Un bărbat a propus să fie scoase jetoanele de la cărucioarele din hipermarketuri, deoarece „pe ele stau cei mai mulți microbi”, iar prețurile din magazine „să fie rotunjite de la 6,89 lei, de exemplu, la 7 lei, pentru că nu se poate dezinfecta tot mărunțișul”. Românii sună la Telverde pus la dispoziție de autorități atât pentru a adresa întrebări despre coronavirus, cât și pentru a veni cu diferite propuneri sau mesaje pentru autorități, povestește Ștefan Popa, medic rezident care face voluntariat la această linie verde, scrie Hotnews.ro.

19 medici rezidenți, voluntari la TelVerde.


O echipă formată din 19 medici rezidenți la Stomatologie se află în a cincea zi de voluntariat la Institutul Național de Sănătate Publică, acolo unde răspund miilor de persoane care sună la Telverde și întreabă cum trebuie să procedeze în diferite situații pentru a reacționa corect în fața riscului de îmbolnăvire cu noul coronavirus (COVID 19).

Unul dintre ei este Alexandru Stănculescu, medic rezident la UMF Carol Davila, în anul II, specialitatea Ortodonție și ortopedie dento-facială, care spune că, până acum, majoritatea întrebărilor au fost despre revenirea în țară din diferite zone, au cerut informații despre țările care fac parte din zona galbenă, dar și despre cele din zona roșie, au întrebat dacă atunci când se întorc din străinătate intră în autoizolare la domiciliu sau intră în carantină instituționalizată și ce se întâmplă cu membrii familiei în fiecare dintre aceste cazuri.

Răspunsurile pe care medicii rezidenți le oferă sunt cele oficiale și sunt informații care sunt deja prezente fie pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică, fie de pe site-ul Ministerului Sănătății.

În 5 ore am preluat peste 100 de apeluri. Cred că este puțin mai comod și mai la îndemână să sune la acest număr decât să se informeze de pe internet, mai ales că o parte dintre cei care sună sunt persoane în vârstă. În plus, cred că este important pentru ei că pot discuta cu cineva în aceste momente și simt că sunt ascultați. Toți cei cu care care am interacționat telefonic au fost politicoși, deschiși, au vorbit foarte frumos cu noi și deși în această perioadă lumea este îngrijorată, m-am bucurat să aud că persoanele cu care am discutat eu erau calme”, povestește Alexandru Stănculescu, medic rezident la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, specialitatea Ortodonție și ortopedie dento-facială.

Cât de mult pot dilua clorul ca să omor virusul?

Sunt însă și români care sună la Telverde pentru a adresa alt gen de întrebări, sau pentru a veni cu diferite propuneri sau mesaje pentru autorități.

Înainte de a începe să răspundem la Telverde ni s-a făcut un instructaj, dar adevărul este că nimeni nu te poate pregăti pentru întrebări de genul: cât de mult pot dilua clorul ca să fie eficient, 1:9 este suficient ca să omor virusul? Noi nu putem răspunde la astfel de întrebări. Un domn, de exemplu, mi-a spus că a sunat și la 112, dar sună și aici pentru că are două măsuri urgente de comunicat: să fie scoase jetoanele de la cărucioarele de la hipermarketuri pentru că pe ele stau cei mai mulți microbi, iar prețurile din magazine să fie rotunjite de la 6,89 lei, de exemplu, la 7 lei, pentru că nu se poate dezinfecta tot mărunțișul. În aceste cazuri noi nu avem ce să spunem. Putem doar să îi facem sa se simtă ascultați și să preluăm următoarele apeluri„, spune Ștefan Popa, medic rezident la UMF Carol Davila, specialitatea Ortodonție și ortopedie dento-facială.

De asemenea, la TelVerde pentru coronavirus au sunat români care au întrebat dacă ar fi recomandat să se autoizoleze la domiciliu chiar dacă nu au simptome, ce trebuie să facă atunci când vin soții sau soțiile din zonele galbene, ce presupune autoizolarea la domiciliu.

Multe apeluri au venit de la soțiile șoferilor de tir

Multe apeluri au venit și de la soțiile șoferilor de tir să ne spună că soții lor sunt blocați la diferite granițe sau să întrebe de posibilitatea de a tranzita cu tirurile în Europa. Noi îi îndrumăm spre Ministerul Afacerilor Externe ca să îi deblocheze și le spunem că în acest moment, șoferii care transportă alimente pot tranzita țările fără să fie nevoiți să intre în carantină sau în autoizolare”, adaugă medicul rezident Ștefan Popa.

Articolul integral poate fi citit AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here