Dispecerul care a refuzat să trimită ambulanța pentru un copil și le-a vorbit urât părinţilor şi-a dat demisia

Dispecerul care a refuzat să trimită ambulanţa la solicitarea părinţilor unui copil de 1 an şi 9 luni şi i-a umilit pe aceştia a demisionat. Împotriva angajatei au fost declanşate două anchete.

Directorul Ambulanţei Cluj, Horia Simu, a confirmat pentru „Adevărul” că dispecerul a demisionat: „E adevărat, din motive pesonale a demisionat. Anchetele nu mai au obiect”. Mangerul instituţiei a susţinut că angajata mai avea câţiva ani până la pensie.

Dispecerul era cercetat în două anchete: una internă, demarată la nivelul Ambulanţei Cluj, şi alta – în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU). Şefii ambelor instituţii, Horia Simu respectiv Raed Arafat au susţinut că angajata a greşit. „Este inacceptabil, am zis acest lucru şi nu o zic numai pentru că vorbim la o emisiune, deci modul de adresare, modul de a vorbi  cu oameni care solicită ajutor, nu poate să fie în acest hal, să zic aşa. Chiar dacă tu, ca personal medical, nu consideri că e o urgenţă reală, pentru părinţii respectivi, faptul că văd că copilul lor are sânge în urină sau urinează roşu şi e cu sângerare, este ceva care îi sperie. Probabil este o infecţie urinară, asta este cel mai probabil. Dar, totuşi, pentru aceşti părinţi este un semn care atrage atenţia şi părinţii vor un răspuns, o soluţie”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, marţi seară.  

Regulamentul Ambulanţei Cluj: „dispecerul răspunde populaţiei cu bunăvoinţă şi în termeni civilizaţi fără a refuza solicitantul”  

Directorul Ambulanţei Cluj, Horia Simu a susţinut că nu există un ghid scris de bune practici în ceea ce priveşte modul în care ar trebui să vorbească dispecerii cu potenţialii pacienţi. „Trebuie să vorbească frumos aşa cum vorbesc eu acum cu dumneavoastră”, a spus el. Totuşi, în Regulamentul de Ordine Interioară a Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Cluj există o prevedere conform căreia „operatorii -registratori de urgenţă din Dispeceratul Medical au obligaţia să înregistreze solicitările cu promptitudine şi solicitudine, răspunzând populaţiei cu bunăvoinţă şi în termeni civilizaţi fără a refuza solicitantul; este obligatorie comunicarea indicativului operatoarei la începutul convorbirii telefonice”.

În plus, activitatea dispecerilor este supravegheată de un medic, care teoretic poate asculta discuţiile dispecerilor cu pacienţii.   

Simu a precizat că problema dispecerei a fost una de comunicare, şi nu un refuz de a trimite ambulanţa. „Ambulanţa a fost trimisă după primul apel”, a spus directorul. Pe înregistrarea convorbirilor se aude clar că la primul apel dispecera le-a închis telefonul în nas părinţilor, iar la al doilea le-a spus explicit că nu va trimite ambulanţa. Horia Simu susţine că, practic, dispecerul a trimis ambulanţa, dar nu a informat părinţii, lăsându-i să-şi facă griji. 

De cealaltă parte, tatăl copilului bolnav, Iosif Zigor, nu este de acord cu acest scenariu: „Nu cred această variantă. Cel mai probabil, ambulanţa a plecat între al doilea şi al treilea apel, Dacă pleca la primul apel, adică la 15.30, ar fi ajuns mai repede. Ambulanţa a ajuns la 16 şi ceva, cu câteva minute după ultimul meu apel”. 

Tatăl fetiţei Iosif Zagor a susţinut că „va merge până în pânzele albe” pentru ca dispecerul acuzat să nu mai pună mâna pe telefonul de la Ambulanţă să răspundă astfel părinţilor îngrijoraţi. După aflarea veştii că dispecerul a demisionat, Zagor a rămas nedumerit în legătură cu declaraţiile directorului Ambulanţei Cluj, Horia Simu: „Dânsul a spus că Ambulanţa a ajuns în 10 minute la noi (într-adevăr, există înregistrări în care directorul declara acest lucru la televiziuni-nr) , ceea ce nu este adevărat. Maşina a ajuns în circa o jumătate de oră”. Pentru „Adevărul”, Simu nu a păstrat varianta conform căreia maşina ar fi ajuns în 10 minute, ci a susţinut: „A durat cât ia unei Ambulanţe să ajungă din Huedin până în Aghireş”. Surse din cadrul instituţie susţin că drumul ar dura între 15 şi 30 de minute pentru o ambulanţă.

Continuarea pe Adevărul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here