Cum explică autoritățile accidentul de la Sinaia, unde o fetiță de 6 ani a căzut din telescaun

O fetiţă în vârstă de 6 ani a căzut dintr-un telescaun care deserveşte pârtiile de mare altitudine din Munţii Bucegi. Autorităţile au activat protocolul de urgenţă, copila a fost dusă la cabinetul Salvamont de la Cota 1400 şi a fost solicitată intervenţia unui elicopter. 

Potrivit administratorului public al Primăriei Sinaia, Marian Panait, incidentul s-a produs vineri, pe domeniul schiabil al staţiunii, la telescaunul care deserveşte zona Valea Soarelui.

Fetița, care căzut patru metri în gol era însoţită, la momentul incidentului, de o colegă de la clubul de schi din Sinaia şi de un adult. Ea a fost preluată de un elicopter SMURD şi dusă la spital pentru investigaţii amănunţite, după ce echipajul medial care a intervenit în primă fază a constatat că starea sa este stabilă, însă are nevoie de o analiză tip RMN, potrivit News.ro care citează reprezentanți ai autoritățuilor locale.

Cum s-a produs accidentul

Vineri, fetiţa, care este membru al Clubului Sinaia Carpaţi, se afla la antrenament. S-a urcat în telescaun împreună cu o altă colegă de vârstă apropiată şi de un adult, turist, fără nicio legătură cu clubul.

Cătălin Ţicu, directorul Societăţii Transport Urban Sinaia, a precizat pentru ”Adevărul” că fetiţa s-ar fi agitat în scaun, iar turistul care însoţea cele două fetiţe nu a reuşit să coboare la timp bara de protecţie.

Am înţeles că fetiţa nu se poziţionase cum trebuie în scaun. Era oarecum pe margine, iar adultul care se afla cu ele nu a reuşit să coboare bara de protecţie la timp. Fetiţa s-a agitat, s-a foit în scaun, probabil încercând să se aşeze mai bine şi a alunecat. Au încercat să o prindă, dar, din câte am înţeles, a rămas cu o glugă în mână, iar fetiţa a căzut în gol”, a declarat Cătălin Ţicu, directorul Transport Urban Sinaia.

Acesta a adăugat că accidentul s-a petrecut între pilonul doi şi trei al telescaunului, unde distanţa faţă de sol nu era foarte mare. În plus, zăpada era afânată și a preluat din şoc.

Cătălin Ţicu a explicat că sistemul de protecţie poate fi acţionat automat, dar vineri a fost lăsat ”la liber”. Nu a fost defect, aşa cum s-a vehiculat.

Fiecare dintre turişti are obligaţia să tragă sistemul de protecţie. Există şi un avertisment în sensul acesta la urcare. Îl putem acţiona şi noi, dar bara aceasta coboară cu tot cu bula din plastic. Din cauza pandemiei, dar şi pentru că vremea era frumoasă, am considerat să lăsăm turiştii să coboare singuri bara de protecţie”, a explicat Cătălin Ţicu.

Bărbatul care însoţea cele două fetiţe nu le cunoştea. Acesta a explicat că el se afla la mijlocul băncii, iar cele două fetiţie s-au poziţionat lateral, tocmai pentru a echilibra telescaunul. Fetiţa care a căzut avea experienţă, nu era la prima urcare cu teleschiul, doar că de data aceasta nu ar fi reuşit să se poziţioneze bine pe scaun şi ar fi rămas pentru câteva secunde pe margine. În încercarea de a se trage către spătar, copilul ar fi făcut o mişcare greşită şi a alunecat înainte ca bărbatul să poată coborî bara de protecţie.

Fetiţa a fost transportată la spitalul din Târgu Mureş cu un elicopter SMURD. A suferit un traumatism la coloană, dar nimic grav. Va rămâne o perioadă sub observaţia medicilor şi pentru investigaţii medicale suplimentare.

Poliţia Prahova a deschis dosar pentru vătămare corporală din culpă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here