Dezideratele climatice, doar povești frumoase, în lipsa unor tehnologii sustenabile

Furnizarea de minerale esențiale esențiale pentru tehnologii precum turbinele eoliene și vehiculele electrice va trebui să fie accelerată în următoarele decenii, dacă se dorește atingerea obiectivelor climatice, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, scrie CNBC.com. Un nou raport al organizației din Paris, publicat miercuri și intitulat „Rolul mineralelor critice în tranzițiile de energie curată”, se concentrează pe importanța elementelor de nichel, cobalt, litiu, cupru și pământuri rare. Într-o declarație care însoțește publicarea raportului, AIE a subliniat cât de mult ar putea crește nevoia acestor materiale în viitor.

Cererea şi vulnerabilitatea ofertei variază foarte mult în funcţie de mineral, dar nevoile generale ale sectorului energetic pentru minerale critice ar putea creşte de până la 6 ori până în 2040, în funcţie de cât de repede vor acţiona guvernele pentru a reduce emisiile, arată raportul.

O centrală eoliană are nevoie de 9 ori mai multe resurse minerale decât una pe gaz

Potrivit Agenției, o centrală eoliană terestră are nevoie de nouă ori mai multe resurse minerale decât o centrală electrică cu gaz de dimensiuni similare.

În întreaga lume, guvernele stabilesc obiective pentru reducerea emisiilor şi dezvoltarea instalaţiilor de energie regenerabilă, pentru a utiliza energia eoliană şi solară ca instrument crucial de reducere a consumului de combustibili fosili. Realitatea de pe teren arată că pentru multe ţări orice astfel de mişcare va reprezenta o provocare semnificativă, care va necesită o schimbare imensă, scrie Digi24.

În ciuda dimensiunii acestei sarcinii, încet, dar sigur, au loc unele schimbări. La sfârşitul lunii aprilie, de exemplu, Departamentul pentru Energie al SUA a anunţat că a acordat o finanţare de 19 milioane de dolari pentru 13 proiecte axate pe producerea de elemente din pământuri rare şi minerale critice.

Proiectele vor fi amplasate în ceea ce Departamentul pentru Energie a descris drept „comunităţi tradiţionale producătoare de combustibili fosili”. Elementele de pământuri rare şi mineralele critice sunt vitale pentru fabricarea bateriilor, magneţilor şi a altor componente importante pentru economia energiei curate.

Provocări în aprovizionarea cu materiale rare

Având în vedere că cererea pentru aceste materiale va creşte, vor fi de depăşit o serie de obstacole. Agenția a evidenţiat o serie de potenţiale provocări. Acestea includ lanţurile de aprovizionare descrise că fiind „complexe şi uneori opace”; concentraţia ridicată de materiale într-un număr mic de ţări; standarde sociale şi de mediu mai dure de la producători; o scădere a calităţii depozitelor disponibile.

În acest context, există o eventuală neconcordanţă între ambiţiile climatice ale lumii şi disponibilitatea mineralelor critice, care sunt esenţiale pentru realizarea acestor ambiţii, a declarat Fatih Birol, directorul executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, într-un comunicat.

Astfel, dacă nu sunt luate măsuri din timp și găsite soluții eficiente, țintele climatice ar putea deveni simple iluzii. Guvernele vor trebui să vină cu un răspuns cât mai concret în această problemă, spun reprezentanții Agenției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here