Dosare penale în cazul catastrofei ecologice de pe râul Bicaz

Foto: Heidelbergcement.ro

Au fost întocmite dosare penale şi formulate mai multe acuzaţii, după ce un şofer bulgar a deversat o cantitate imensă de amoniac care a ajuns în râul Bicaz, provocând o catastrofă ecologică, relatează Adevărul.

În urma poluării majore cu amoniac, din seara de 3 mai 2021, zeci de tone de peşte de la câteva păstrăvării au murit. Catastrofa ecologică s-a produs după ce un şofer bulgar a deversat amoniac lichid într-un canal pluvial din curtea fabricii de ciment de la Taşca, a declanşat anchete efectuate de către diverse instituţii.   

Acestea au căpătat şi aspect penal, deocamdată fiind întocmite două dosare, după ce poliţiştii s-au sesizat din oficiu. Informaţia a fost făcută publică într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, 5 mai, de către prefectul George Lazăr, la care au mai participat şefii de la Poliţia Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Sanitar Veterinară şi Agenţia de Mediu.   

Unul dintre dosare vizează poluarea din interiorul fabricii HeidelbergCement, iar al doilea are în vedere faptul că la o păstrăvărie din zonă s-a servit peşte clienţilor a doua zi după incidentul care a dus la mortalitatea de sută la sută a peştilor din bazine. Faţă de acest aspect, patronul Păstrăvăriei Cheiţa a susţinut că peştele preparat clienţilor provenea de la o altă crescătorie, nu din cele deţinute de el.   

În ceea ce priveşte poluarea, infracţiunile sunt infectarea apei şi poluare prin evacuarea de substanţe periculoase, evacuare de substanţe care pot afecta caracteristicile apei şi pot genera pericole asupra integrităţii şi sănătăţii persoanelor, animalelor şi a fondului piscicol, iar în al doilea caz comercializarea produselor alterate şi falsificare sau substituire de alimente. 

„Cercetările sunt în plină desfăşurare sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bicaz, urmând a se stabili participaţia şi implicarea persoanelor atât din cadrul societăţii, cât şi al societăţii furnizoare a cantităţii de amoniac”, a declarat comisarul şef Mihai Osoianu, comandantul Poliţiei Neamţ. 

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here