Decizia Curții de Apel care îl poate scăpa pe Liviu Dragnea de pușcărie

Liviu Dragnea ar putea scăpa mai repede de pușcărie, în funcție de decizia pe care o va lua Curtea Supremă. Mai precis, Curtea de Apel București, instanța unde Lia Savonea are o influență considerabilă, a declarat nelegale completele de cinci judecători de la ÎCCJ dar, pentru că decizia nu este definitivă, cazul merge și la Curtea Supremă. Dacă această instanță va menține decizia, atunci fostul lider PSD ar putea invoca reluarea apelului. O metodă similară a fost folosită și de alți politicieni cu probleme penale pentru a scăpa de pușcărie.

Concret, Curtea de Apel Bucureşti a anulat miercuri o hotărâre a Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din decembrie anul trecut prin care i se spunea Curţii Supreme să nu mai tragă la sorţi noi complete pentru dosarele stabilite anterior cu doar câteva săptămâni. Decizia CSM a fost îndelung discutată întrucât venea în contradicţie cu cutuma instanţei supreme şi viza dosare importante, dar în special pe cel al şefului PSD de la acea dată, Liviu Dragnea.

Prin diferite chichiţe juridice acesta determinase deja Curtea Supremă să tragă la sorţi mai multe complete de 5, iar decizia CSM îi permitea să rămână cu un complet pe care-l considera favorabil. Încă de atunci, experţii în Drept atrăgeau atenţia că hotărârea CSM încalcă Constituţia. De altfel, decizia de miercuri a fost luată de judecătoarea Nicoleta Nolden, considerată o apropiată a Liei Savonea, şefa CSM, a scris Adevărul.ro

Experţii în Drept consultaţi de „Adevărul” au declarat că dacă Curtea Supremă menţine decizia CAB de miercuri atunci Liviu Dragnea, asemenea celorlalte VIP-uri precum Udrea, Bica sau Cosma, ar avea dreptul la reluarea apelului în urma căruia a fost condamnat pentru trei ani şi jumătate de închisoare. În contextul deciziei Curţii Constituţioanle cu privire la completele nespecializate, fostul lider PSD ar putea cere apoi reluarea de la zero a întregului proces.

„În cazul lui Liviu Dragnea s-ar putea întâmpla la fel ca în cazul Elenei Udrea sau Alinei Bica, unde s-au anulat condamnările. Odată ce a existat o hotărâre judecătorească definitivă ce a declarat completele de judecători ilegal constituite aceastea au putut formula o contestaţie în anulare prin care să ceară rejudecarea apelului. Nu ştim încă care au fost motivele pentru această decizie, şi cum ar putea arăta o motivare, dar, pur teoretic, el s-ar afla în aceeaşi situaţie”, au explicat experţii în drept.   

„Anularea unei hotărâri a CSM are aceleaşi efecte cu anularea unei legi. La fel cum am spus şi atunci când judecătorii CSM au venit cu această hotărâre, o eventuală contestare cu succes în contencios-administrativ deschide posibilitatea tuturor celor implicaţi, indiferent de stadiul procesual, să invoce nelegala compunere a completului şi să ceară rejudecarea apelului. Redeschiderea apelurilor ar face posibilă rejudecarea dosarelor de la zero în contextul deciziei CCR cu privire la completele nespecializate”, a declarat avocatul Adrian Cuculis pentru Adevărul.ro

Reamintim că, după decizia CCR din 3 iulie prin care Curtea Supremă a fost obligată să instituie complete de 3 specializate pe fapte de corupţie, toate procesele VIP-urilor sunt suspendate până când CCR va publica motivarea deciziei. Viorel Hrebenciuc, Darius Vâlcov sau Sebastian Ghiţă nu au altceva de făcut decât să aştepte motivarea CCR pentru a putea cere anularea sentinţei din primă instanţă şi reluarea proceselor de la zero. Cum în toate aceste procese vorbim de fapte comise cu mult timp înainte, experţii în Drept au subliniat că o reluare a dosarelor s-ar lovi eventual de prescripţia faptelor. Acelaşi lucru ar fi valabil şi în cazul fostului lider PSD, condamnat pentru fapte comise în 2006, ce s-ar prescrie oricum în 2022, a concluzionat aceeași sursă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here