DOCUMENT. Rusia recunoaște, din greșeală, căsătoria gay. Activist: Modificarea Constituției nu va șterge micile victorii

Sursa: Facebook

Moscova pare să fi recunoscut o căsătorie homosexuală, trimițând o declarație fiscală unui important activist pentru drepturile LGBT care s-a căsătorit cu soțul său în Statele Unite, scrie The Moscow Times, care-l citează pe activistul în cauză.

Aceasta ar fi cel puțin a doua oară când oficialii ruși recunosc fără să vrea o căsătorie homosexuală, din cauza unei lacune în dreptul familiei din Rusia.

Directorul rețelei LGBT ruse, Igor Kochetkov, a declarat că a primit o deducere fiscală de la Serviciul Fiscal Federal din Rusia în numele soțului său, la începutul acestei luni.

„Statul a făcut această deducere fiscală și a recunoscut astfel căsătoria noastră”, a scris Kochetkov, pe Facebook, la aniversarea a trei ani de la căsătoria sa cu colegul activist, Kir Fyodorov.

Rusia nu înregistrează căsătoriile între persoane de același sex. Cu toate acestea, legea familiei ruse recunoaște căsătoriile înregistrate în străinătate, atât timp cât nu se află între rude apropiate sau persoane deja înregistrate ca fiind căsătorite.

„Întrucât niciunul dintre noi nu are o altă căsnicie, nu suntem rude apropiate, părinți adoptivi sau copii adoptați … căsătoria noastră este recunoscută în Rusia”, a scris Kochetkov.

În 2018, un serviciu public din Moscova a ștampilat pagina de stare civilă a unui cuplu gay care își pusese pirostriile în Danemarca. Serviciul public a negat ulterior înregistrarea căsătoriei, iar cuplul a fugit de atunci din Rusia, după ce s-a confruntat cu amenințări.

Săptămâna viitoare, rușii se vor pronunța, prin referendum, asupra unui pachet de amendamente constituționale care, pe lângă faptul că i-ar permite președintelui Vladimir Putin să rămână la putere până în 2036, ar consacra căsătoria ca uniune între un bărbat și o femeie.

Kochetkov a susținut că modificările constituționale, care sunt de așteptat să fie aprobate pe fondul unei ample campanii în favoarea lor, nu vor șterge câștigurile mici obținute prin documentele birocrației.

„E prea tarziu. Căsătoriile de același sex sunt deja în Rusia”, a scris el, în postarea de pe Facebook.

„Egalitatea tuturor în fața legii este un principiu constituțional fundamental pe care nu îl pot anula noi modificări”, a scris Kochetkov, care a solicitat cuplurilor de același sex „să iasă din dulap și să își expună pretențiile în Rusia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here