Cronica dezbaterii. Iohannis: Fără mine, statul de drept s-ar fi rupt. Am avut câteva realizări care vor influența parcursul României ani și ani

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Biblioteca Centrală Universitară a organizat, marți seară, la inițiativa SNSPA, o dezbatere între Klaus Iohannis, candidatul PNL la alegerile prezidențiale, și o garnitură de ziariști și politologi.

Dezbaterea a cuprins o paletă largă de teme de importanță publică – de la atacurile asupra justiției, protestul de pe 10 august și până la securitate energetică și rolul României în comunitatea euroatlantică.

De asemenea, la finalul evenimentului, care a durat mai bine de două ore, spectatorii din aula BCU au avut ocazia să îi adreseze întrebări lui Klaus Iohannis.

Iată câteva dintre principalele declarații ale președintelui în exercițiu al României:

Despre 10 august:

„Se pare că s-au reunit în mare secret pentru această intervenţie în forţă şi pot să spun fără exagerări că acea intervenţie din 10 august anul trecut împotriva demonstranţilor din Piaţa Victoriei a fost cea mai gravă intervenţie a statului împotriva cetăţenilor din România de la mineriadă încoace. Doar cu mineriadele se mai poate face o comparaţie şi cu Piaţa Universităţii. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD este antiromân şi antidemocratic şi spun aceste lucruri în deplină cunoştinţă de cauză. Am tot fost întrebat de ce nu vreau să dezbat cu contracandidata? De asta. Nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă, trebuie să recunoaştem aceste lucruri, că le convine, că nu le convine. Deci, statul care acţionează voit, neprovocat împotriva propriilor cetăţeni este un sistem represiv care vine în acest caz din istoria tristă a comunismului naţionalist al lui Ceauşescu”.

Despre Secția specială de investigare a magistraților:

Eu sunt de părere că această Secţie  nu trebuie să existe. Este un instrument care uşor poate fi transformat în ceva care se poate încerca un control neconstituţional asupra magistraţilor”, a declarat Iohannis.

Iohannis a mai fost întrebat unde vede plasată unitatea care să analizeze abuzurile.

„Rămân la opinia pe care am spus-o, toţi aceşti specialişti pe care îi respect şi pe care îi recunosc, recomandă desfiinţarea Secţiei, opinie pe care eu o împărtăţesc. Evident, decizia nu o iau eu. Eu am o opinie politică. Decizia se ia în Parlamentul României”.

Despre NATO și Rusia:

„Eu sunt de părere: apărare europeană mult îmbunătăţită, industrie de apărare mult fortificată, modernizare. Dar să rămână într-o perfectă complementaritate cu NATO, şi nu într-un paralelism cu NATO. (…) O armată europeană în acest concept, de a fi independentă, după părerea mea nu este fezabilă”.

Pe de altă parte, Iohannis a catalogat relaţia cu Rusia drept una „foarte complicată”, menţionând însă că România împărtăşeşte abordarea NATO în domeniul securităţii şi abordarea europeană în ce priveşte comerţul şi sancţiunile.

Relaţia cu Rusia este una foarte complicată. Rusia încearcă să recâştige sferele de influenţă pierdute. Rusia încearcă să se militarizeze din ce în ce mai mult. Vedem masările de trupe pe flancul care pentru noi este flancul estic, pentru ei, evident, este flancul vestic. Aici se încadrează Crimeea. Aici se încadrează situaţia foarte complicată din Donbas. În acest sens, abordarea noastră faţă de Rusia este abordarea pe care o împărtăşim cu NATO, în domeniul securităţii şi este abordarea europeană, în ce priveşte comerţul şi sancţiunile. Şi cu această abordare noi credem că avem o postură serioasă şi care ne garantează securitatea”, a spus preşedintele.

Lista completă a celor mai importante declarații, AICI:

Președintele Klaus Iohannis a deschis evenimentul, explicând cum se va desfășura totul și cu o declarație în care a atacat PSD, a pus în lumină reușitele mandatului său și a îndemnat lumea la vot. Iohannis s-a adresat electoratului liberal, celui al USR-PLUS pentru a ieși la vot, reamintind că au luptat împreună de aceeași parte a baricadei, din 2017.

Totodată, Iohannis s-a adresat și electoratului PMP și celui al UDMR pentru a-l sprijini în turul al doilea.

Nu în ultimul rând, Iohannis a anunțat că nu are nicun război cu electoratul PSD, arătând că are dreptul să fie reprezentat de un partid democratic, de aceea și trebuie trimis PSD în opoziție, pentru a se reforma.

Șeful statului a arătat că el și PNL nu au de gând să taie pensii și salarii. Nu în ultimul rând, Iohannis le-a cerut și studenților și tinerilor să meargă la vot, întrucât votul este vital.

Mai jos, puteți lectura desfășurătorul LIVE TEXT-ului Universul.net:

Întrebare (RTV): Ce garanții oferă că dacă va fi ales, românii o vor duce mai bine, în condițiile în care se anunță o criză internațională și guvernul Orban susține că sunt găuri în buget:

 • Mă voi implicat total pentru România normală. Este mai mult decât un slogan.
 • Normal înseamnă prosperitate, creștere economică, locuri de muncă bine plătite, școli sigure, cetățeanul e deservit de stat, iar pacientul e în centrul sistemului de sănătate.
 • Mă voi implica cu tot ce știu, cu tot ce pot, cu toată funcția pentru a lucra împreună cu guvernul.
 • Avem soluții. Guvernul știe cum trebuie abordate lucrurile.
 • Acum suntem într-o situație care trebuie tratată cu foarte mare atenție.
 • Politica economică a guvernului eșuat a fost una axată pe consum, care a adus un accent extrem de mare, prea mare, pe consum și astfel s-a ajuns într-o zonă nesănătoasă la o serie de parametri. Însă aceste lucruri pot fi corectate.

Rolul de mediator al președintelui. Ați sacrificat justiția pe altarul interesului dv electoral prin amânarea referendumului pe justiție? (Moise Guran):

 • Din câte se vede, nu.
 • Am amânat referendumul până am considerat că are efectele maximale.
 • Am retrimis legile justiției în Parlament, la CCR, la Comisia de la Veneția și am rugat în ultimele zile pe colegii mei să îmi facă o evaluare. Am reușit să anulez 70% din măsurile care ar fi compromis legile justiției.
 • Voi avea grijă ca Guvernul să reia aceste chestiuni și după alegerile parlamentare vom repara ce a mai rămas de reparat din legile justiției.
 • Am promis campania din 2014 cu promisiunea că voi întări statul de drept din România și m-am ținut de aceste lucruri.
 • Poate sunt lipsit de modestie, dar fără mine statul de drept din România s-ar fi rupt. Nu s-a rupt.
 • Am corectat în exterior imaginea catastrofală lăsată de guvernele pesediste.
 • Așa mi s-a părut cel mai potrivit la momentul respectiv. (de ce a anunțat prin purtător de cuvânt semnarea decretului de revocare a lui Kovesi – n.r.)

E conștient că a deranjat refuzând dezbaterile cu Dăncilă (TVR)

 • Eu mi-am pus în practică strategia pe care am gândit-o.
 • Am urmărit impactul pe Facebook și, în esență, pot să spun că numărul urmăritorilor e în creștere. Înseamnă că lucrurile au fost bine înțelese și mă bucură acest lucru.
 • Vorbim de un tur doi între candidatul care a fost președinte, românii știu ce am făcut, și un candidat PSD care a guvernat împotriva românilor.
 • Invitația mea este clară pentru toată lumea să mă voteze.
 • Eu sper că prin aparițiile mele să conving că merită să meargă la vot.
 • Eroul alegerilor nu este candidatul, ci alegătorul cu ștampila de vot în mână.
 • Îi invit pe toți românii să devină campioni la turul doi mergând la vot.

Cum va reuși să grăbească ritmul reformelor și care sunt reformele de arhitectură instituțională la care vă gândiți (Cristian Pîrvulescu):

 • O adevărată reformă se face modificând Constituția. După alegerile parlamentare sper să avem o majoritate cu care să putem discuta aceste lucruri.
 • Dar și până atunci s-au găsit majorități și pentru moțiunea de cenzură, și pentru instalarea Guvernului Orban. Deci se pot găsi majorități pentru a repara ce este greșit.
 • Aștept de la noul guvern să fie pro-activ și să lămurim problemele care pot fi lămurite.
 • Eu cred că se pot realiza alegeri parlamentare anticipate.
 • Vom vedea după prezidențiale și după ce se termină discuțiile pe bugetul de anul viitor dacă se poate concretiza această discuție.

Despre legea recursului compensatoriu, de ce a promulgat-o fără obiecție (Hotnews):

 • Este o situație un pic mai specială cu această lege.
 • A ajuns la CCR, a fost găsită constituțională, însă CCR a făcut un lucru pe care în alte situații nu le-a făcut, s-a exprimat inclusiv pe oportunitate. Este o abordare neuzuală care practic făcea caducă retrimiterea în Parlament.
 • Am ajuns că și dacă nu ne convine această situație, altă soluție pe Constituție nu este.
 • Însă și această lege trebuie corectată. Cu majoritatea de atunci acest lucru nu a fost posibilă.
 • Am lansat câte și câte avertismente în întreaga zonă de legi pe justiție și cred că au fost înțelese de români. Referendumul pe justiție a fost un succes imens.

Momentul: Am decis să dau PSD-ului o șansă (Pro TV):

 • PSD a dispus de o largă majoritate. La vremea respectivă, a fost sprijinit activ câteodată chiar cu entuziasm și de ALDE, și de UDMR. Controlau practic 60% din Parlament.
 • La momentul respectiv nu au existat condițiile pentru formarea altei coaliții.
 • După europarlamentare s-a schimbat nu doar aritmetica din Parlament, ci și modul în care lucrează Parlamentul.
 • În Parlament sunt politicieni și ei sunt sensibili la mesajele românilor.
 • (Întrebare: Regretați că la dezbaterea Geoană-Băsescu din 2009 ați stat la doar un scaun distanță de Liviu Dragnea): Atunci așa au stat lucrurile și așa am acționat atunci. Acum stau altfel lucrurile.

Tema abuzurilor din justiție, de ce nu le-a sancționat (Antena 3):

 • Ați atins o chestiune foarte sensibilă. Este vorba de independența justiției. Aș fi putut să merg în CSM și să încerc să impun un anumit punct de vedere, să fac presiuni asupra sistemului de justiție, dar eu chiar cred în independența justiției și m-am abținut de la aceste lucruri.
 • Dacă au existat abateri de orice fel, aceste chestiuni trebuie lămurite acolo unde spune Constituția că trebuie lămurite, adică în CSM.
 • Sunt de-a dreptul un fan al independenței justiției.
 • Și drepturile omului, și independența justiției trebuie apărate cu tot ce avem la dispoziție din partea Constituției.

Despre interesele economice ale Chinei în România (B1 TV):

 • Locul nostru, al României, este în spațiul euroatlantic. Acolo aparținem noi. Punct.
 • Cu China putem să avem schimburi economice, dar nu ne considerăm parte din spațiul de valori promovat de ei. Nu avem obligații venite din istorie față de ei.
 • Avem obligația de a pune în practică dorințele românilor de a fi parte a lumii euroatlantice.
 • Nu cred că putem să dăm anumite semnale, nu cred că trebuie să mergem prea departe în zona colaborării cu state din Asia, de exemplu.
 • (Întrebare: Ați avut discuții cu președintele Trump pe chestiuni care vizează interesele Chinei în România?) Da, am avut, pentru că pe noi ne interesează Parteneriatul Strategic cu SUA cel mai mult. Suntem un partener de încredere. Dorim să întărim inclusiv partea economică a acestui parteneriat.

Despre centrele de reflecție, Tudorel Toader și modificarea legilor justiției. Ce informații ați avut despre existența centrelor de reflecție? Plus: cazul mutării ambasadei la Ierusalim de către Guvernul Dăncilă și memorandumul secret din Guvern. Cine l-a inițiat? (Adevărul și Historia):

 • Nu am auzit despre astfel de centre. Nu știu despre ce a vorbit fostul ministru.
 • Legile au fost elaborate în Parlament într-o formă extrem de discutabilă.
 • Partea președintelui este de a verifica legea când ajunge la promulgare.
 • Despre aceste centre nu am avut cunoștință și sincer nici nu am auzit despre așa ceva. Dacă ar fi fost aș fi știut.
 • Cu o gândire obscură da (avem de-a face). S-au trezit, Dragnea și Dăncilă, în încercarea de a se profila în politica externă unde n-aveau ce căuta.
 • Eu mi-am exprimat punctul de vedere foarte clar.
 • Pot să clasific aceste demersuri drept un diletantism în politica externă.
 • S-au folosit de termenul memorandum pentru a da o oarecare legitimitate.
 • La Externe s-a elaborat o documentație de tip studiu care ne-a fost trimisă după mult timp.

***După o oră, dezbaterea a luat o pauză de 10 minute. Klaus Iohannis: „Până aici, discuția mie mi-a plăcut”.

PARTEA A DOUA

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

 • Discuția s-a desfășurat într-o atmosferă foarte bună și mulțumesc pentru temele cu greutate care s-au discutat.
 • Intrăm în a doua rundă a dialogului.
 • Aș introduce eu o temă în această dezbatere. Primul tur al alegerilor a adus un record de participare din partea românilor din diaspora. Un număr foarte, foarte mare de români a votat în primul tur. Este o premieră și abordez această temă din două puncte. În primul rând, le mulțumesc.
 • Este pentru mine foarte bine că m-ați votat. Dar, indiferent ce candidat ați votat, participare este absolut notabilă, merită mulțumiri.
 • A fost posibil și datorită modificărilor legislative, la care și eu am participat. Vă mulțumesc.

E greu sau ușor să fii președintele României, ce ar schimba în al doilea mandat? (RTV)

 • Este o muncă care îmi place.
 • Mă întrebați ce aș face altfel în al doilea mandat. Sigur, în condițiile în care românii își doresc să am acest al doilea mandat: cred că aș comunica mai mult.
 • Poate că partea de comunicare nu a ajuns la nivelul așteptat sau optim.
 • Sunt decis să comunic mai mult, mai intens.

OUG 114 a fost un act deliberat de atentat la siguranța națională? (Europa FM)

 • Cu siguranță poate fi interpretat și așa.
 • Dar sincer eu am văzut în această ordonanță așa o șmecherie pesedistă de a face rost de bani.
 • Au improvizat o șmecherie și au crezut că îi pot păcăli încă un an ca să pară că ei pot să gestioneze banii publici bine.
 • Soluția la OUG 114, cea care pare cea mai simplă, de anulare, nu mai este posibilă. Ea produce efecte.
 • Știu că noul guvern s-a apucat deja și recunosc că și noi, la Administrația Prezidențială, încercăm să vedem ce se poate face pentru intrarea în normalitate.
 • (Despre implicarea sa în chestiunea exploatării gazelor din Marea Neagră).M-am implicat în această discuție, însă evident fiind vorba de o lege s-a discutat în Parlament. Acolo s-a ajuns la o formă care n-a satisfăcut nicio parte.
 • Trebuie întâi să vedem ce vrem noi, românii cu aceste resurse.
 • Investitorii vor garanții, pe bună dreptate pentru că până a se ajunge la exploatare este nevoie de explorare, este o investiție foarte mare.
 • Trebuie găsită o legislație corectă pentru România.
 • În chestiunea Exxon, eu am întrebat direct. Mi s-a spus: Politica mare a Exxon s-a schimbat și Exxon se va retrage din câteva proiecte de investiție din Europa. Acesta este răspunsul pe care eu, președintele României, l-am primit.
 • Posibil ca Exxonul să nu se retragă. Aceste mega-companii spun ce cred ele că trebuie să spună și cred că lucrurile sunt în desfășurare. Până la urmă, Exxonul poate revine și nu se retrage.
 • Trebuie să avem o legislație care permite adevăraților investitori, care au și puterea să facă investiția, să vină aici.
 • (Pe actuala Constituție, președintele este sau nu responsabil de ceea ce face Guvernul, inclusiv în domeniul economic?) Constituțional, nu.
 • Guvernele pesediste pur și simplu au refuzat nu doar colaborarea, ci și comunicarea cu președintele.
 • Simptomatice pentru acest fel obtuz de a guverna au fost ultimele două ocazii de discuție: cazul comisarului european, premierul a chiulit. După moțiunea de cenzură am convocat consultări cu partidele. Ce să vezi, PSD, sub conducerea contracandidatei mele, a chiulit. Aceasta a fost atmosfera și în ceea ce privește domeniul economic. Acest lucru se va schimba.
 • (L-ați mai numi pe Dacian Cioloș prim-ministru?) Atunci mi s-a părut o soluție. Acum soluția mi s-a părut Ludovic Orban și l-am desemnat, și-mi pare bine.

Despre numirea șefilor de parchete, cât de repede și pe ce criterii (TVR):

 • Nu trebuie rezolvat fără a găsi soluția bună.
 • În rapoartele MCV ni s-a spus că trebuie să găsim o metodologie robustă, transparentă.
 • La prima discuție l-am rugat deja pe domnul ministru Cătălin Predoiu să facă o prioritate din asta și din informațiile mele lucrează la metodologie.
 • Până în februarie să fie ocupate prin concurs aceste posturi.
 • Legislația, momentan, nu satisface cerințele, nici pe cele ale raporturilor MCV, nici pe cele ale opiniei publice. Trebuie mai mult.
 • Cred că vom găsi soluții foarte bune.
 • (Despre integritate și problema procurorului general interimar cu plagiatul): Eu nu am de gând să fac rabat de la integritate.
 • Totuși câteodată de la PSD mi se spune că am fost spectator și inactiv, dar după o jumătate de oră că sunt un președinte-dictator.
 • Nu mă joc, nici nu dictez. Prezidez.

Despre democrație și atacarea minorităților de toate felurile. Plus: despre inagalitățile sociale. (Cristian Pîrvulescu):

 • Cred că a fost destul de vizibilă intenția mea și rezultatele în combaterea discriminării de orice fel.
 • Poate chiar am deranjat puțin zona pesedistă, altfel nu pot să-mi explic de ce acum în campanie PSD excelează în zona xenofobă comparându-mă cu tot felul de personaje abominabile din secolul XX.
 • Este un semn cert că PSD are nevoie de câțiva ani opoziție ca să-și revină un pic.
 • Sunt etnic german, dar sunt un cetățean român 100%.
 • Este evident că avem nevoie de politic coerente pentru a diminua inegalitățile și pentru a crea cel puțin șanse egale.
 • Am avut o serie de acțiuni foarte concretă în această zonă. Dar pentru rezolvări practice nu este nevoie doar de intervenția președintelui, ci și de cea a guvernului. În această nouă configurație sunt optimist că vom putea să mișcăm lucrurile.
 • Relativ la egalitatea de gen, pot să reamintesc că am fost unul dintre primii președinți care , la ONU, a început un proiect care promovează egalitatea de gen.

Dosarul 10 august (Hotnews):

 • Acea intervenție a fost cea mai gravă intervenție a statului împotriva cetățenilor din România de la mineriade încoace. Doar cu mineriadele și cu Piața Universității se mai poate face o comparație.
 • S-a dovedit că PSD este anti-român și anti-democratic.
 • De asta nu vreau să dezbat cu contracandidata. Nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv, de sorginte comunistă.
 • În acel moment (10 august 2018), premierul a fost plecat undeva, nu știu dacă intenționat sau nu. Am luat legătura cu structurile din siguranța națională.
 • Am luat în calcul (să iasă în stradă de 10 august 2018 – n.r.), dar nu am făcut-o pentru că lucrurile au fost așa de tensionate, încât prezența mea ar fi putut agrava lucrurile.
 • Aș fi dat apă la moară pesedistă dacă aș fi mers în geaca roșie.

Despre tăierea pădurilor și uciderea pădurarilor (PRO TV):

 • Am făcut tot ce putea să facă președintele.
 • Am discutat în CSAT.
 • Mai este foarte mult de lucru. S-au făcut pași, există controale, există norme, însă lucrurile trebuie duse mult, mult mai departe.
 • Vom face în continuare nu doar presiuni, ci și politic care să ducă la o mai bună gestionare a fenomenului.
 • Președintele nu are atribuții executive în anumite sectoare. O să accelerez prezența mea în spațiul public pentru a găsi soluții în această zonă.
 • Voi avea grijă să se miște lucrurile.

Radu Tudor îi transmite salutări lui Ludovic Orban. Îl întreabă pe Klaus Iohannis cât face până la Sibiu? Despre starea infrastructurii rutiere și feroviare. Plus: amenințările la securitatea națională care vin de la Est și curentele anti-europene și anti-occidentale (Antena 3):

 • Cât fac? Cu ce? Cam patru ore (cu mașina – n.r.).
 • După 30 de ani de tranziție și dispute profunde între diferitele formațiuni este cazul să ajungem la situația în care un președinte și un guvern se apucă de treabă.
 • Am spus de mai multe ori că am o colaborare bună cu guvernul. Însă nu vreau să fiu înțeles greșit: eu voi fi foarte ferm, ca să nu zic chiar intransigent.
 • Împreună cu instituțiile din domeniul securității naționale lucrăm foarte serios. Pe partea de apărare se vede cel mai bine, sunt alocați cei 2% din PIB. Nu prăjim banii, ci îi folosim pentru a moderniza real armata.
 • Lucrăm foarte aplicat și cu rezultate foarte bune pe această zonă. Multe din aceste chestiuni nu pot fi făcute publice din motive lesne de înțeles.

Abuzurile din justiție, dosarul de la ANI din 2014, cazul Portocală și altele plus oportunitatea desființării Secției speciale (B1 TV):

 • Da (îmi mențin opinia desființării Secției speciale). Opinia mea de la început a fost că această secție nu trebuie fondată.
 • Am solicitat și primit opiniile unor recunoscuți specialiști în materie: Comisia de la Veneția, GRECO, MCV. Dacă toți spun că așa nu, eu sunt de părere că așa nu, PNL la fel și alte partide la fel, înseamnă că totuși ne bazăm pe ceva.
 • Este un instrument prin care prea ușor se poate încerca un control neconstituțional asupra magistraților.

Klaus Iohannis a vorbit și despre declarația lui Emmanuel Macron despre NATO

 • E nevoie și de NATO
 • NATO este pentru noi garanția securității, iar lucrurile pe care trebuie să le facem ca Alianța să funcționeze mai bine, pentru că eu așa am înțeles declarația președintelui Macron, le vom discuta la următorul summit
 • NATO și relația cu SUA sunt foarte importante pentru România, sunt garantul siguranței noastre naționale

Prăbușirea clasei politice. Lipsă de incompetență. Analfabetism funcțional. Aveți un proiect: „România Educată”. Ce se întâmplă cu el?

 • Nu rămâne în sertar. Îl duc mai departe și dacă nu câștig alegerile, voi găsi o metodă
 • Proiectul va ajunge la maturitate și va fi implementat prin acord politic, care să se transpună în legislație
 • România, fără un astfel de proiect, va avea o reală problemă și pe viitor
 • Este pregătit să înceapă faza de implementare
 • Legea educației are 64 de modificări pesediste
 • Întrebat dacă știe că Florin Cîțu a spus că legea educației nu reprezintă o prioritate: „Reprezintă o prioritate. Va împărtăși această opinie”

Despre relația cu Rusia

 • o relație foarte complicată, încearcă să se militarizeze în mod continuu

Întrebări din sală

 • De ce nu ați invitat și jurnaliști care să vă pună întrebări dificile? „Puneți-mi o întrebare incomodă”
 • Este important pentru un președinte să cunoască mai multe limbi străine? „Pe mine m-a ajutat. Este greu să discuți prin traducător. Se pierde mult din substanță, din mesaj. este important ca președintele să cunoască limbă de mare circulație”
 • Sfaturi pentru tineri. Dacă să rămână sau nu în țară. „Sunt adeptul rămânerii în țară. Eu am rămas conștient. Însă e bun un stagiu de pregătire în străinătate”
 • Vă credeți un președinte de tranziție? „Nu, sunt un președinte de construcție”
 • PSD a dispus de o largă majoritate. La vremea respectivă, a fost sprijinit activ câteodată chiar cu entuziasm și de ALDE, și de UDMR. Controlau practic 60% din Parlament.
  La momentul respectiv nu au existat condițiile pentru formarea altei coaliții.
 • Ludovic Orban: ”Cât credeți că veți obține la scrutinul de duminică?” ”Voi obține toate voturile românilor care vor ca eu să fiu președinte”
 • ”Ce măsuri se vor adopta pentru a ajuta oamenii să facă față provocării digitalizării?” Noi am rămas în urmă la acest capitol. Avem probleme la interfața între stat și cetățeni. Avem de unde să ne inspirăm și vom face pași importanți aici.
 • ”Ce veți face pentru o Românie a tinerilor?” ”Extinderea programului Erasmus Plus și dezvoltarea consorțiilor de universități o să ajute mult ca tinerii să găsească și aici ce își doresc.”
 • ”Vă promit că dacă voi avea un al doilea mandat voi mai veni aici și voi mai vorbi despre problemele tinerilor și voi organiza mai multe dezbateri publice”

Evenimentul electoral a fost găzduit în incinta BCU la inițiativa SNSPA și, potrivit PNL, „reprezintă o premieră pentru România, în contextul alegerilor prezidenţiale, participanţii care vor lua parte la dialog având posibilitatea să abordeze orice teme şi orice subiecte pe care le consideră de interes pentru opinia publică”, transmite PNL.

Foto: INQUAM/Octav Ganea

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here