Cum poate face diferenţa vaccinarea anti-Covid. Primele dovezi, „din teren”, că revenirea la normal depinde numai de „înţepătură”

Sursa: Pixabay

„Spitalele din întreaga lume se află din no sub un torent de pacienți bolnavi de Covid-19. Indiferent că e vorba de Londra, Cape Town sau Los Angeles, și ambulanțele așteaptă ore întregi pentru descărcarea bolnavilor, iar camioanele frigorifice au fost din nou aduse pentru a depozita morții. Vaccinurile reprezintă singura cale de scăpare, dar întrebarea care se pune este: cât de repede poate fi inversată situaţia?”, se întreabă The Economist.

<< Vaccinurile reduc numărul de decese și internări în spital în două moduri: îi protejează direct pe cei vaccinați, împiedicându-i să se îmbolnăvească; și oferă protecție indirectă celor nevaccinați. Măsurarea efectului combinat – și viteza cu care apare el – este posibilă numai acolo unde vaccinarea în masă ia avânt. Dar rezultate timpurii încep totuşi să apară.

Majoritatea țărilor își vaccinează mai întâi vârstnicii, alături de lucrătorii din domeniul sănătății. Cu preponderenţă, decesele de Covid-19 – aproximativ 85% în Anglia, de exemplu – apar la persoanelor în vârstă de 70 de ani sau peste. Cei internaţi în secțiile de spital dedicate tratării Covid-19 au adesea vârsta respectivă. Prin urmare, ratele de spitalizare și decesele ar trebui să scadă brusc la câteva săptămâni după ce o mare parte dintre vârstnici primesc prima doză. Cu toate acestea, spitalele se vor mai chinui până când vor fi vaccinați și mulți oameni de vârstă mijlocie. Acest lucru se datorează faptului că, în acest moment, cea mai mare presiune este asupra unităților de terapie intensivă, iar majoritatea pacienților de aici au vârste cuprinse între 50 și 60 de ani. Acest lucru poate părea ciudat, având în vedere ratele mai mari de deces în rândul persoanelor în vârstă. Dar ventilatoarele și alte aparate de susținere a organelor vitale produc mult stres corpului, iar persoanele în vârstă sunt adesea prea fragile pentru a fi conectate la ele. Unităţile de terapie intensivă din spitalele englezești, de exemplu, tratează în prezent aproximativ la fel de mulți pacienți cu vârste cuprinse între 20 și 49 de ani ca şi din categoria pacienților de 70 plus.

Asta înseamnă că, atunci când vaccinarea este lentă, numărul deceselor legate de Covid, în rândul persoanelor de vârstă mijlocie, poate crește în următoarele săptămâni și luni, pe măsură ce secţiile ATI se umplu. În mod normal, aceste unități au o asistentă medicală per pacient. Totuși, din ce în ce mai mult, asistentele medicale de la ATI trebuie să aibă grijă de mai mulți pacienți fiecare. Două studii recente, unul din Anglia și unul din Israel, au ajuns la concluzia că, atunci când secţiile de terapie intensivă pentru Covid studiate au ajuns la capacitate maximă, mortalitatea în ele a fost cu 20-25% mai mare decât ar fi fost cazul în condiţii normale, având în vedere caracteristicile pacienților implicați.

Observarea în masă

Pornind de aici, dintre toate ţările Israelul este locul care merită urmărit pentru primele dovezi despre modul în care vaccinarea în masă poate schimba lucrurile, deoarece și-a vaccinat cetățenii mai repede decât orice alt stat. Până la 19 ianuarie, la o lună după începerea campaniei, Israelul a administrat cel puţin o doză de vaccin la 26% din cei 9 milioane de locuitori ai săi. La fel ca în alte părţi, a început cu persoanele în vârstă. Iar acum apar unele rezultate.

Într-o analiză recentă, Ran Balicer şi echipa sa, de la Institutul de Cercetări Clalit, din Tel Aviv, au comparat, zi de zi, un grup de 200.000 de oameni de peste 60 de ani, care fuseseră vaccinați, cu un grup similar de persoane nevaccinate. Ei au urmărit diferențele în ratele de infectare la cele două grupuri, prin compararea rezultatelor testelor Covid, după raportarea simptomelor pertinente sau a contactului strâns cu cineva care anterior fusese depistat pozitiv.

În primele 12 zile ale studiului, ratele pozitive de testare au rămas identice între grupuri. În a 13-a zi, rata grupului vaccinat a scăzut ușor. Apoi, în ziua 14, a scăzut cu o treime. Au existat unele dezamăgiri legate de faptul că această scădere nu a fost mai mare, dar vaccinul în cauză, cel de la Pfizer-BioNTech, trebuie administrat în două doze, astfel încât imaginea nu va fi clară până la administrarea celei de-a doua doze şi, totodată, până când rezultatele nu îi vor cuprinde şi pe tineri.

Efectul timpuriu asupra internărilor în spitale a campaniei de vaccinare în masă din Israelul a fost mai dificil de măsurat, din cauza a două variabile confuze: lockdown-ul național din țară, care tinde să reducă rata indiferent de efectul vaccinurilor, și răspândirea b.1.1.7. , o tulpină a virusului găsită pentru prima dată în Marea Britanie, care este mult mai contagioasă și, prin urmare, tinde să crească rata. Această combinație de factori este, totuși, prezentă și în multe alte țări europene și în anumite părți ale Statelor Unite, așa că ceea ce se întâmplă acum în spitalele israeliene este un indiciu cu privire la ceea cese va petrece în celorlalte locuri, în următoarele săptămâni și luni.

Un semn că vaccinarea începe să ofere spitalelor israeliene spațiu de respiro a apărut la două săptămâni după data de 2 ianuarie, ziua în care proporția celor de peste 60 de ani care au fost vaccinați a ajuns la 40%. Numărul bolnavilor critici cu Covid-19 din acea grupă de vârstă crescuse cu aproximativ 30% în săptămâna de până în 2 ianuarie și, de asemenea, în săptămâna următoare – dar cu numai 7% în săptămâna următoare. În schimb, în ​​rândul celor cu vârste cuprinse între 40 și 55 de ani (care la vremea respectivă fuseseră vaccinați la o rată mult mai mică), evoluţia săptămânală a numărului bolnavilor critici a rămas constantă, cu o creștere de 20-30% în fiecare dintre aceste trei săptămâni.

Folosind rezultate atât de timpurii într-un model privind traiectoria epidemiei, Eran Segal, de la Institutul Weizmann, consideră că decesele cauzate de Covid-19 din Israel ar putea începe să se reducă la începutul lunii martie, chiar dacă lockdown-ul va fi ridicat așa cum fusese planificat, în ultima săptămână din ianuarie. Prognosticul său presupune că ritmul vaccinării se menține și că 80% dintre adulți primesc a doua doză până la sfârșitul lunii februarie. (Celelalte 20% sunt persoane care nu pot fi vaccinate din motive precum alergiile sau care refuză să vaccinarea)

Suferă copiii?

Însă chiar și o campanie de eficienţa celei din Israel îi lasă pe mulți „neînţepaţi”. În afară de cei care refuză și de adulții care nu pot fi vaccinați, niciun vaccin pentru Covid-19 nu a fost încă aprobat pentru utilizare la copii. Copiii rareori suferă grav dacă sunt infectați, dar ei pot transmite virusul. Acest lucru poate avea ca rezultat apariţia unor viitoare focare, chiar dacă mai puțin răspândite.

De obicei, studiile de vaccinare la copii încep cu cei mai mari și își fac drumul în jos. Au început studiile clinice pentru mai multe vaccinuri anti-Covid, destinate copiilor de 12 ani, iar rezultatele pot fi disponibile până în vară. Cu toate acestea, încercările la cei mai tineri decât aceștia vor dura mai mult. Un vaccin pentru Covid-19 care să fie administrat majorităţii copiilor este, așadar, puțin probabil să fie aprobat înainte de 2022. Până atunci, reducerea pandemiei va fi dificilă dacă mulți adulți vor refuza să-și suflece mânecile pentru a fi înţepaţi. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here