Cum va schimba Joe Biden politica americană în materie de comerț? Mai puțin decât speră partenerii

Sursa: Facebook

„Politica privind comerțul a candidatului democrat la președinția SUA, Joe Biden, sună mai degrabă ca a președintelui Donald Trump”, consideră publicația britanică, The Economist, într-o analiză care tratează unul dintre cele mai sensibile capitole ale alegrilor prezidențiale din SUA.

„(Joe Biden) susține că „securitatea economică este securitatea națională”, promite să creeze milioane de locuri de muncă în producție și se angajează să reducă dependența Americii de China. Pe 9 septembrie, și-a publicat planul, intitulat „Made in America”, iar pe 5 octombrie Casa Albă a anunțat la Fox News că va găzdui propria sa zi „Made in America”. Partenerii comerciali ai Aericii care speră la schimbări ar putea zice că această bordare tare a domnului Biden e doar o vorbă de campanie. Ar fi neînțelept.

Desigur, domnul Biden va aduce unele schimbări. Politica ar fi mai consecventă. Oficialii comerciali din Mexic și Uniunea Europeană (UE) ar putea înceta să urmărească atât de avid tweet-urile prezidențiale. După ce a criticat acordul „gol” al domnului Trump cu China, Biden pare puțin probabil să încheie tranzacții superficiale și tranzacționale. De fapt, în ciuda reputației sale că i-ar plăcea, s-ar putea să nu fie de acord cu niciunul. Ele mai pot aștepta, a declarat el, până după ce „investim în americani”.

Partenerii comerciali speră probabil că America nu va mai aplica noi tarife. Ar trebui să-și cântărească așteptările. Domnul Biden nu este „Omul Tarif”, așa cum s-a proclamat odată Trump. Dar el s-a angajat să restricționeze importurile din China care sunt considerate a fi o amenințare la adresa securității naționale. Țările care nu își respectă obligațiile de mediu s-ar putea confrunta cu o taxă de ajustare a emisiilor de carbon sub formă de tarife sau cote.

Domnul Biden ia în considerare un rol la fel de mare pentru guvern în susținerea producției americane ca și Trump, poate o reflectare a faptului că politica industrială este acum în favoarea întregului spectru politic. Planurile domnului Biden de a consolida regulile „Buy American” ar face mai dificil pentru guvern să importe ciment, oțel și echipamente străine. Peter Navarro, consilierul comercial al domnului Trump, ar fi mândru.

Robert Lighthizer, principalul negociator comercial din America, și-ar fi exprimat nemulțumirea față de Acordul privind achizițiile publice, un acord internațional menit să împiedice guvernele să impună restricții privind modul în care sunt cheltuite fondurile publice. Domnul Biden promite să rescrie regulile, astfel încât America și aliații săi să poată „folosi propriii dolari ai contribuabililor pentru a stimula investițiile în propriile țări”.

Mai mult, Biden s-a angajat să folosească o gamă mai largă de instrumente decât tarifele dlui Trump. El intenționează să cheltuiască 300 de miliarde de dolari din fonduri publice pentru a sprijini cercetarea în domeniul inteligenței artificiale, vehiculelor electrice și 5G. O dispoziție „clawback” ar face companiile care deschid locuri de muncă în străinătate să returneze subvenția. Unele guverne vor vedea acest lucru ca fiind nedrept: companiilor străine care se confruntă cu concurenți subvenționați li se va părea la fel de dificilă pătrunderea pe piața americană ca atunci când s-ar confrunta cu tarife. Alții o vor lua drept permisiunea de a distribui subvenții proprii. Oricare dintre abordări va genera tensiune. Domnul Biden s-a angajat să lupte împotriva țărilor care „subcotează” producția americană folosind „subvenții neloiale”.

Tăcerea domnului Biden asupra a două aspecte a ridicat în afară suspiciuni privind o eventuală continuitate. Primul se referă la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), pe care administrația Trump a înfrânat-o prin ruperea sistemului său de soluționare a conflictelor comerciale. (O hotărâre a OMC din 15 septembrie conform căreia tarifele americane la importurile chineze au încălcat regulile nu vor stârni apetitul administrației pentru o soluție). UE, care consideră soluționarea litigiilor ca fiind parte integrantă a sistemului comercial bazat pe reguli, dorește să repare mecanismul. Domnul Biden nu a spus încă dacă se va alătura.

Cealaltă problemă ține de ce va face domnul Biden cu tarifele impuse de Trump, pe care le-a criticat fără să se angajeze că le va înlătura. Strategia ar putea juca un rol: o administrație Biden poate dori să reducă tarifele în schimbul concesiunilor în străinătate. Pentru partenerii comerciali americani, acest lucru ar suna destul de familiar”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here