De la 1 ianuarie, pe piața liberă. Cum alegi furnizorul de electricitate

Mininistrul Energiei Virgil Popescu afirmă că a discutat cu Consiliul Concurenţei să verifice cum au fost stabilite preţurile la energie electrică de la 1 ianuarie, când toţi clienţii din piaţa reglementată trec automat în piaţa serviciului universal, transmite News.ro.

”De la 1 ianuarie, toţi clienţii din piaţa reglementată trec automat în piaţa serviciului universal. După părerea mea, furnizorii au abuzat de acest lucru şi au impus un preţ în serviciul universal mai mare decât cel din piaţa concurenţială. Vorbim de preţuri mai mari şi cu 25%. Acest preţ al serviciului universal nu va rămâne aşa, am discutat cu preşedintele Consiliului Concurenţei şi voi solicita în scris să verifice cum au fost făcute aceste preţuri, care mi se par a fi artificial mărite”, afirmă ministrul.Popescu precizează că ”poate sunt oameni mai conservatori, nu vor să se mute acum, iar aceasta nu este o practică concurenţială corectă”.

Piaţa de energie va fi liberalizată de la 1 ianuarie, iar clienţii care nu semnează contract cu un furnizor concurenţial vor fi alimentaţi în continuare de actualul furnizor, însă nu la un preţ pentru serviciu universal reglementat de Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ci stabilit de furnizorul de ultimă instanţă.

Liberalizarea este valabilă pentru toţi consumatorii de electricitate, indiferent de compania care îi alimentează, astfel că trebuie selectată fie o ofertă de pe piaţa concurenţială (a aceluiaşi furnizor sau a altui furnizor), fie nu este făcută nicio schimbare şi va fi plătit preţul universal.

Cum se încheie un contract pe piața libră

Dacă vrei să plătești mai puțin, alege să închei rapid un contract pe piața liberă, ori cu acest furnizor care încearcă să-ți „vândă” în primul rând serviciul universal, ori cu altul. Sunt zeci la alegere, scrie Hotnews. Site-ul face câteva recomandări esențiale pentru consumatori, în noul context

<< În primul rând, intră pe comparatorul de prețuri de pe site-ul www.anre.ro, selectează ce ți se potrivește și apoi analizează fiecare ofertă. Important de precizat, nu toți furnizorii au oferte cu preț fix. Adică, dacă ai selectat varianta „preț fix” și nu găsești furnizorul la care te gândeai, este posibil să-l găsești la opțiunea „preț variabil”.

Situația 1. Vrei să rămâi la actualul furnizor .
– Completezi cererea de contract pe care ți-o pune la dispoziție.
– Apoi o trimiți la adresa de e-mail a furnizorului, atașând și copii după documentele cerute. În general, copiile cerute sunt cam acestea:

  • Actul de identitate al solicitantului
  • Actul de proprietate sau alt document care să ateste dreptul de folosință asupra spațiului care face obiectul locului de consum respectiv

Situația 2. Vrei să schimbi furnizorul.

– În acest caz, în primul rând, trebuie să știi că ai dreptul de a denunța unilateral contractul de furnizare actual. Prin intermediul furnizorului nou ales transmiți o notificare vechiului furnizor.
– Completezi o cerere de încheiere a unui contract cu un nou furnizor, dar și o notificare privind schimbarea furnizorului. Notificarea este transmisă către noul furnizor, care are obligația să o trimită mai departe celui la care tu renunți. Atât cererea de încheiere a unui nou contract, cât și notificarea sunt puse la dispoziție de fiecare furnizor, când selectezi să vezi ofertele prezentate pe comparatorul de prețuri.
– Trimiți cererea și notificarea pe adresa de e-mail a noului furnizor, împreună cu copiile după documentele cerute, în primul rând: copie după actul de identitate, copie după actul de proprietate și copie după ultima factură de energie electrică.

Noul contract intră în vigoare imediat după ce încetează contractul cu vechiul furnizor.
Noul furnizor este obligat să notifice vechiul furnizor pentru încetarea vechiului contract, cu 21 de zile înainte.

Foarte important de precizat! 
Noul furnizor transmite notificarea și către operatorul de rețea, ca acesta să știe că urmează să fie schimbat furnizorul. Nu trebuie ca furnizorii și operatorii de rețea să fie aceeași firmă. Sunt activități total diferite. Adică, operatorul de rețea poate fi unul dintre cei mari, Enel, CEZ, E.ON sau Electrica, dar tu să ai furnizor cu totul altă firmă. La schimbarea furnizorului nu se întâmplă nimic asupra alimentării cu energie, adică nu se întrerupe curentul și nu apare nicio schimbare asupra instalației electrice. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here