Vă amintiţi filmul „The day after tommorow”? Poate că nu se va întâmpla așa ceva și mai ales într-un mod atât de brusc, însă este un aspect asupra căruia climatologii și oamenii de știință din întreaga lume lucrează de ceva timp. De mai mulți ani Curentul Golfului (Gulf Stream) s-a răcit mult, iar imaginile difuzate de Noa, Administrația Națională Ocenanică și Atmosferică sunt impresionante. Pe de altă parte, intrarea Soarelui într-o fază mai puțin activă, denumită minim solar, ar putea duce la intrarea înr-o mică glaciațiune, așa cum s-a mai întâmplat între anii 1650 și 1715, într-o perioadă cunoscută drept Mica Epocă Glaciară.

Vom avea aşadar o iarnă rece și plină cu zăpadă? Imposibil de știut acum, cu câteva luni înainte, însă cu siguranță există o corelație, deoarece acest fenomen încetinește curentul Golfului, fluxul temperat care atenuează iernile din Europa de Vest. Și este surprinzător faptul că, în timp ce întreaga planetă se încălzește, această parte a Oceanului Atlantic de Nord, se răceşte.

Mai întâi La Niña, iar acum „Cold Blob” sau, mai simplu spus, „Atlantic blob”. Și dacă în primul caz răcirea apelor ecuatoriale din zona est-centrală a Pacificului, supus fenomenului ciclic ENSO ar putea da peste cap toamna, al doilea fenomen ar putea avea repercusiuni grave asupra sezonului de iarnă.

Curentul Golfului, Gulf Stream, s-a răcit mult, iar imaginile difuzate de Noa, Administrația Națională Ocenanică și Atmosferică sunt impresionante.

Acest fenomen – explică meteorologul Daniele Cat Berro – este posibil datorită topirii calotelor groenlandeze și a insulelor canadiene”. În esență, fuziunea determină pătrunderea de apă dulce și, prin urmare, mai puțin sărată, direct în ocean, modificând circulația termosalină.

Efectele încă trebuie demonstrate, însă realitatea este că circulația se schimbă, iar dacă această tendință ar continua în următorii câțiva ani, ar putea avea repercusiuni importante asupra climei europene. Pe scurt, Vechiul Continent s-ar putea confrunta cu ierni mai aspre, cu foarte multă zăpadă, scrie lastampa.it, citată de Rador.

*Mica Glaciațiune și intrarea în perioada minimului solar

Soarele din centrul sistemului nostru de planete, este incredibil de dinamic, trecând prin diferite faze și schimbări, notează cnn.com. De-a lungul timpului, aceste schimbări în steaua noastră au devenit tot mai previzibile. Acum, el este într-o fază mai puțin activă, denumită minim solar.

Soarele trece prin intervale regulate de 11 ani ce include vârfuri de activitate, urmate de puncte minime. În timpul vârfurilor, steaua din sistemul nostru prezintă mai multe pete și erupții solare, iar în timpul minimului solar este mult mai liniștit, adică produce mai puține pete și are o energie redusă.

Oamenii de știință de la NASA spun că suntem la acest moment întru ”Mare Minim Solar”. Potrivit specialiștilor de la NASA, Soarele va atinge cea mai redusă activitate din ultimii 200 de ani în 2020. Astfel, temperaturile ar putea scădea cu până la 1 grad Celsius pe parcursul a 12 luni, anunță Valentina Zharkova, expert la Northumbria University.

Ultima oară când s-a întâmplat asta a fost între 1650 și 1715, într-o perioadă cunoscută drept Mica Epocă Glaciară din emisfera nordică, ”când efectul combinat de răcire al aerosolilor vulcanici și activității solare reduse a provocat temperaturi de suprafață mai mici”, potrivit blogului NASA pentru shimbările climatice.

Evoluția radiației solare, de la 1600 și până acum (sursa grafic NASA):

Dar acest minim solar nu va provoca o altă epocă glaciară, spune NASA: ”Încălzirea provocată de emisiile de gaze cu efect de seră de la arderea combustibililor fosili este de șase ori mai mare decât răcirea pe care o poate genera, timp de decenii, un Mare Minim Solar prelungit”.

Chiar și dacă Marele Minim Solar va dura un secol, temperaturile globale vor continua să crească. Asta pentru că sunt mai mulți factori, nu numai Soarele, care schimbă temperaturile de pe Pământ, cel mai dominant dintre acestea fiind acum încălzirea provocată de gazele cu efect de seră produse de oameni”, scrie sursa citată.

Soarele se apropie de perioada de hibernare. Mai puține pete solare se vor forma pe suprafața Soarelui și astfel mai puțină energie și radiații vor fi emise către planete și Terra”, a precizat Valentina Zharkova.

Pământul ar putea trece printr-o perioadă cu vreme rece și furtuni de zăpadă în următorii 30 de ani, din cauza acestui “minim solar” ce este pe punctul de a-și pune amprenta asupra climei, este de părere Valentina Zharkova​.

Minimele solare sunt parte a ciclului natural al Soarelui și au loc la fiecare 11 ani. Minimul de anul acesta, însă, este în mod particular mai pronunțat.

Momentul marchează startul unui eveniment rar cunoscut drept “Marele Minim Solar”, ce are loc o dată la aproximativ 400 de ani. Cele mai multe efecte ale fenomenului, însă, nu vor fi resimțite de către oameni.

Răcirea climatică, cauzată de faptul că Soarele intră într-o perioadă naturală de “hibernare”, ar putea duce la probleme legate de lipsa alimentelor pe întregul glob, spune cercetătorul, potrivit The Sun.

Putem doar spera că această mini eră glaciară nu va fi la fel de severă precum Minima Maunder (înregistrată între anii 1650 și 1715). Ar afecta dramatic recoltele la latitudini medii, deoarece legumele și fructele nu vor avea suficient timp pentru a se coace și a fi recoltate”, a mai spus specialista.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here