De ce trebuie ca aliații Americii să împartă povara cu Joe Biden

Sursa: Pixabay

Nici contextul global, nici cel național nu îi vor asigura lui Joe Biden o președinție lină, scrie The Economist, care atrage atenția că ușurarea cu care a fost primită alegerea democratului la Casa Albă va trebui tratată onest de aliații europeni și asiatici și convertită pragmatic de Washington.

„În mare parte din lume și nicăieri mai mult decât printre aliații Americii, victoria lui Joe Biden a venit ca o mare ușurare. Sub președinția sa nu vor mai exista bullying și amenințări cu părăsirea NATO. America va înceta să trateze Uniunea Europeană ca pe un „dușman” în comerț, iar propriile forțe staționate în Coreea de Sud ca pe o taxă de protecție. În locul ghiulelei devastatoare a lui Donald Trump, domnul Biden va oferi o mână întinsă, lucrând în cooperare la crizele globale, de la coronavirus la schimbările climatice

Sub domnul Trump, ratingurile de favorabilitate ale Americii în multe țări aliate au scăzut la noi minime. Domnul Biden promite să facă din nou America un far, un campion al valorilor înalte și un apărător al drepturilor omului, conducând (așa cum a spus-o în discursul său de acceptare) „nu numai prin exemplul puterii noastre, ci prin puterea exemplului nostru” .

Aliații sunt esențiali în viziunea domnului Biden. Îi vede pe bună dreptate ca pe un multiplicator al influenței americane, transformând o țară cu un sfert din PIB-ul global într-o forță mai mult decât dublă.

El este, de asemenea, multilateralist prin instinct. În prima zi în funcție, el se va alătura acordului de la Paris privind schimbările climatice, pe care America l-a părăsit oficial în 4 noiembrie. Spre deosebire de domnul Trump, el crede că este mai bine să conduci Organizația Mondială a Sănătății decât să o părăsești. Va revigora controlul armelor, o prioritate fiind să se asigure că New Start, ultimul pact nuclear rămas cu Rusia, va fi prelungit după 5 februarie. Ar dori să se alăture acordului nuclear cu Iranul, pe care l-a abandonat dl Trump, dacă îi poate convinge pe iranieni să se întoarcă la conformare.

Inevitabil, prietenii Americii au o listă lungă de lucruri pe care speră să le facă, întrucât reînglobează conducerea globală. Cererile se întind de la locuri și organizații pe care Trump le-a abuzat, cum ar fi ONU și aliați precum Germania, până în părți ale lumii pe care le-a ignorat, cum ar fi o mare porțiune din Africa.

Cu toate acestea, nu va fi o călătorie lină. Nu toate țările sunt nostalgice după revenirea la politicile din epoca Obama, când America „a condus din spate” și și-a estompat liniile roșii. Mai multe țări aflate pe prima linie a NATO cu Rusia, au apreciat felul în care apărarea a fost întărită sub domnul Trump. Și aliaților asiatici le place modul în care domnul Trump s-a confruntat cu China, a vorbit despre un „Indo-Pacific liber și deschis” și a lucrat la „Quad” cu Australia, India și Japonia. Domnul Biden trebuie să demonstreze că nu le va lăsa de-o parte.

Prioritățile sale vor fi înlăturarea virusului și îmbunătățirea economiei. În cazul ambelor, el poate conta pe puțin sprijin și multă opoziție, dacă Senatul este va fi control republican, așa cum este probabil. Astfel de probleme de acasă au exacerbat, de asemenea, reticența țării în a prelua mai multe poveri străine. Cine poate fi sigur că Jacksonienii, precauți la nivel mondial, nu vor reveni în galop în 2024, poate chiar cu domnul Trump în șa?

Ca atare, mai degrabă decât să se îngrămădească cu cereri peste cereri, aliații Americii ar trebui să facă tot posibilul pentru a arăta că au învățat să-și tragă după ei propria greutate. Partenerii NATO, de exemplu, nu ar trebui să relaxeze cheltuielile de apărare doar pentru că dl Trump nu îi mai intimidează. Germania ar trebui să acorde atenție eforturilor franceze de a construi capacitatea europeană de apărare – există posibilitatea de a face acest lucru fără a submina NATO. Europenii ar putea da o mână de ajutor mai mare Franței în Sahel. În Asia, Quad-ul ar putea continua să aprofundeze cooperarea navală și de altă natură. Japonia și Coreea de Sud ar trebui să-și cenzureze disputele. Taiwanul ar trebui să aducă o contribuție mai serioasă la propria apărare.

De asemenea, aliații ar trebui să colaboreze cu America pentru a repara comanda internațională. Ei pot sprijini eforturile de a rezista la încovoierea regulilor de către chinezi și ruși. Multe țări vor dori să se alăture eforturilor domnului Biden pentru reducerea concertată a carbonului.

Domnul Biden se va confrunta cu o lume plină de probleme, dar va începe și cu punctele forte. Datorită domnului Trump, el are sancțiuni împotriva adversarilor, inclusiv Iranului și Venezuelei, pe care le poate folosi ca jetoane de negociere. Iar printre prieteni, poate căuta să convertească ușurarea produsă de reînnoirea angajamentului american într-o împărțire mai puternică a sarcinilor. Aliații săi ar fi înțelepți să răspundă la acest apel cu entuziasm.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here