DOCUMENT | ÎPS Teodosie, criticat dur de Patriarhia Română: „O atitudine provocatoare, care exprimă un duh de indisciplină şi răzvrătire”

Foto: Sabin Cirstoveanu și George Călin/ Inquam Photos

ÎPS Teodosie a fost aspru criticat de Patriarhia Română într-un răspuns transmis la cererea acestuia de a se reactiva Mitropolia Tomisului. Răspunsul Sfântului Sinod este plin de acuzaţii la adresa ierarhului de la malul mării.

În luna februarie, IPS Teodosie spunea că reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparaţie morală, întrucât la Tomis a existat o mitropolie încă din secolul V după Hristos şi a dispărut după ce Dobrogea a intrat sub stăpânire otomană. „Mitropolie a fost aici, chiar înainte de prima Mitropolie a Ţării Româneşti, şi trebuie să fie şi de acum încolo”.

În acest sens, Arhiepiscopia Tomisului a depus la Sfântul Sinod o solicitare de „reactivare” a Mitropoliei Tomisului, adică Arhiepiscopia de la Constanța să fie ridicată la rang de Mitropolie, iar ÎPS Teodosie să fie mitropolit.

În luna aprilie, Sfântul Sinod al BOR îi răspunde ierarhului de la Constanţa într-o adresă, prezentată de Dobrogea Live, în care sunt trecute în revistă o serie întreagă de acuzaţii la adresa comportamentului său şi la modul în care administrează eparhia.

„Reactivarea Mitropoliei Tomisului fără să existe în Mitropolie eparhii sufragane componente este contrară sistemului administrativ bisericesc românesc, întrucât înfiinţarea unei mitropolii nu este un demers onorific, în virtutea meritelor istorice din primul mileniu, ci reprezintă un demers de necesară reorganizare administrativ-bisericească, motivată temeinic pastoral şi misionar”, spun reprezentanţii Sfântului Sinod.

Mai departe, în aceeaşi adresă, Sinodul îi transmite ÎPS Teodosie că solicitarea trimisă este „insuficient argumentată, deoarece ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiţie personală a Chiriarhului său”.

Sfântul Sinod notează că „în mod frecvent, Arhiepiscopia Tomisului creează notă discordantă, sfidând recomandările şi dispoziţiile Patriarhiei Române.”

În Arhiepiscopia Tomisului normele Sfântului Sinod sunt încălcate prin:

  • Hirotonia unor teologi din alte eparhii fără ca aceştia să fi prezentat „documentele de ieşire canonică din eparhia de care aparţin”;
  • Admiterea la doctorat a unor candidaţi cu note sub 8,50, încălcând hotărârile Sfântului Sinod;
  • Primirea preoţilor şi monahilor din alte eparhii fără acordul chiriarhului eparhiilor respective.

Patriarhiaul acuză pe ÎPS Teodosie de „o atitudine provocatoare … care exprimă un duh de indisciplină şi răzvrătire”, referindu-se la comportamentul său în perioada pandemiei.

De asemenea, Sinodul face referire şi la un document al Comisiei de Teologie din cadrul CNATDCU ce arată că la Constanţa sunt cele mai mari probleme legate de calitatea tezelor de doctorat şi a „onestităţii ştiinţifice” (teze plagiate, profesori îndrumători care nu au legătură cu disciplina pe care o predau, deficienţe în redactare şi altele).

Patriarhia îi reaminteşte ÎPS Teodosie că Arhiepiscopia Tomisului are datorii faţă de ea. De exemplu, 468.822 de lei are datorie faţă de Tipografia Cărţilor Bisericeşti (restanţe încă din 2016), iar neachitarea sumelor datorate va atrage „sancţiuni disciplinare pentru eparhia Tomisului”.

„Pentru reactivarea mitropoliei Tomisului nu este suficientă doar invocarea unor merite istorice din trecutul îndepărtat, ci trebuie îndeplinite condiţiile statutare şi respectate hotărârile sinodale privind disciplina bisericească şi cooperarea între eparhii”, se mai arată în adresă.

Sfântul Sinod consideră încheiate discuţiile cu privire la solicitarea ridicării la rang de Mitropolie a Arhiepiscopiei Tomisului, iar aprobarea unei asemenea solicitări „nu este conformă cu Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române şi afectează negativ unitatea acesteia.”

1 COMENTARIU

  1. Sfintul Sinod si-a spus cuvintul – Patriarhul Daniel la fel .Singura solutie ramasa este separarea si declararea construirii unei noi Mitropolii a Arhiepiscopiei Tomisului, ce nu mai apartine de Biserica Ortodoxa Romana .Acum e acum .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here