Dăianu, predicții îngrijorătoare pentru 2021: Suntem în război. Natura acestui dușman este ceva încă misterios

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Criza nu se va termina nici în 2021. Suntem în război, iar economia este și ea o victimă. Astfel descrie situația din România președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Daniel Dăianu anticipează un val de concedieri iminent, pe fondul restructurărilor din marile companii private.

„Natura acestui dușman al nostru este ceva încă misterios, operează insidios, se bizuie pe contagiozitate, spre deosebire de un război cald, cu avioane și tancuri, sau chiar spre deosebire de războiul hibrid, care se dă prin intermediul internetului. În acest război, pentru a învinge, pentru a nu avea un nou val, trebuie să respectăm niște reguli”, a spus la Digi24 președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu. 

În acest război, în care este nevoie de o intervenție masivă a statului, România a intrat cu un buget care se baza oricum pe surse de venit firave și care avea deja deficite foarte mari. 

„Bugetul public este în continuare puternic afectat. Avem distorsiuni nu numai legate de o structură a economiei, avem diferențe mari de competitivitate din diferențe de salarii dintre oameni, dar avem și un regim fiscal profund inechitabil prin faptul că el nu promovează transparența, șansele egale. Sunt contributori care sunt onești, dar sunt și contributori care sunt de cealaltă parte”, a subliniat Dăianu.

Tocmai de aceea, Consiliul Fiscal pledează pentru creșteri de venituri la buget, însă asta nu înseamnă neapărat taxe și impozite. Creșterile de taxe și impozite cu atât mai mult sunt neavenite în condiții de declin al economiei și de fragilitate, care vor continua și în 2021, consideră Daniel Dăianu.

„Noi ce vrem este să nu creștem cheltuieli permanente, să nu ne întindem mai mult decât ne este plapuma”, spune Daniel Dăianu. „Nu poți să-ți asumi în mod responsabil o creștere cu 40 la sută a punctului de pensie”, a explicat el.

Articolul integral – AICI.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here