Cum apare PIMS, sindromul depistat în cazul primului copil ajuns la ATI în România. Explicațiile medicilor

Medicii de la Spitalul „Dr. Victor Gomoiu” afirmă că starea primului copil din țară care a ajuns la ATI, infectat cu SARS-CoV-2, adus de la Buzău, este staţionară, el fiind diagnosticat cu sindrom multisistemic inflamator (PIMS), un sindrom care apare foarte rar.

Un copil poate dezvolta acest tip de inflamare a tuturor organelor chiar și după mai bine de 40 de zile de la infectarea cu noul coronavirus, de aceea este importantă monitorizarea copilului și după ce un eventual test de COVID s-a negativat.

Copilul internat la „Victor Gomoiu” are 9 ani şi 11 luni şi nu mai avea alte boli.

Cazuri de copii care au dezvoltat sindromul inflamator multisistem, după infectarea cu noul coronavirus, au fost mai numeroase, până acum, în Occident. Medicul Adrian Popp, șeful secției de boli infecțioase a unui spital din New York, a declarat că s-a confruntat cu zeci de astfel de cazuri. El a afirmat, la Digi24, că acestă complicație la copii are, în general, un prognostic sever. Specialistul precizează, însă, că marea majoritate a copiilor fac forme ușoare, iar acest sindrom este destul de rar. 

„M-am întâlnit cu așa ceva. În statul New York am avut aproximativ 85 de astfel de cazuri. Copiii fac COVID la fel de ușor ca adulții, dar situația lor este mai bună, în sensul că marea majoritate a acestor copii nu fac forme severe. Numai aproximativ 1 la sută din acești copii de internează. Din păcate, din când în când, vedem situații foarte severe, cum este și acest sindrom pediatric multisistem inflamator”, a declarat Adrian Popp.

„Când acest lucru apare, copilul este foarte grav, de obicei este pe ventilator și prognosticul este destul de sever”, a spus dr. Popp.

El a explicat că este vorba despre o apărare imunitară în care sistemul imunitar al copilului acționează exagerat. Cu alte cuvinte, inflamația este mult prea mare față de capacitatea copilului de a supraviețui, de a trece peste această inflamație. „De ce se întâmplă la unii copii și nu se întâmplă la alți copii nu știm, dar s-au descris astfel de sindroame inflamatorii severe și în alte infecții virale, așa-numitul sindrom Kawasaki. Din fericire, este destul de rar”, a arătat medicul român din New York.

„Inflamația exagerată este un răspuns al organismului la o provocare infecțioasă, adică la un microb. Nu apare doar în infecția cu SARS-CoV-2, de altfel, în prezent nu este foarte clar care sunt legăturile dintre această infecție și apariția acestui sindrom, dar același lucru se poate întâmpla în infecții cu virusuri, cu bacterii și există și cazuri în care aceste manifestări pot să apară fără un factor infecțios detectabil”, a explicat la Digi24 medicul pediatru Alexis Cochino.

Articolul integral – AICI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here