimele luni, la astfel de cursuri au participat oficiali ai partidelor de guvernământ din Angola, Congo-Brazzaville, Ghana, Mozambic, Panama și Venezuela.

Site-urile oficiale din China promovează adesea aceste eforturi. Unul dintre ele descrie o ceremonie inovatoare, din 2018, pentru o școală ideologică finanțată de China în Tanzania. Au participat domnul Song, șeful departamentului, și oficiali ai partidului de guvernământ din Tanzania, Africa de Sud, Angola, Mozambic, Namibia și Zimbabwe.

În democrații precum Ghana, Kenya și Africa de Sud, departamentul sponsorizează călătorii în China pentru membrii partidelor de guvernământ, în vederea studierii construcției și conducerii partidelor. În 2018, Noul Partid Patriotic (NPP), formațiunea de guvernământ din Ghana, de centru-dreapta, a solicitat o astfel de formare în parte pentru „aprofundarea abilităților sale ideologice”. Fostul partid de guvernământ din Ghana, Congresul Național Democrat (CND), și-a trimis zeci de angajați în China pentru o astfel de instruire. CND a deschis, de asemenea, o școală de conducere în Ghana. Folosește materiale didactice concepute de Partidul Comunist Chinez.

Nu este clar ce câștigă membrii partidului străin din sesiunile de instruire oferite de China. Este posibil ca acestea să nu fie altceva decât un mijloc de avansare în carieră sau de a aduce un omagiu ritualic înțelepciunii domnului Xi, pentru a obține o favoarea – China fiind o sursă valoroasă de împrumuturi și investiții în multe țări în curs de dezvoltare. Seminariile pot fi doar pretexte de plimbări bahice pe banii PCC, evenimente plictisitoare sau ambele. Un veteran egiptean dintre participanți spune că nu sunt prea riguroase, comparând experiența cu o „vacanță plătită”.

Departamentul declară că are contacte cu peste 600 de organizații politice din peste 160 de țări. Sub domnul Xi, astfel de angajamente au crescut. Christine Hackenesch și Julia Bader, care scriu pentru International Studies Quarterly, au constatat că numărul întâlnirilor la nivel înalt de la partid la partid a crescut cu peste 50% între 2012 și 2017, la peste 230 anual. Martin Hala de la Sinopsis, care monitorizează activitățile Chinei în Europa Centrală, a numit acest lucru asemănător formării unui „nou Comintern” – o referință la vechea mișcare comunistă internațională condusă de sovietici.

Cu toate acestea, există o diferență critică. China nu predică comunismul. Mai degrabă, scopul său este acela de a arăta că o țară poate deveni mai bogată fără a fi democratică. Acest mesaj găsește urechi atente în rândul politicienilor care consideră că sistemul de control și echilibru din democrație este deranjant. În iunie, dl Tuju din Kenya (majoreta Chinei la seminarul anti-sărăcie din octombrie) a fost criticat pentru afecțiunea partidului său față de Partidul Comunist Chinez, de către un cititor al unui ziar din Nairobi. Ocazie cu care a răspuns că nu vede ce este în neregulă cu „a învăța de la cel mai de succes și cel mai bun partid” din lume.>>

1 COMENTARIU

  1. Credeți ca ăștia, politrucii din Europa, nu știu? Credeți nu s-au saturat sa la tataie c…r…l la fiecare 4 ani ca pierd sinecurile de 5-10.000 de euro lunar la fabricat hârtii? Credeți ca degeaba au importat cate 1-5 milioane de „refugiați” anual? Chiar v-a luat mintea propaganda si credeți ca briții au ieșit din UE de tâmpiți?
    SUA e deja pe făraș, vor mai trece vreo 10-20 de ani pana sa fie evident pentru toți dar deja aia care vor bani degeaba de la stat au ajuns la 50 % din populație… Degeaba nu vor primi dar au devenit deja sclavii șefimii politice. Ca nu contează numele partidului ci ceea ce face…
    Ca întotdeauna prostii vor plăti. ” Oaia care nu-si păzește blana, s-o mănânce lupul!”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here