Dungaciu, despre contextul ieșirii SUA din Tratatul Cer Deschis: „S-ar putea să asistăm la o chestiune paradoxală: ca americanii să fie împreună cu rușii împotriva Chinei”

Foto: INQUAM/George Călin

Nu este o surpriză retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis, iar identificarea perdanților acestei mișcări nu trebuie căutați neapărat la Washington și Moscova, ci la nivelul Uniunii Europene, consideră prof. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române.

Într-o intervenție la Digi24, acesta a subliniat totodată că decizia Statelor Unite trebuie privită într-un context strategic mai larg ale cărui fire duc spre Beijing. Astăzi s-ar putea să asistăm la o chestiune paradoxală: ca americanii să fie împreună cu rușii împotriva Chinei și de această negociere se pregătește Federația Rusă, nu pe chestiile mici, mărunte, legate de Uniunea Europeană”, explică Dan Dungaciu

Principalele declarații ale acestuia:

  • Efectele retragerii SUA din Tratatul „Cer deschis” sunt imediate, dar despre lucrul acesta se știa. Încă din 2017 americanii îi acuzau pe ruși că nu respectă prevederile acestui acord, altfel spus, deschid cerul cam când vor ei. Rușii au oprit, de pildă, să treacă avioane americane peste Kaliningrad sau prin frontiera ruso-poloneză sau în statele baltice. Au făcut și americanii la fel, e adevărat. 
  • În 2018, Trump n-a autorizat finanțarea acestui program în continuare, deci se știa din 2018 că nu mai sunt bani pentru asta. În 2020, sigur că ne aflam la capătul unui traseu pe care îl intuiam.
  • Europenii rămân fără niciun instrument viabil care să ne arate ce se întâmplă pe teren. Nu au capacități militare, nu au avioane performante, nu au sateliți prin care să vadă ce se întâmplă în zonă. Uniunea Europeană, atunci când discută despre Statele Unite sau președintele Trump așa cum discută, trebuie să se gândească de două ori, pentru că în balanță stă dependența strategică uriașă a Uniunii Europene față de americani.
  • Deci, perdanții sunt, din nefericire, europenii, care nu pot să compenseze în scurt timp plecarea americanilor.
  • În perspectiva acestei noi reașezări a relației dintre America și China, Rusia stă pregătită, de-asta nu poate să fie extrem de agresivă la nivelul americanilor și nici nu are naivitatea strategică să îmbrățișeze Uniunea Europeană ca să facă front comun împotriva Statelor Unite, așa cum Rusia nu va avea naivitatea strategică să îmbrățișeze China pentru a face front comun împotriva Statelor Unite. Din această perspectivă, Rusia știe foarte bine lecția din 1972, prima vizită a lui Nixon în China, când americanii au făcut reset-ul cu China împotriva URSS.
  • Astăzi s-ar putea să asistăm la o chestiune paradoxală: ca americanii să fie împreună cu rușii împotriva Chinei și de această negociere se pregătește Federația Rusă, nu pe chestiile mici, mărunte, legate de Uniunea Europeană. Din nefericire, Rusia se va uita un pic disprețuitor, strategic vorbind, la partenerii europeni, care, iată, au fost lăsați, într-un fel, la margine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here