Cum descoperi evazioniștii luând o pâine. Cîțu: 20 miliarde lei vin doar din această informatizare

Foto: Inquam Photos / Cornel Putan Alin

Cumpărăturile făcute la magazinul din colț pot semăna de acum cu o inspecție de la ANAF. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a explicat, joi, la Digi24, că datele bonului fiscal vor ajunge în timp real la ANAF, ba mai mult informația va putea fi verificată de pe un telefon mobil.

Astfel, atunci când cumperi o pâine poți afla dacă vânzătorul a introdus datele în casa de marcat.

„Acest proiect e parte din proiectul mare de informatizare, e primul pas. Urmează fişierul electronic, prin care companiile vor trimite informaţiile electronice către ANAF şi, tot în acest an, e-facturare. Tot acest pachet înseamnă minimum două puncte procentuale venituri la buget. Dacă ne uităm la PIB-ul de astăzi, 20 miliarde de lei care vin doar din această informatizare. Este cel mai bun randament pentru o investiţie a statului făcută vreodată. Dacă ne uităm la cât investim în sistem versus ce aducem nu există un randament echivalent”, a precizat Florin Cîţu, la Digi24.

Din 10 iunie, firmele se pot conecta la softul ANAF ca să-și regleze sistemele pentru a avea autorizația, iar „de la 1 iulie mergem live cu toate casele de marcat. Este un proiect care a fost demarat în 2003 și a fost amânat 17 ani”, a declarat ministru Finanțelor.

Calendarul de conformare este următorul:

  • Companiile mari: 1 iulie – 30 septembrie
  • IMM: 31 decembrie

De reținut, astfel, agenții ANAF nu vor mai trebui să facă inspecții pe teren.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here