Fenomene extreme precum cea din Cehia au mai avut loc în Europa, a povestit directorul ANM, vineri, la Digi24. Tornada din Cehia este una dintre cele mai puternice din istoria Europei, dar au mai avut loc astfel de fenomene și în 1967 și în 1984. Acestea au lovit Franța, Olanda și Belgia, respectiv o regiune de lângă Moscova.

Florinela Georgescu, directorul executiv ANM: Este un fenomen rar în Europa, ce s-a întâmplat în Cehia. Mai ales, ținând cont de intensitatea acestei tornade. Am estimat ca fiind de o intensitate pe scara Fujita între gradul 3 și 4, dintr-un maxim de 5. Ceea ce înseamnă foarte mult pentru continentul european.

Înseamnă foarte mult pentru Europa, pentru că condițiile de relief de pe continentul nostru, de regulă fragmentează masele de aer, deci contrastul care duce la generarea unei tornade foarte puternice este mai redus pe continentul european, decât ceea ce se întâmplă deasupra continentului nord-american.

Este una dintre cele mai puternice tornade, dar nu cea mai puternică. Fix în urmă cu 54 de ani, în 24, 25 iunie 1967 o serie de mai multe tornade, care au fost clasificate F3 și F4, au lovit Franța, Olanda și Belgia. Iar cea care este recunoscută ca fiind cea mai puternică tornadă pe continent, s-a manifestat în 1984, tot în iunie, în apropierea Moscovei. Se pare că aceea a fost o tornadă de gradul 5.

O tornadă de gradul 5, practic smulge casa din fundație, cu totul. O casă zdravănă. Una de gradul 4, tot așa, smulge cu totul, dar o casă mai puțin zdravănă.

Cele de gradul 3, iar estimarea se face în funcție de pagube, cum a fost cel mai probabil tornada din Cehia, undeva între gradul 3 și 4, este estimată în funcție depagubele pe care le-am văzut. Deci case distruse, mașini mici ridicate de la sol și, din nefericire, și victime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here