Cum ar putea ajunge celebra sculptură ”Sărutul” a lui Brâncuși din Montparnasse în Ucraina

O decizie a curții administrative de apel din Paris din 11 decembrie 2020 oferă descendenților ucraineni ai unei exilate ruse, înmormântate în cimitirul Montparnasse, dreptul de a recupera celebra sculptură ”Sărutul” (”Le Baiser”) a lui Constantin Brâncuși. Sculptura împodobește mormântul parizian al Tatianei Rachevskaia, o tânără care s-a sinucis în 1910. Litigiul dintre moștenitori și autoritățile franceze, care doresc să păstreze pentru patrimoniul public opera, durează de 10 ani, scrie Le Monde.

Până la această decizie, justiția a dat tot timpul dreptate statului. Un expert anonim a estimat statuia – care face parte dintr-o serie realizată de sculptor între 1907 și 1945 – între 40 și 50 de milioane de euro.

Sculptura a traversat discret secolul XX, după cum notează Le Figaro, dar între timp cota celebrului sculptor a crescut foarte mult. Bronzul Muză adormită a fost vândut la Christie’s, în 2017, cu 57,3 milioane de dolari. În 2005, marmura „Pasărea în spațiu” a fost vândută cu 27,5 milioane de dolari. În același an, șase persoane au revendicat la Primăria Parisului drepturile de proprietate pentru mormântul Tatianei Rachevskaia.

Aceste sume foarte mari au atras atenția negustorului francez de artă Guillaume Duhamel care a reușit să dea de urma descendenților tinerei rusoaice îngropate de peste un secol în Montparnasse. Miraculos, acești moștenitori au păstrat o scrisoare a mamei Tatianei Rachewskaia care dovedește că a cumpărat sculptura de la Constantin Brâncuși pentru 200 de franci, scrie Le Figaro.

Din 2018, statuia este închisă într-un cofraj de lemn, la inițiativa lui Guillaume Duhamel, pentru protejarea operei de artă, după cum a argumentat acesta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here