Distribuirea vaccinului anti-Covid, un efort comparabil cu dezvoltarea lui. Ce a rămas de lămurit și când încep să pună probleme mișcările anti-vaxxer

Sursa: Pexels

Promisiunea vaccinului anti-Covid este imensă, scrie The Economist, dar provocările logistice ale campaniei de vaccinare la scară globală nu trebuie subestimate.

„Nouă ani lungi s-au scurs între izolarea virusului rujeolei, în 1954, și licențierea unui vaccin. Lumea a așteptat 20 de ani între studiile timpurii pentru un vaccin antipoliomielitic și prima licență americană, în 1955. Ca atare, e o minune că oamenii de știință pe cale să producă un vaccin funcțional împotriva Sars-cov-2, virusul care dă Covid-19, într-un singur an.

Și nu orice vaccin. Datele timpurii dintr-un studiu final prezentat săptămâna aceasta de Pfizer și BioNTech, două companii farmaceutice, sugerează că vaccinarea reduce cu 90% riscurile de a ne confrunta cu simptomele. Acest lucru este aproape la fel de bun ca pentru rujeolă și mai bun decât în cazul gripei, unde eficacitatea este de doar 40-60%. Deodată, într-o iarnă întunecată, există o speranță.

Nu este surprinzător faptul că veștile date de Pfizer în 9 noiembrie au dezlănțuit taurii pe piețe. Investitorii au renunțat la acțiuni în Clorox, Peloton și firme de tehnologie, care au beneficiat de pe urma coronavirusului și au trecut în schimb la firme precum Disney, Carnival și International Consolidated Airlines Group, care se vor descurca bine atunci când soarele va străluci din nou. OCDE, un club al țărilor bogate, consideră că creșterea globală în 2021, cu un vaccin timpuriu, va fi de 7%, cu două puncte procentuale mai mare decât fără.

Există într-adevăr multe de sărbătorit. Rezultatul lui Pfizer sugerează că și alte vaccinuri vor funcționa. Peste 320 sunt în curs de dezvoltare, mai multe în probe avansate. Majoritatea, la fel ca Pfizer, se concentrează pe proteina spike cu ajutorul căreia sars-cov-2 reușește să-și facă intrarea în celule. Dacă un vaccin a folosit această strategie pentru a stimula imunitatea, probabil și altele o pot face.

Vaccinul Pfizer este, de asemenea, primul care folosește o nouă tehnologie promițătoare. Multe vaccinuri antrenează sistemul imunitar prin introducerea unor fragmente inerte de proteine ​​virale. Efectul este acela că organismul ajunge să producă însăși proteina virală prin inserarea instrucțiunilor genetice conținute într-o formă de ARN. Deoarece poți edita ARN-ul, vaccinul poate fi modificat în cazul în care proteina spike suferă mutații, așa cum s-ar putea să se fi petrecut recent, la nurcă. Această platformă poate fi utilizată și la alte virusuri, și la alte boli, inclusiv în cancer (care fusese obiectivul inițial al BioNTech).

Așadar, să celebrăm cât de departe a ajuns biologia și cât de fructuos poate manipula mașinăria biochimică pentru binele umanității (va fi timp mai târziu să ne faceți griji cu privire la modul în care puterea s-ar putea abuza de această putere). Și să celebrăm potența științei ca efort global. Pe baza contribuțiilor din întreaga lume, o mică firmă germană fondată de prima generație de imigranți turci a lucrat cu succes cu o companie multinațională americană condusă de un director executiv grec.

Cu toate acestea, în ciuda veștilor bune, se evidențiază două mari întrebări referitoare la caracteristicile vaccinului și la cât de repede poate fi el distribuit. Acestea sunt rezultate timpurii, bazate pe 94 de cazuri simptomatice de covid-19 din cei 44.000 de voluntari. Răspunsurile suplimentare trebuie să aștepte până când procesul va aduna mai multe date. Prin urmare, nu este clar dacă vaccinul oprește cazurile severe sau ușoare sau dacă protejează persoanele în vârstă, ale căror sisteme imunitare sunt mai slabe. Nici nu se știe dacă persoanele inoculate le pot da în continuare infecții potențial celor care nu fuseseră atinși. Și este prea devreme pentru a avea certitudini în privința duratei efectelor benefice.

Lămuririle vor necesita timp. În următoarele câteva săptămâni, procesul ar trebui să fie declarat sigur, deși va fi necesară o monitorizare suplimentară a vaccinului. Companiile prezic că imunitatea va dura cel puțin un an. Eficacitatea de 90% este atât de mare încât acest vaccin poate oferi un anumit grad de protecție tuturor grupelor de vârstă.

În timp ce așteaptă datele, lumea va trebui să se lupte cu distribuția. Vaccinul va fi insuficient în cea mai mare parte a anului viitor. Deși se poate dovedi mai ușor de realizat la scară mare decât cele bazate pe proteine, vaccinul de la Pfizer necesită două doze. Compania a declarat că va putea produce până la 50 de milioane de doze în 2020 și 1,3 miliarde anul viitor. Asta sună foarte bine, dar numai America are peste 20 de milioane de cadre medicale, lucrători în sistemul de îngrijire și trupe active. Cam o cincime din cei 7,8 miliarde de oameni, inclusiv două treimi dintre cei de peste 70 de ani, riscă să facă o formă severă de covid-19. Nimeni nu a încercat vreodată să vaccineze o planetă întreagă simultan. Pe măsură ce efortul va crește, s-ar putea să apară pene de seringi, sticlă medicală și personal.

Mai rău, dozele de vaccin Pfizer trebuie păstrate la temperaturi de -70 ° C sau chiar mai reci. Compania construiește un lanț ultra-rece, dar logistica va fi în continuare dificilă. Vaccinul vine în loturi de cel puțin 975 de doze, deci trebuie strânși mulți oameni pentru a le fi injectată prima doză, iar aceeași mulțime trebuie să se prezinte din nou, 21 de zile mai târziu, pentru un rapel. Nimeni nu știe câte doze vor fi irosite.

Atâta timp cât există prea puțin vaccin, guvernele vor trebui să stabilească priorități. Multe vor depinde de gradul în care se va proceda corect, în interiorul țărilor și între ele. Modelarea sugerează că, dacă 50 de țări bogate ar administra doze de 2 miliarde de vaccinuri eficiente la 80%, acestea ar preveni o treime din decese la nivel global; dacă vaccinul ar fi furnizat în funcție de populația țărilor bogate și sărace, procentul respectiv aproape s-ar dubla. Detaliile vor depinde de vaccin. Țările sărace ar putea considera că lanțurile ultra-reci sunt prea costisitoare.

Răspunsul intern ține de comitatele naționale care ar trebui să distribuie vaccinul în mod optim. Răspunsul global este COVAX, o inițiativă care încurajează accesul egal al țărilor la aprovizionare. În cele din urmă, totuși, soluția va fi continuarea muncii la mai multe vaccinuri. Unele vaccinuri ar putea supraviețui în frigiderele comerciale, altele ar putea funcționa mai bine la vârstnici, altele ar conferi o protecție mai lungă, ar putea necesita o singură injecție sau ar putea opri infecțiile, precum și simptomele. Toate cele care funcționează vor contribui la creșterea ofertei.

Numai atunci când va exista suficient vaccin, anti-vaxxerii vor deveni un obstacol. Rapoartele timpurii sugerează că inocularea provoacă febră și dureri, ceea ce i-ar putea face pe unii oameni să nu se vacineze. Vestea bună este că o eficacitate de 90% face vaccinarea mai atractivă.

Tunelul din față

Următoarele câteva luni vor fi grele. Ratele globale de deces înregistrate au depășit vârful lor din aprilie. Guvernele se vor lupta cu logistica vaccinării. America este bogată și are o medicină de talie mondială. Dar riscă să nu fie suficiente toate astea, întrucât virusul se dezlănțuie acolo și pentru că tranziția de la o administrație la cealaltă ar putea duce la haos și întârzieri inutile. Irosirea de vieți atunci când un vaccin este la îndemână ar fi deosebit de crudă. Știința a făcut tot posibilul pentru a elimina virusul. Acum vine testul pentru societate.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here