Într-un interviu pentru adevarul.ro, George Haber (66 de ani), cunoscut drept cel mai bogat om de afaceri român din SUA, a vorbit despre administraţia Trump şi rezultatul alegerilor. Crede că vom afla rezultatul peste luni de zile, deoarece „Trump e un golan bătăuş care va lupta până în pâzele albe.”

George Haber (66 de ani) este considerat cel mai bogat român din America. A plecat din România la finalul anilor ’80 şi reuşit să devină unul dintre antreprenorii vizionari din Silicon Valley, despre el vorbindu-se ca despre „părintele DVD-ului”.

El a fost „vândut” de Ceauşescu Israelului pentru 5.000 de dolari, preţul unei vaci pe vremea aceea.   

În adolescenţă a fondat, împreună cu regretatul actor Adrian Pintea, o trupă de rock ‘n’ roll. Ajuns ulterior în SUA, a fondat mai multe companii, pe unele dintre ele reuşind să le vândă cu zeci şi sute de milioane de dolari.   

În prezent, investeşte în mai multe afaceri în Silicon Valley şi ajută companiile româneşti care vor să facă afaceri în domeniul inteligenţei artificiale, unde e expert.  

„Adevărul“ a vorbit cu el la 6.30 dimineaţa, ora Washingtonului, la o zi după închiderea urnelor în SUA. George Haber se pregătea să ia avionul spre reşedinţa sa din San Francisco.   

Fan al lui Donald Trump, românul părea un pic trist deoarece ultimele ştiri îl dau pe Biden drept favorit. Am vorbit mai bine de o oră, în care mi-a explicat cum vede el perioada Trump, alegerile şi ce va urma: „Trump e un golan bătăuş. Nu e un om care să accepte înfrângerea sub nicio formă. O să se zbată până în pânzele albe. Va dura luni de zile pana se va decide.”

Este de părere că motivul principal care a cazat înfrângerea lui Trump (dacă acesta va fi înfrânt) este pandemia de COVID-19. Dar indiferent dacă pierde sau câştigă Trump, Haber crede că a dat o lovitură puternică globalismului. Este extrem de sincer cu privire la rasismul din SUA şi spune clar: „Da, există din toate direcţiile, dar asta nu se rezolvă printr-o mişcare care sparge magazine şi demolează statui”. Crede totuşi „zarurile nu au fot aruncate”, dar oricare ar fi rezultatul n-o ia personal: „Cum spunea John Lennon: Viaţa e ceea ce ţi se întâmplă în timp ce-ţi faci alte planuri”. 

Locuiesc în San Francisco, iar atmosfera e foarte tristă şi-n acelaşi timp, oamenii au rămas cu gura căscată fiindcă nimeni nu se aştepta la aceste rezultate. Deşi nu se ştiu 100% rezultatele şi vor fi contestaţii. Înainte de a începe numărarea voturilor toată media, toţi realizatorii de sondaje, îl dădeau pe Biden câştigător 100% cu o diferenţă imensă. Asta a fost povestea. Doar Fox News şi alte instituţii de presă foarte mici arătau că Trump va câştiga”, a povestit George Haber.

*”Frica românilor e că Biden va impune reguli de comportament socialist fiindcă aşa sunt de obicei democraţii”

Ce ştiu eu că majoritatea românilor din SUA sunt pro-Trump. E foarte uşor să verifici. E un grup pe Facebook „Romanians for Trump” şi un grup mai mic „Romanians for Biden.” Dacă te uiţi la numărul de membri Pro Trump, care e mult mai mare, e foarte clar.  De ce? E la fel de clar, majoritatea românilor care sunt în SUA îşi amintesc sau personal sau de la părinţi ce înseamnă socialism, reguli, populism, aşa mai departe. Frica românilor e că Biden va impune reguli de comportament socialist fiindcă aşa sunt de obicei democraţii, bagă reguli, taxe şi alte chestii ca să plătească pentru birocraţia pe care o creează. Legat de vize, cred că toţi românii sunt uniţi pentru eliminarea vizelor, mai ales că România şi-a trimis militarii în Afganistan şi în alte locuri. Biden cu Obama nu au făcut nimic în acest sens. Nu ştiu ce a făcut Trump în sensul acesta, nu ştiu dacă a ajuns la semnătura lui sau nu s-a ocupat”.

*”Trump a promis în alegeri multe lucruri, iar pe majoritatea le-a îndeplinit”

Vă propun o perspectivă mai largă: Trump nu a avut nimic cu orice imigrant care a venit legal în SUA nu are nimic cu Trump. La la fel şi eu, am venit legal în SUA. Pentru cei care au venit legal în SUA, Trump reprezintă o chestie clară, un om despre care ştiu ce vrea, ştiu care sunt planurile lui. E foarte interesant să vezi că în aceste alegeri cum populaţia latină, mexicani, cubanezi,  care au ajuns în America legal, l-au apreciat pe Trump. Numărul de voturi pentru Trump a crescut în Florida datorită acestor „latinos” care nu doresc să vină imigranţi ilegali în SUA. Populaţia existentă în orice ţară- şi în România – nu vrea să vină ilegal oameni în ţară. S-au săturat de asta, deoarece  unul care e ilegal, de obicei, nu plăteşte taxe, lucrează la negru, ieftin, nu îi pasă de locul unde locuieşte, aruncă gunoaie, copiii lui nu se duc la şcoală. După ce stai un pic în ţară, devii localnic şi îţi pasă de comunitate şi comunităţii îi pasă de tine.

Democraţii au creat aşa numitele „sanctuary cities” (oraşe sanctuar – nr), unde poliţia nu are voie să te întrebe dacă eşti acolo legal sau ilegal. Situaţia a devenit revoltătoare pentru localnici indiferent de preferinţele politice. În plus, cei care vin ilegal ajung să le ia locurile de muncă şi nu le păsa de comunitate. Trump a promis în alegeri multe lucruri, iar pe majoritatea le-a îndeplinit. Acesta a fost un şoc pentru cei care au votat împotriva lui Trump, deoarece, de obicei, politicienii fac promisiuni goale, doar ca să fie aleşi”

Când a fost ales Trump a eliminat o mulţime de restricţii din economie, a tăiat tot felul de taxe,  iar economia a mers fantastic pana la Covid. Ca şi în Europa, şi în America, Covid a pus economia pe genunchi. Ca atare, economia a îngheţat, iar până acu vreo lună când început să pornească diin nou, a existat o creşte de 30% şi ceva. Eu sper că va continua indiferent de cine ajunge preşedinte. Fiindcă fără o economie bună, lucrurile iau o întorsătură foarte urâtă şi se termină, de obicei, cu tăiat gâturi la ghilotină, cu împuşcături cum fost la francezi şi aşa mai departe”, a mai spus Haber. 

Articolul integral poate fi citit AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here