Cum era negociată vânzarea unor urși de la o crescătorie clandestină din Arad. Ce dezvăluia în urmă cu 7 ani un reportaj TF1 și ce se întâmplă în prezent

Ancheta polițiștilor din Harghita în cazul puilor de urs scoși de câțiva bărbați din bârlog aduce în discuție existența rețelor de crimă organizată care se ocupă cu traficul de animale. În urmă cu șapte ani, în județul Arad, o echipă de jurnaliști francezi de la TF1 a filmat cu camera ascunsă cum era negociată vânzarea a doi urși, ținuți într-o fermă clandestină. Bărbatul care ținea animalele captive voia 12.000 de euro pentru doi urși pe care se angaja să îi transporte în Franța, relatează Digi24.ro.

„În România, încă mai există crescătorii clandestine. Unii câștigă mulți bani din vânzarea urșilor”. Așa își începeau, în 2014, jurnaliștii francezi reportajul în țara noastră. Ziariștii au mers, însoțiți de un român, în comuna Fântânele din Arad unde s-au dat drept turiști bogați, interesați să cumpere un urs.

Imaginile erau cât se poate de clare. Un urs era ținut închis într-o cușcă etajată, de câțiva metri pătrați, în bătaia soarelui.  În interiorul fermei, erau șase urși adulți, de aproximativ 300 de kg, în cuști de circa zece metri pătrați.

„Aștia sunt cei mai mici, au în jur de trei ani și jumătate”, le-a explicat proprietarul vizitatorilor.

Bărbatul le-a povestit jurnaliștilor sub acoperire că a cumpărat doi urși când Grădina Zoologică din Brașov a intrat în faliment. În 1993, a apărut, însă, o lege care interzicea deținerea urșilor bruni în toată Europa.

După interdicție, ar fi trebuit să îi predea unei grădini zoologice, dar el a preferat să facă o crescătorie clandestină și să se îmbogățească.

Jurnaliștii francezi notau că cei doi urși s-au înmulțit, iar proprietarul ar fi vândut câțiva pui. De altfel, în filmarea cu camera ascunsă, omul cerea 12.000 de euro pentru două animale și îi asigura pe francezi că le poate transporta legal:

Eu mă ocup de hârtii, la București. Ca pentru un câine. Pașaport, absolut tot. O să îl punem într-un camion, eventual într-o cușcă. Sunt în jur de 24 de ore de drum, deci voi fi obligat să-l adorm”, le-a spus proprietarul.

Potrivit Asociației „Milioane de Prieteni” din Brașov, bărbatul a fost primul proprietar de urși din România urmărit penal. În 2014, Judecătoria Arad a aprobat cercetarea bărbatului, însă un an mai târziu procurorii au sistat ancheta penală pentru că a fost modificat Codul Penal, iar deținerea de animale sălbatice nu mai reprezenta o infracțiune.

Totuși, un ordin ANSVSA spune că animalele care nu pot fi duse în habitatul lor natural trebuie să fie încredințate unor rezervații.

Culmea, în cuștile din acea gospodărie sunt și astăzi doi urși, potrivit unui răspuns pe care l-a primit Asociația „Milioane de Prieteni” de la Garda de Mediu Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here