Cum au reușit hoții să fure seiful cu sute de mii de euro din biroul unui milionar de Top Forbes

Procurorii orădeni au pus sub învinuire patru persoane în cazul furtului unui seif cu o sumă mare de bani care a fost sustras din biroul milionarului orădean Sergiu Turcu, patronul companiei de termopane Madrugada, relatează Adevărul.

În 18 decembrie 2020, mai multe persoane, cu cagule trase pe faţă şi cu mâinile protejate cu mănuşi, au reuşit să intre în clădirea înţesată de camere de supraveghere, păzită cu firmă specializată şi în care accesul se face doar cu cartelă.

Potrivit surselor citate de „Adevărul”, au fost cel puţin cinci persoane, care au acţionat la pont şi care au mers direct în biroul proprietarului companiei, Sergiu Turcu, un om de afaceri cunoscut, inclus în 2017 în Top Forbes al celor mai bogaţi români pe locul 143, cu o avere estimată la 38-40 milioane euro.
Hoţii au scos seiful masiv din dulapul în care era mascat, l-au urcat pe o trotinetă găsită în clădire, cu care apoi l-au dus până la locul în care au fost aşteptaţi de două maşini, un autoturism şi o autoutilitară. În seif erau cel puţin 400.000 euro în lei, valută, lingouri de aur, dar şi un ceas Cartier în valoare de 10.000 euro.
Timp de aproape 5 luni, ancheta s-a desfăşurat într-o discreţie totală. Până săptămâna trecută când, în decursul a două zile, poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Bihor, coordonaţi de procurorul de caz, au ridicat trei persoane care au fost duse la audieri şi reţinute pentru câte 24 de ore.
Doi dintre cei reținuți sunt orădeni: Sebastian Ivan, în vârstă de 38 ani, patronul unei firme de amenajări interioare, şi finul său de cununie, Cosmin Făt, 36 ani, managerul unei firme de pază şi protecţie din Oradea, cu mai multe condamnări în principal pentru înşelăciune şi evaziune fiscală.
Cei doi au stat împreună în banca acuzaţilor și în 2013, după ce au fost prinşi în flagrant încercând să cumpere ţigări de contrabandă în valoare de 55.000 euro cu teancuri de hârtii decupate din ziare. Atunci, Făt a primit în final 4 ani şi 3 luni de detenţie, iar Ivan 3 ani cu suspendare.

Cei doi susțin că sunt nevinovați

După 24 de ore petrecute în Arestul Poliţiei, cei doi au fost plasaţi sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Iar dacă initial acuzaţia în cazul lor a fost de furt calificat, în final aceasta a fost schimbată în complicitate la furt calificat.
La dosar nu există probe care să confirme acuzaţia adusă lui Ivan Sebastian. Măsurile luate au fost pripite, fără o analiză a probelor. Nu poate fi tras la răspundere cineva doar pentru simplul fapt că s-ar fi întâlnit cu o altă persoană care, după o anumită perioadă de timp, intră în câmpul infracţional„, explică motivul avocatul lui Ivan, Bogdan Meşter.
Şi Cosmin Făt neagă acuzele. “Eu nici nu ştiu unde este acea fabrică, nu-l cunosc, nu l-am văzut în viaţa mea pe patron. Totul este o neînţelegere”, a declarat Făt, pentru Adevarul.ro, susţinând că din 2017, de când a fost eliberat din închisoare, a încercat să stea departe “de lumea interlopă”, să-şi clădească “o reputaţie bună”. “Am familie, soţia are o afacere la care o ajut, avem o firmă de pază şi protecţie. Mi-am clădit o reputaţie care, acum, s-a făcut praf, fără să am nicio vină”, mai zice Cosmin Făt.

Cine este al treilea suspect

Pentru un al treilea suspect, procurorul a solicitat joia trecută arestarea. Este vorba despre Adrian Cristian Stoicheci, un timişorean acuzat acum de furt calificat şi care este judecat în prezent la Tribunalul Arad pentru constituire de grup criminal organizat, furt calificat şi tentativă de furt calificat. Procesul are ca obiect un dosar care cuprinde o serie de furturi pe care Stoicheci le-ar fi comis în perioada martie 2018-martie 2019, împreună cu alţi 10 hoţi, în judeţele Arad, Alba, Hunedoara şi Timiş.
Gruparea ar fi furat, în luna martie 2018, seiful din incinta unei case de schimb valutar din Chişineu-Criş, în care se aflau aproximativ 40.000 de euro, în Hălmăgel au furat din două locuinţe bani şi bunuri în valoare totală de circa 70.000 de euro.
Faptele, după cum am arătat poliţiştii într-un comunicat transmis presei pe marginea cazului, au fost comise „prin utilizarea de dispozitive de bruiaj a semnalului GSM emis de sistemele de alarmare şi a unor instrumente special confecţionate pentru deschiderea sistemelor de închidere a seifurilor”, prejudiciul creat proprietarilor jefuiţi pe raza localităţilor Chişineu-Criş, Hălmăgel, Baia de Criş (judeţul Alba), Deva şi Crişcior (judeţul Hunedoara) şi pe raza judeţului Timiş, ridicându-se la aproximativ 630.000 de lei.

Deocamdată, în cazul seifului furat, Stoicheci a fost lăsat liber de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea care a decis să-l plaseze sub control judiciar, impunându-I printre altele să nu depăşească limita teritorială a municipiului Timişoara decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar; să nu conducă vehicule categoria AM,B1, B; să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme şi să nu se apropie, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu ceilalţi suspecţi din dosar.

Al patrulea suspect, un recidivist cu un bogat cazier internațional
Soluţia, care nu a mai fost atacată de procurori, dezvăluie că în dosar mai este un suspect, Mihai Heveşi, 47 ani, multirecidivist, cu condamnări în România, Germania şi Italia, şi care a ajuns după gratii în decembrie 2020, deci la doar câteva zile după furtul seifului, fiind condamnat definitiv în Italia la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de persoane şi proxenetism.
Bărbatul a făcut parte dintr-o grupare care a operat în perioada octombrie 2006 – februarie 2007 în Cagliari, capitala Sardiniei, exploatând mai multe femei, pe care le-au obligat să se prostitueze. Orădeanul se ocupa de racolarea tinerelor românce pe care le transporta în Cagliari, le caza în apartamente, unde apoi erau ţinute captive, bătute şi abuzate psihic pentru a accepta să se prostitueze.
Mihai Hevesi a fost condamnat în lipsă, iar pe numele lui a fost emis un mandat european de arestare, autorităţile române fiind anunţate prin Biroul Sirene – Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională. El a fost ridicat şi arestat provizoriu, pe 28 decembrie, în vederea predării către autorităţile italiene, însă a cerut să-şi execute pedeapsa în România, solicitare care a şi fost admisă, în ianuarie, în acest an, când a fost încarcerat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here