De ce întârzie lucrările la Autostrada Sibiu-Pitești? Prefect: „Nici nu ştiau cum să facă actele pentru terenurile cu proprietari încă neidentificaţi”

Deşi programate să înceapă în prima parte a lunii mai, lucrările la tronsonul cinci (Curtea de Argeş-Piteşti) al autostrăzii Sibiu-Piteşti ar putea fi întârziate din cauză că aproape o sută de proprietari ale căror terenuri de pe traseu au fost expropriate nu au fost încă identificaţi pentru a fi despăgubiţi, relatează Adevărul.

Prefectul Emilia Mateescu s-a întâlnit de două ori în luna martie cu primarii de la Bascov, Merişani şi Băiculeşti, comune aflate pe traseul autostrăzii, şi este revoltată de lipsa de reacţie a primarilor, care nu au identificat zeci şi zeci de persoane care trebuie despăgubite pentru exproprieri. Fapt ce ar putea duce la întârzierea începerii lucrărilor la viitorul tronson cinci al autostrăzii. Conform graficului, lucrările ar trebui să înceapă în prima parte a lunii mai.

„Sunt probleme privind plata exproprierilor, mai precis identificarea persoanelor care trebuie să primească despăgubiri pentru exproprieri. Sunt multe terenuri aflate de o parte şi de alta a viitoarei autostrăzi pentru care oamenii sunt îndreptăţiţi la despăgubiri, însă aceştia nu ştiu, pentru că nu i-a informat nimeni de la primăriile respective. Primarii mi-au precizat iniţial că nu au identificat respectivele persoane, fapt ce mi se pare inadmisibil. După ce am discutat cu ei de mai multe ori, cei trei primari şi-au arătat disponibilitatea de a căuta respectivele persoane şi bineînţeles să le facă şi titluri de proprietate”, a declarat prefectul Emilia Mateescu pentru Adevărul.

Jurnaliștii au întrebat-o pe Emilia Mateescu de ce nu au fost specificaţi defalcat şi proprietarii atunci când s-au făcut listele cu loturile de teren de expropriat. „S-a modificat Legea exproprierii. Cei de la CNAIR au identificat loturile, iar acolo unde nu au cunoscut proprietarul au scris „neidentificat”, urmând a fi identificat ulterior. Ei au mers mai departe cu intabularea tronsonului, însă procedura se opreşte când nu sunt toţi proprietarii identificaţi. De aceea trebuie acum găsită fiecare persoană pentru a face planurile parcelare, cerute obligatoriu când e vorba de un proiect cu fonduri europene”.

Prefectul de Argeş mai spune că primarii celor trei comune i-au promis că se apucă de treabă: „Nici nu ştiau cum să facă actele pentru terenurile cu proprietari încă neidentificaţi. Le-am promis că îi voi ajuta cât de mult pot”.

Primarii trebuie în mai multe cazuri să elibereze doar nişte adeverinţe ca să se avizeze planurile parcelare. Sunt şi situaţii în care primarii respectivelor comune trebuie să emită titluri de proprietate, în care sunt zone necooperativizate sau în care se pot face titluri de proprietate în baza unui ordin emis de prefect.

Prefectul Emilia Mateescu face eforturi pentru ca problemele legate de tronsonul cinci să fie soluţionate în timp util FOTO: arhiva personală

„Este urgentă această problemă. Tronsonul este prioritate de gradul zero pentru mine. Pe de o parte, oamenii care sunt îndreptăţiţi trebuie să îşi ia banii, pe de altă parte ar putea exista întârzieri la tronsonul cinci al autostrăzii dacă nu ne mişcăm repede”, precizează prefectul Emilia Mateescu.

Prefectul de Argeş consideră că această lipsă de reacţie administrativă este cumva şi „un cerc vicios administrativ, ca în toate instituţiile”.

Articolul integral – AICI.

1 COMENTARIU

  1. Domnilor, de ce nu se face exproprierea, banii sa fie blocati intr-un cont, iar cand va apare un pretendent , cu acte in regula , sa primeasca banii respectivi. Cineva ar trebui sa plateasca taxele pentru acele terenuri a caror proprietari nu sunt identificati iar daca nu se intampla asa ceva dupa un numar de ani statul parca poate nationaliza terenul respectiv ,nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here