De unde susţine BOR că a primit aprobările necesare pentru pelerinajul de Sf. Dimitrie – VIDEO

Foto: INQUAM/George Călin

La pelerinajul de Sfântul Dimitrie din Capitală, care începe duminică şi se încheie marţi, vor putea participa numai credincioșii cu buletin de București, anunţă Patriarhia, însă nu aceeaşi poziţie a exprimat premierul Ludovic Orban. Acesta din urmă a negat că ar fi discutat subiectul cu patriarhul Daniel.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a intervenit, la Digi24, cu explicaţii noi: s-au primit aprobări de la instituțiile abilitate, în speţă DSP, Jandarmeria București, Prefectura Capitalei şi Primăria Generală.

Principalele declarații ale lui Vasile Bănescu:

  • „Nu cred că e vorba de o negare radicală, premierul cred că a dorit să transmită că decizia pentru organizarea unui eveniment public precum un pelerinaj foarte restrâns de altfel și în condiții extrem de severe nu aparține Guvernului României.
  • E un demers pe care Patriarhia și Arhiepiscopia Bucureștiului le-au făcut ca în fiecare an la instituțiile care au în activitatea lor inclusiv responsabilitatea de a acorda aprobare pentru un astfel de eveniment – DSP, Jandarmeria București, Prefectura și Primăria București.
  • Acestea sunt instituțiile care au luat la cunoștință argumentația și condițiile pe care însăși Patriarhia le-a gândit în contextul neobișnuit de alertă specială în care se află Bucureștiul, condiții care vor fi respectate exemplar. 
  • Avem protocol ferm cu Jandarmeria Română, am avut întâlniri de lucru cu reprezentanții Jandarmeriei Române. Există aprobări de la toate aceste instituții. Aceste condiții sunt de o severitate fără precedent. Biserica a fost alături de autorități, un aliat exemplar”.

Anterior, Ludovic Orban anunţase că nu există încă o decizie: „Întâlnire cu Patriarhul Daniel am periodic, dar nu s-a luat o decizie legată de Sfântul Dumitru. Nu este o întâlnire dedicată discuției despre Sfântul Dumitru. V-am spus că nu s-a luat nicio decizie. De unde ați tras concluzia? Verificați despre ce este vorba. Nu am angajat niciun fel de înțelegere până acum. Este un comunicat al Patriarhiei, nu al Guvernului. Deocamdată nu am luat nicio decizie legată de Sfântul Dimitrie. Cum să aprob? Vedeți vreun document? Guvernul acționează prin decizii”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here