Cum au ajuns ținte în mișcare universitățile și studenții din Rusia. The Economist: În bătălia cu Putin, „tinerii au un avantaj crucial”

Sursa: Pixabay

Vânarea de către Kremlin a politicienilor și a mass-media și arestarea studenților și activiștilor din Rusia nu mai este suficientă, notează The Economist.

<< Când Alexei Navalnîi, principalul politician rus de opoziție, a fost trimis la închisoare, în ianuarie, patru redactori ai revistei studențești „Doxa” au postat un videoclip pe YouTube. Cei doi bărbați și două femei erau studenți la Școala Superioară de Economie din Moscova, considerată, în general, cea mai bună universitate liberală din Rusia. Aceștia au vorbit despre intimidarea condusă de către personalul școlilor și universităților pentru a descuraja tinerii să se alăture unui protest care urma să aibă loc, în legătură cu maltratarea dlui Navalnîi.

Cei patru au făcut un apel la universitățile din toată țara. „Expulzarea studenților pentru participarea la acțiuni pașnice este ilegală. Tot ce veți obține este să distrugeți știința și educația din Rusia”, declara Armen Aramian, unul dintre cei patru. Dar li s-au adresat și colegilor. „Nu vă speriați și nu vă abțineți. Este dreptul nostru legal să ne exprimăm protestul prin orice mijloace pașnice. Statul a declarat război tinerilor, dar tinerii suntem noi și cu siguranță vom birui”, a spus un alt cvartet.

Pe 14 aprilie, ca parte a acelui război, procurorii ruși i-au arestat pe domnul Aramian și pe ceilalți trei redactori „Doxa” și i-au acuzat de „încurajarea minorilor să ia parte la acțiuni ilegale”, prin care se înțelegea protestul din ianuarie. Videoclipul lor a fost dat jos și de atunci sunt în arest la domiciliu. Cazul le-a adus recunoașterea dincolo de orice și-ar fi putut imagina atunci când și-au înregistrat videoclipul.

Încercarea nereușită de a-l ucide pe domnul Navalnîi cu otravă, într-un avion, acum un an, a marcat începutul unui nou val de represiune în Rusia. Alți politicieni de opoziție au fost interziși de la apariții publice, alungați din țară sau chiar arestați. Puținele medii independente rămase au fost interzise ca „indezirabile” sau stigmatizate ca „agenți străini”. Cel mai recent astfel de „agent străin” este TV Rain, un canal online independent care a acoperit pe larg protestele; eticheta înseamnă că publicitatea va seca, iar postul s-ar putea vedea nevoit să se închidă.

Dar vânarea politicienilor și a mass-media și arestarea studenților și activiștilor nu mai este suficientă. Kremlinul încearcă acum să țină în frâu școlile și universitățile într-un mod mai sistematic. În ultimele nouă luni, aproximativ 20 de universități și institute din Rusia și-au înlocuit decanii. În iulie, Kremlinul a „acceptat” demisia lui Iaroslav Kuzminov, șeful Școlii Superioare de Economie, mai cunoscută drept HSE, prima și cea mai de succes universitate post-sovietică din Rusia.

Într-o notă de despărțire, pe rețelele de socializare, domnul Kuzminov a susținut că a demisionat pentru a se concentra asupra activității sale de economist. Puțini au luat acest lucru ca atare. „Nu ar fi plecat niciodată din voia sa. Aceasta a fost decizia Kremlinului”, a scris Kirill Rogov, un analist politic.

Domnul Kuzminov a navigat mult timp în jurul Kremlinului pentru a-și croi spațiu pentru universitate, oferind în același timp sfaturi guvernului. Spațiul respectiv s-a micșorat acum și sfaturile nu mai sunt necesare. Plecarea sa marchează sfârșitul unei ere. El a ajutat la înființarea HSE, la începutul anilor 1990, deoarece rușii nou eliberați de sub controlul sovietic căutau modalități de a se conecta cu Occidentul. Aproape în același timp, Universitatea din Sankt Petersburg, cea mai veche din Rusia, a făcut echipă cu Colegiul Bard din America pentru a înființa Colegiul Smolny, primul colegiu de artă liberă și știință din Rusia. Acesta a fost susținut de Alexei Kudrin, un fost ministru de Finanțe, care este o voce liberală rară în anturajul dlui Putin.

Aceste instituții au supraviețuit întoarcerii Rusiei către autoritarism în anii 2000. Kremlinul nu se teme de ele, nu în ultimul rând pentru că tinerii ruși din anii 2000 și începutul anilor 2010 se numărau printre cei mai loiali susținători ai domnului Putin. S-a datorat, de asemenea, parțial unei tradiții seculare în care conducătorii autocrați au permis un anumit grad de libertate unor instituții exclusiviste, spune Andrei Zorin, profesor de rus la Universitatea Oxford. Scopul era să alimenteze un cadru sofisticat familiarizat cu ideile și tehnologia occidentală, care ar putea apoi să modernizeze și să consolideze statul.

Dar acum orice influență occidentală este văzută ca o amenințare. Nikolai Patrușev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei și un ideolog cheie al noului izolaționism al Rusiei, a declarat, într-un interviu recent, că „forțele politice liberale distructive [din Occident] acordă o atenție deosebită tinerilor educați și de succes din universități prestigioase”.

Cu mai puțin de două săptămâni înainte de plecarea domnului Kuzminov, procurorii au interzis Colegiul Bard din Rusia, desemnându-l „organizație străină indezirabilă”. Iar o lege recent adoptată a pus sub control strict de stat toate activitățile educaționale din Rusia, de la prelegeri de științe populare până la cluburi de discuții publice.

Studenții și tinerii ruși, odată lăudați de Kremlin ca parte a bazei dlui Putin, sunt acum văzuți ca fiind unul dintre cele mai mari pericole pentru puterea sa. Schimbarea stării de spirit a tinerilor a devenit vizibilă pentru prima dată în 2017, când videoclipurile anticorupție ale domnului Navalnîi au declanșat proteste dominate de studenți și absolvenți de liceu. De asemenea, au fost supărați de încălcarea de către Kremlin a libertăților lor personale și de încercările de a le impune valori „patriotice” și „tradiționale”. Cam în același timp, domnul Aramian și prietenii săi au început să publice „Doxa”.

În ultimii ani, domnul Putin și cercul său au devenit treptat înstrăinați de tineri și cei activi din punct de vedere economic. „De fapt, nu tânăra cohortă este ieșită din pluton, ci propria generație a lui Putin este în contradicție din ce în ce mai mare cu restul populației”, spune Ekaterina Șulmann, un cunoscut politolog. Sondajele arată că tinerii se uită rar la televizor (principalul vehicul al propagandei guvernamentale). În schimb, se bazează pe rețelele sociale și pe internet, pe care Kremlinul le vizează acum. Ei au o viziune mai pozitivă asupra Occidentului, în special asupra Europei, și se preocupă mai mult de drepturile omului decât de măreția statului sau de victoriile din trecut, elementele esențiale ale ideologiei dlui Putin.

Cu alegeri parlamentare care vor avea loc la sfârșitul acestei luni, pe 19 septembrie, și o rundă prezidențială, în 2024, dl Aramian spune că se apropie o confruntare zgomotoasă. „Fie vor curăța și suprima tot ce este la vedere, fie îi vom priva de majoritatea lor”. Domnul Putin, care va împlini 70 de ani anul viitor, are la dispoziție o mulțime de instrumente represive. Dar tinerii au un avantaj crucial. Timpul este de partea lor, nu a lui. >>

„Marea trezire” americană naște monștri. Vor reuși să cucerească lumea?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here