De ce noua tulpină de coronavirus, care a blocat Marea Britanie, ar putea fi mai răspândită decât se crede și în alte țări

Sursa: www.gov.uk

The Economist prezintă ce aduce nou, dincolo de contagiozitate, mutația suferită de Sars-CoV-2, pe care experții au identificat-o în Marea Britanie și care a dus, într-un timp-record, la izolarea Regatului Unit de numeroase țări situate de o parte și cealaltă a Atlanticului. Și, nu în ultimul rând, cum au ajuns unii experți la concluzia că noua versiune ar putea de fapt să circule într-o măsură mai mare și în alte state, nu doar pe teritoriul britanic.

<< Virusurile sunt modiștii din lumea microbilor. Își schimbă mereu aspectul, dar astfel de schimbări sunt de obicei mici, tranzitorii și cu o semnificație practică redusă pentru modul în care se răspândesc sau din punct de vedere al letalității. SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala Covid-19, nu a făcut până acum excepție. Dar o nouă variantă a sa, care se răspândește rapid în Marea Britanie, pare să spargă tendințele.

Potrivit cercetătorilor care consiliază guvernul britanic, noua tulpină poate fi cu 40-70% mai transmisibilă decât celelalte variante aflate în circulație. Marea Britanie a alertat Organizația Mondială a Sănătății cu privire la această variantă, numită provizoriu VUI 202012/01.

Autoritățile se grăbesc să-i limiteze răspândirea. Zonele din Marea Britanie, unde VUI 202012/01 este cea mai răspândită, inclusiv Londra, au intrat în lockdown în primele ore ale zilei de 20 decembrie. Până seara, Belgia, Franța, Germania, Olanda și Italia au interzis zborurile din Marea Britanie. Alte țări le vor urma cu siguranță exemplul. Portul Dover a fost închis pentru camioane și pasagerii de feribot după ce Franța și-a închis frontiera timp de 48 de ore, în seara de 20 decembrie.

VUI 202012/01 a fost depistată pentru prima dată în Marea Britanie în luna septembrie. Până la jumătatea lui decembrie, secvențierea genomică a detectat peste 1.500 de infecții pe care le-a provocat în țară (aproximativ 10% dintre cei din Marea Britanie care au fost testați pozitiv au virusurile astfel secvențate). Câteva cazuri ale noii tulpini au fost raportate de Belgia, Danemarca și Olanda. Dar majoritatea țărilor europene fac secvențiere genomică pe o pondere mult mai mică din eșantioanele lor decât în Marea Britanie. Din acest motiv, nu poate fi exclusă varianta unei răspândiri mai mari a acestei tulpini în afara Marii Britanii, spune Pasi Penttinen, de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor.

Nu este încă clar dacă VUI 202012/01 provoacă simptome diferite sau de o severitate diferită față de cele induse de verii săi. În Marea Britanie sunt în desfășurare studii pentru a răspunde la această întrebare. Cercetătorii caută, de asemenea, dovezi suplimentare că această variantă este mai contagioasă, dar și date referitoare la ce mecanisme biologice ar putea fi în joc.

Doi factori sugerează o contagiozitate mai mare:

  • În primul rând, s-a răspândit mult mai repede decât alte variante, în zone din Marea Britanie, unde infecțiile au crescut neobișnuit de repede. A reprezentat 62% din noile infecții din Londra în săptămâna care s-a încheiat pe 9 decembrie, în creștere de la 28%, la începutul lunii noiembrie.
  • Al doilea steguleț roșu este combinația specială de mutații și alte modificări ale genomului său: 23. Experții spun că este un număr neobișnuit de mare, având în vedere modul în care s-a schimbat virusul până acum. Studii mai îngrijorătoare, de laborator și pe animale, au descoperit că mai multe dintre aceste modificări fac virusul mai capabil să infecteze celulele, să se multiplice mai mult odată ce intră în acele celule și să evite anticorpii produși de sistemul imunitar în timpul infecției cu alte tulpini.

Mai multe dintre modificările din VUI 202012/01 sunt la nivelul țepușei („spike”), o proteină aflată pe suprafața sa și pe care o folosește pentru a intra în celule. Proteina Spike este ținta primelor vaccinuri anti-Covid-19. Dar aceste vaccinuri stimulează reacția imună la părți ale proteinei care nu sunt afectate de aceste mutații. Iar dacă alte mutații ar trebui să schimbe starea de fapt, atunci unele dintre vaccinuri sunt de un tip mult mai ușor de adaptat pentru a rezolva problema decât medicamentele convenționale.

Pentru moment, marea îngrijorare produsă de VUI 202012/01 este dacă noua tulpină e într-adevăr mult mai contagioasă decât alte variante. Dacă se confirmă estimările actuale, formulate pe baza datelor preliminare ale Marii Britanii, acesta poate crește cu 0,4 sau mai mult indicele „R”, de reproducere al virusului (numărul mediu de persoane care iau virusul de la un individ infectat). Aceasta va însemna că ar fi necesare măsuri mult mai stricte pentru a încetini răspândirea Covid-19 peste tot unde va ateriza această variantă. Prin urmare, se justifică încercările urgente de limitare a răspândirii sale. Rămâne de văzut cât de mult poate fi încetinit până când vaccinurile încep să facă diferența. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here