De ce bărbații sunt mai predispuși decât femeile să moară din cauza Covid-19

Sursa: Pixabay

„Bărbații sunt de aproximativ 1,7 ori mai predispuși decât femeile să moară de Covid-19, potrivit unei lucrări recente a cercetătorilor de la Universitatea Yale, publicată în Science. Bărbații cu vârsta peste 30 de ani au un risc de mortalitate semnificativ mai mare. Acest lucru este izbitor, dar poate că nu ar trebui să fie o surpriză”, notează The Economist.

<<Durata de viață a omului a crescut constant în ultimele decenii, dar există mari diferențe între femei și bărbați. La nivel global, femeile trăiesc cu aproape cinci ani mai mult decât bărbații, față de trei ani, în 1950. Motivele acestui decalaj sunt atât biologice, cât și de mediu și contribuie la a explica de ce mor mai mulți bărbați din cauza Covid-19.

În primul rând, bărbații fumează și beau mai mult. În Rusia, unde băutorii de sex masculin depășesc numărul femeilor în raport de patru la unu, alcoolul a fost responsabil pentru aproximativ trei sferturi dintre toate decesele în rândul bărbaților apți de muncă, în anii 1990, extinzând decalajul de gen în speranța de viață la mai mult de 12 ani. Acum a scăzut la zece ani, la fel ca în Belarus și Ucraina învecinate, parțial datorită reducerii mari a consumului de alcool. Băutul contribuie la afecțiuni precum boli de inimă și ciroză hepatică. Aceste tipuri de comorbidități îngreunează capacitatea corpului bărbaților de a lupta împotriva unei boli precum Covid-19.

Comportamentul agresiv și riscant joacă, de asemenea, un rol. Este mai probabil ca bărbații să moară violent, în accidente de mașină sau în alte accidente. În El Salvador, una dintre puținele țări în care diferența de speranță de viață între sexe a crescut, din 2000, violența de bandă este parțial de vină. Bărbații sunt, de asemenea, mai puțin susceptibili de a solicita ajutor medical decât femeile. Acest lucru poate explica diferențele mari din țările cu rate ridicate de HIV / SIDA și tuberculoză, cum ar fi Eswatini, Mozambic și Namibia. Femeile din Africa subsahariană sunt mai predispuse decât bărbații să fie diagnosticate, să înceapă tratamentul mai devreme și să se țină de el. Rezultatul este că femeile reprezintă 59% din infecțiile cu HIV, dar numai 47% din decesele adulte legate de HIV. Când vine vorba de Covid-19, această combinație de risc și nesăbuință poate duce la expunerea mai multor bărbați la virus și la solicitarea prea târziu a unui tratament.

Totuși, există și diferențe biologice între sexe. Femeile au sisteme imune mai puternice și datorită estrogenului, un hormon care stimulează răspunsul de apărare al organismului. De asemnea, copiile duble ale cromozomilor X protejează femeile de mutațiile genetice și sunt responsabile de genele legate de imunitate. Și autorii lucrării publicate în Science remarcă faptul că efectele dăunătoare ale îmbătrânirii asupra sistemului imunitar apar de obicei cu cinci până la șase ani mai devreme la bărbați decât la femei, ceea ce face mai greu pentru bărbați să lupte împotriva bolilor, pe măsură ce îmbătrânesc.

Bărbații nu ar trebui să ia acești factori ca pe o condamnare la moarte. Ei își pot îmbunătăți șansele de a bate Covid-19 și își pot lungi durata de viață trăind mai sănătos, asumându-și mai puține riscuri și solicitând îngrijiri medicale. Dar femeile vor continua să supraviețuiască bărbaților – și să supraviețuiască Covid-19 în număr mai mare. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here