Diaconescu, despre atacul președintelui rus la adresa României: Surpriză, un tratat semnat de domnul Putin!

Foto: INQUAM/George Călin

Rusia scoate de la naftalină subiectul Basarabia și Bucovina, cu vechea teză că România le-ar fi „ocupat” la sfârșitul Primului Război Mondial. Este pur și simplu un exercițiu de comunicare, cu mesaje aluzive la Ucraina, îndreptate de fapt către comunitatea internațională, a explicat fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, potrivit Digi24

„În primul rând, pentru că merge și în relațiile internaționale, sfatul meu este să nu ne ducem după fentă. Nu ideea de a avea dubii în legătură cu istoricul Basarabiei și Bucovinei stă la baza unui asemenea demers, ci o linie de mandat. Toți reprezentanții Federației Ruse de-a lungul anilor au avut acest subiect ca fiind una din temele de pe agendă obligatorii în dialogul bilateral cu România. Chiar după anul 1990, dialogul diplomatic, politic a fost marcat de acest tip de atitudine revendicativă, la modul: România arbitrar a apropriat teritoriile din Bucovina și Basarabia, România a intervenit în ceea ce privește suveranitatea unor state vecine, unirea din 1918 a fost făcută prin astfel de demersuri brutale, profitând de situația de după Primul Război Mondial. Să știți că aceste elemente doctrinare sunt foarte bine susținute și finanțate prin organizații neguvernamentale, seminare, prezentări în toată Europa Occidentală și în Statele Unite”, a arătat Cristian Diaconescu într-o intervenție la Digi24.

„Nu este un discurs singular, este un anumit tip de atitudine politică, urmată clar, birocratic și disciplinat, de toți reprezentanții Moscovei în dialog cu Bucureștiul, atunci când îl fac”, a adăugat fostul ministru de externe.

„Președintele Putin, dacă s-ar fi uitat în alt sertar, găsea Tratatul din 4 iulie 2003 între România și Federația Rusă, un tratat interesant, care ar merita să fie invocat în diverse situații – și nu pentru că l-am negociat eu în acel moment și l-am adus spre semnare -, ci pentru simplul fapt că în acel tratat – surpriză, semnat de domnul Putin! și apostilată anexa de ministrul de externe de la acea dată, Ivanov – apare următoarea afirmație: Ambele părți condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov. Deci, eu aș întreba acum, sincer: Domnule, când ați fost serioși? Astăzi, când lansați astfel de subiecte pe piață sau atunci când, sub semnătura și ratificarea repetată a Dumei de Stat – pentru că un tratat, ca să devină obligatoriu din punct de vedere politic și juridic, are nevoie de instrumentalizare în Parlament – consacră că Federația Rusă acceptă că Pactul Ribbentrop-Molotov a fost un abuz.  Este un document juridic bilateral”, a punctat Cristian Diaconescu.

O astfel de retorică din partea Moscovei intră în pachetul „strategia publică – liniile roșii”, zona trebuie să devină și să fie conștientizată ca atare de spațiul occidental ca fiind intangibilă, spune fostul ministru de externe.

„De ce? Iată o argumentație istorică, în interpretarea Moscovei. Pentru că până la urmă nu putem discuta, să spunem, de ocuparea Crimeei, câtă vreme natural și istoric această zonă este una care a aparținut Rusiei, Uniunii Sovietice, ca și alte teritorii, cum le consideră domniile lor, din vecinătatea apropiată, care practic se află într-o zonă buffer între Occident și spațiul euro-asiatic”, a explicat Cristian Diaconescu. „Deci, din acest punct de vedere, dânsul (Putin – n.r.) nu a făcut decât să fie extrem de consecvent”, a menționat fostul șef al diplomației.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here