Cum reflectă ieșitul în parc modificarea natalității, în pandemie. Raportul dintre nașterile care nu au mai avut loc și decesele produse de Covid

Sursa: Pixabay

Numărul nașterilor împiedicate de pandemia de coronavirus ar putea depăși numărul morților lăsați în urmă de Covid-19, notează The Economist.

<< Întrucât lockdown-urile au forțat cuplurile să se relaxeze și să stea pe Netflix în fiecare seară, părea plauzibil că pandemia de covid-19 va duce la un baby-boom. În schimb, a provocat o încetinire. Cele 21 de țări care au publicat date pentru luna ianuarie – prima lună întreagă în care s-au născut bebelușii concepuți în timpul primului val – raportează, în medie, cu 11% mai puține nașteri la 1.000 de persoane decât în ​​ianuarie 2020 și cu 12% mai puțin decât ne-am fi așteptat, pe baza tendinței de fertilitate a fiecărei țări, în perioada în 2009-2019.

Datele nu sunt încă disponibile pentru țările sărace, unde au loc cele mai multe nașteri. Ratele de fertilitate din lumea bogată ar putea crește în curând, pe măsură ce ajung la termen sarcinile începute la mijlocul anului 2020, când începuseră să scadă numărul de cazuri de covid-19. Dar ar fi nevoie de doar o scădere de 7% a fertilității globale timp de un an – puțin mai mult de jumătate din scăderea indicată de datele din ianuarie – pentru ca pandemia să fi avut ca rezultat cu 10 milioane mai puține nașteri. O astfel de reducere ar fi egală cu estimarea noastră privind excesul de decese cauzate de covid-19.

Există o mulțime de moduri în care pandemia ar fi putut reduce fertilitatea. Ratele natalității tind să urmărească creșterea economică. Lockdown-urile au făcut dificile întâlnirile, iar cuplurile au întârziat să aibă copii pentru a evita spitalele sau clinicile care tratează pacienții cu covid-19.

Descâlcirea impactului acestor factori este un lucru dificil. Unele locuri, cum ar fi Chile și Israel, au înregistrat scăderi puternice ale fertilității; altele, precum Elveția și Finlanda, au obținut câștiguri. În general, cu cât rata infecției de covid-19 a fost mai proastă, cu atât a scăzut și rata natalității. Același lucru e valabil și când vine vorba de gradul de strictețe a lockdown-ului și contracția economică.

Cu toate acestea, o unitate de măsură a evidențiat fertilitatea neobișnuit de bine: frecventarea parcurilor în perioada ianuarie-aprilie 2020, conform raportărilor Google. Această relație este greu de interpretat. Mai degrabă decât influențarea traficului din parc ca atare de creșterea ratei natalității, altceva trebuie să influențeze atât vizitele din parc, cât și conceperea. Totuși, odată ce contabilizezi pașii făcuți prin parcurilor, nici ratele de infecție, nici PIB-ul, nici alte date legate de mobilitate nu îmbunătățesc semnificativ previziunile.

Una dintre teorii este că ieșitul în parcuri reflectă întâlnirile, deoarece parcurile erau principalele locuri în care oamenii puteau umbla în timpul lockdown-ului. Cu toate acestea, în datele din ianuarie vor apărea numai bebelușii concepuți la câteva săptămâni de la prima întâlnire.

O altă explicație este aceea că traficul din parc măsoară nivelul de frică. În locurile în care oamenii se temeau prea mult să meargă în parcuri sau unde parcurile erau închise, este posibil ca și cuplurile să fi fost prea speriate pentru a avea copii. Dar sunt necesare mai multe date pentru a identifica mijloacele prin care covid-19 a băgat la apă atât actuala generație, cât și pe cele viitoare. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here