Decăderea „super-leului”. Detaliul care a dus la prinderea celui mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume

Inquam Photos / Octav Ganea

DIICOT a oferit mai multe detalii despre cum a reușit să-l prindă pe cel mai mare falsificator de bancnote de plastic din lume, precum și despre modul în care acesta își alegea victimele.

Anchetatorii spun că planul de punere în circulație a bancnotelor falsificate era aproape la fel de atent studiat ca procesul de falsificare în sine, tocmai pentru a nu lăsa urme, relatează Digi24.

Anchetatorii au avut nevoie de foarte multă răbdare pentru a prinde o greșeală a bărbatului care a reușit să falsifice bancnote de 100 de lei cum nu a mai reușit niciun alt infractor din lume.

Ce l-a dat de gol? O amprentă.

Timp de șase ani, oamenii legii au primit aproape 3.000 de plângeri de la diverse persoane care reclamau că au primit bani falși în schimbul produselor vândute și niciun alt indiciu.

Analizate, bancnotele erau identice cu cele de serie. Și totuși una dintre bancnotele reclamate avea să fie cheia întregului caz.

În laborator, specialiștii au reușit să descopere o amprentă a suspectului pe unul din straturile din interiorul hârtiei de 100 de lei. Imediat procurorii aveau în față imaginea falsificatorului după ce baza de date i-a trimis la un furt săvârșit de acesta imediat după Revoluție.

Mihaela Porime, procuror DIICOT: „Liderul grupului infracțional organizat avea rolul de a-i coordona pe ceilalți membri ai grupului fiind implicat în procurarea și deținerea de materiale și instrumente necesare falsificării iar într-un interval scurt de timp a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României.”

Anchetatorii au reușit astfel să afle și cum a reușit să procure și mai ales, de unde, toate imprimantele, vopselurile și celelalte elemente pentru falsificarea bancnotelor.

Mihaela Porime, procuror DIICOT: „La domiciliul liderului grupării a fost descoperită o adevărată imprimerie clandestină, folosită de acesta la tipărirea bancnotelor false, precum și foarte multe bancnote de 100 de lei de o calitate superioară.”

În urma audierilor, procurorii au aflat că suspectul a avut nevoie de un an pentru a studia milimetru cu milimetru fiecare detaliu și element de siguranță de pe hârtia de 100 de lei. Deși știau că au reușit un fals extrem de greu de detectat, suspecții erau extrem de prudenți când puneau banii în circulație.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here